Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki wieprzowe z fasolką szparagową

Roladki wieprzowe z fasolką szparagową

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo nam smakują roladki w wersji z fasolką szparagową i czosnkiem niedźwiedzim, zawinięte w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Boczek i fasolka nadają potrawie niepowtarzalny smak. Do takich roladek zwykle używam gotowego, krojonego boczku, ponieważ tylko taki jest odpowiednio cienko krojony. Rolady podałam  z kaszą jaglaną i surówką, ale będzie również smacznie z puree ziemniaczanym, czy ryżem. Można jednorazowo przygotować większą ilość roladek i na następny dzień, podać np. z domowym sosem pomidorowym. Polecam na domowe przyjęcia 🙂

IMG_7175

Składniki
  • 4 plastry szynki wieprzowej lub schabu o gr.1 cm
  • około 250 g. fasolki szparagowej
  • 12 podłużnych plasterków wędzonego boczku ( użyłam Sokołów )
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • sól i pieprz
  • sznurek kuchenny
Oczyszczoną fasolkę, gotuję około 3 min. w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzam i odstawiam. Plastry mięsa delikatnie rozbijam, posypuję solą i pieprzem. Suszony czosnek niedźwiedzi i tymianek dokładnie mieszam.
Na desce układam plasterki boczku, jeden nad drugim. Na boczek kładę mięso, mięso posypuję czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem, na środek każdego kotleta kładę pęczek fasolki. Roladki ostrożnie zwijam i owijam kuchennym sznurkiem ( boczek powinien dobrze przylegać do mięsa ).
W rondlu rozgrzewam masło klarowane ( można dodać trochę oleju ) i dodaję roladki. Roladki smażę na rumiano z każdej strony, następnie dolewam wodę lub bulion i duszę około 40 minut pod przykryciem, w międzyczasie obracam roladki dwa razy. Po tym czasie roladki powinny być gotowe. Usuwam sznurek i podaję. Z kaszą jaglaną smakują wybornie 🙂
Powstały sos można zagęścić słodką śmietaną, lub jogurtem. W wersji dla gości, lub na wieczór we dwoje, można w połowie, zamiast bulionu, do duszenia dodać wino.Smacznego 🙂

 

IMG_7199

IMG_7164

Powiązane posty

16 komentarzy

Lena 16 lipca 2015 - 09:32

cudownie muszą smakować:)

Odpowiedź
Ladylaura 16 lipca 2015 - 09:44

Świetne ,nawet dla mnie umiarkowanego mięsożercy.

Odpowiedź
Ania 16 lipca 2015 - 11:46

Świetnie się prezentują. Takie mięsko z warzywną wkładką zawsze chętnie biorę w ciemno 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 lipca 2015 - 12:47

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 przygotuję mojej rodzince takie na obiad w niedziele, na pewno będą zadowoleni 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
poproszę dokładkę 16 lipca 2015 - 13:05

genialny pomysł, roladki wyglądają bardzo apetycznie!

Odpowiedź
Marta gotuje 16 lipca 2015 - 16:28

Świetny przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję niebawem 🙂

Odpowiedź
Calluna 16 lipca 2015 - 17:51

Ależ apetycznie wyglądają, pewnie jeszcze lepiej smakują. Pozdrawiam

Odpowiedź
Czucherkowo 17 lipca 2015 - 11:46

Super, na pewno wypróbuję, bo uwielbiam fasolkę szparagową 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 17 lipca 2015 - 11:54

Wyglądają rewelacyjnie, pycha! 🙂

Odpowiedź
InnaM 17 lipca 2015 - 12:35

Ja się fasolką zajadam w każdej postaci 🙂

Odpowiedź
Łukasz 18 lipca 2015 - 00:26

Wyglądają naprawdę znakomicie, pycha! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 lipca 2015 - 11:34

Obiad idealny według naszego taty 😀 Zdrowo ale z mięskiem xD

Odpowiedź
Olka 18 lipca 2015 - 13:43

Ślicznie wygladają! Fajny obiadek 🙂

Odpowiedź
Gaja 18 lipca 2015 - 14:44

Te roladki są naprawdę wypasione, w sam raz dla gości 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 21 lipca 2015 - 22:53

Pysznosci nam serwujesz, idealne na party 🙂

Odpowiedź
Mikołaj Plich 28 lipca 2015 - 18:24

Super smaczne i super wyglądające roladki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz