Racuchy z borówkami

Print Friendly
Racuchy z borówkami, to pomysł na szybki obiad na słodko. Placuszki z tego przepisu wychodzą puszyste i smaczne. Dzieci za nimi przepadają. Do racuchów można również dodać drobno pokrojone truskawki, banany lub jabłka. Racuszki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu 🙂

IMG_6931

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. umytych i osuszonych borówek
Jajko ubijam z cukrem na puszysty krem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko mieszam dokładnie mikserem. Na koniec dodaję owoce.
Na rozgrzany olej nakładam małe porcje ciasta, placuszki smażę z każdej strony na mocno złoty kolor. Gotowe osuszam na papierowym ręczniku, przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_6933

komentarze 22

  1. lena 1 lipca 2015 at 09:36 Reply

    Jakie pyszne:)

  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 lipca 2015 at 12:06 Reply

    O jaaa ale wyglądają 😀 Boróweczki sprawdzą się tu wyśmienicie 🙂

  3. Kasia knifeandspoon.pl 1 lipca 2015 at 12:51 Reply

    Takie chętnie bym zjadła racuchy wyglądają pysznie

  4. Bomba Kaloryczna 1 lipca 2015 at 13:41 Reply

    Możesz być z siebie dumna – przez Ciebie zgłodniałem 😉 Może zrobię takie racuszki, tylko że z czereśniami (je akurat mam na podorędziu).

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 1 lipca 2015 at 14:24 Reply

    Fantastyczne placuszki, takie puszyste 😉

  6. Agnieszka Wieczorek 1 lipca 2015 at 16:27 Reply

    Racuszki lubię czasem zjeść na obiad. Najczęściej robię z jabłkami, ale ani raz nie próbowałam z borówkami! Zapowiadają się super 🙂

    • Gaja 1 lipca 2015 at 21:48 Reply

      A ja najbardziej lubię na śniadanie, ale dotychczas nie popisywałam się fantazją i co najwyżej z jabłkami smażyłam 🙂

  7. Ela Dziurkowska 1 lipca 2015 at 19:35 Reply

    Pyszności, chętnie bym się poczęstowała 🙂

  8. Natalia 1 lipca 2015 at 23:06 Reply

    Pychota, wyglądają bosko

  9. Obiad gotowy! 2 lipca 2015 at 09:14 Reply

    takie prosto z patelni, gorące, obsypane cukrem (pudrem) są najlepsze;) a że z borówkami to podwójnie pyszne

  10. marta 2 lipca 2015 at 12:43 Reply

    cudowne… ostatnio robiłam z jablkami, smak dzieciństwa gwarantowany… z borówkami wyglądają równie apetycznie

  11. Czucherkowo 2 lipca 2015 at 13:44 Reply

    Jestem przyzywyczajona do racuszków z jabłkami, ale z borówkami też muszą być wspaniałe 🙂

  12. InnaM 2 lipca 2015 at 15:41 Reply

    Zjadłabym 🙂

  13. lekcjewkuchni.blogspot.com 2 lipca 2015 at 18:14 Reply

    Najlepsze są z borówkami, ale mi apetytu narobiłaś, chyba zrobię niedługo:)

  14. Mikołaj Plich 2 lipca 2015 at 19:17 Reply

    Lubię wszelkie racuchy, pyszne 🙂

  15. Calluna 2 lipca 2015 at 20:46 Reply

    Ależ smakowicie wyglądają. Uwielbiam takie. U nas mówi się „jagody”, których w tym roku mam pod dostatkiem, bo zbieram je codziennie dla przyjemności. Robiłam już chyba wszystko co możliwe z nich. Dzisiaj akurat robiłam pyszny dżemik. Pozdrawiam

  16. Loona 2 lipca 2015 at 22:49 Reply

    Jaki słodki pomysł na sobotę 🙂 „Biorę” Twój przepis 🙂

  17. Dorota 3 lipca 2015 at 05:05 Reply

    Mają niesamowity przekrój, wyglądają fantastycznie! 🙂

    • napiecyku 3 lipca 2015 at 10:39 Reply

      Mała ilość na pewno nie zaszkodzi 🙂

  18. Smakowe Kubki 3 lipca 2015 at 09:57 Reply

    Ostatnio robiłam naleśniki biszkoptowe z borówkami. Też były smaczne. Racuchy , to fajny pomysł, nie wpadłam na niego. Skorzystam niewątpliwie. Pozdrawiam

  19. BEATA REDZIMSKA 3 lipca 2015 at 10:36 Reply

    Racuchy na szybko obiad na slodko, to genialny pomysl na wakacje, dzieci na pewno to pokochaja. Pozdrawiam serdecznie Beata

  20. Kuchnia u Krysi 3 lipca 2015 at 23:04 Reply

    Dawno racuchów nie jadłam. Bo mi nikt nie zrobił. Skradnę więc Twój przepis i sama zrobię. Smaka mi narobiłaś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *