Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa z warzywami

Zupa z warzywami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zupa z warzywami, często gości na moim stole w okresie wiosenno-letnim. To dość prosty i smaczny pomysł na obiad. Zimą można wykorzystać warzywa mrożone, latem te sklepu, lub prosto z ogródka. W letniej zupie nie może zabraknąć młodej marchewki, ziemniaków, kalafiora i słodkiego groszku. Potrawę gotowałam na udźcu z indyka, dzięki temu wywar zyskał smak esencjonalnego rosołu. Po ugotowaniu mięso oddzielam od kości, drobno kroję i dodaję do zupy. Znakomita zupa dla małych dzieci, jeżeli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Bardzo polecam 🙂

IMG_6669

Składniki
  • 5 młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 młode marchewki obrane i pokrojone w talarki
  • 1/2 kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • szklanka groszku cukrowego świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • masło klarowanie
  • bulion na udźcu indyka
W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję czosnek, cebulę, liście laurowe i zioła prowansalskie, całość smażę mieszając przez minutę. Dodaję marchewkę, ziemniaki i kalafiora, wszystko smażę mieszając około 5 minut.
Do warzyw dolewam bulion, dodaję posiekane mięso z indyka, wszystko gotuję do miękkości warzyw, około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaję  groszek cukrowy. Zupę doprawiam do smaku, można ją zabielić słodką śmietanką, lub zagęścić parmezanem, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypuję świeżym koperkiem. Smacznego 🙂

IMG_6671

IMG_6669

Powiązane posty

21 komentarzy

Lena 18 czerwca 2015 - 10:26

Ile warzyw, samo zdrowie;)

Odpowiedź
Ladylaura 18 czerwca 2015 - 10:31

Nic tylko jeść.

Odpowiedź
Sylwia 18 czerwca 2015 - 10:33

A indyk to ma być surowy, czy ten z bulionu ugotowany ?

Odpowiedź
napiecyku 18 czerwca 2015 - 10:38

W składzie jest bulion na udźcu indyka, wcześniej gotuję mięso do miękkości. Następnie usuwam kości i skórę, a gotowe mięso dodaję ponownie do bulionu, razem z warzywami. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Sylwia 18 czerwca 2015 - 11:23

dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedź
Potravel 18 czerwca 2015 - 11:53

ja jak ugotuję garnek takiej zupy to zawsze idę po kilka dokładek, uwielbiam 🙂 Bardzo łądnie podane. Pozdrawiam

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 czerwca 2015 - 12:25

Nie dość, ze smaczna to jeszcze ślicznie podana! Pychotka 😀

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 18 czerwca 2015 - 13:30

Coraz częściej gotuje takie zupy są bardzo smaczne a Twoja wygląda bardzo apetycznie 😉

Odpowiedź
Olka 18 czerwca 2015 - 17:01

To tylko zupa a wygląda .. .. .. prze.. pięknie i….prze… pysznie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 18 czerwca 2015 - 18:32

bardzo apetyczna. w sezonie letnim często robię właśnie takie zupy 🙂

Odpowiedź
Dorota 18 czerwca 2015 - 19:05

Ja myślę, że ta zupa jest wspaniała nie tylko dla małych dzieci, ja ją uwielbiam, a do maluchów już nie należę 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 18 czerwca 2015 - 23:06

Mniam, mniam 🙂 Pyszna, kolorowa zupka 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 19 czerwca 2015 - 00:26

Wcinałabym ^_^

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 19 czerwca 2015 - 10:04

Zupa ze świeżych warzyw, pycha! Ogólnie zup jadam malo, ale takiej nie odmówiłabym na pewno! 🙂

Odpowiedź
beti 19 czerwca 2015 - 10:07

Lubię takie :)) Smaczne i kolorowe :))

Odpowiedź
Czucherkowo 19 czerwca 2015 - 10:54

My również uwielbiamy takie warzywne zupki, najlepiej z dużą ilością marchewki 🙂
poza tym, wygląda cudownie 🙂

Odpowiedź
StołyżekSzczęścia 19 czerwca 2015 - 19:08

Uwielbiam takie zupy ! 😉

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 19 czerwca 2015 - 19:51

Jaka zdrowa zupka, a jak ładnie podana 🙂

Odpowiedź
Tyiu 19 czerwca 2015 - 23:08

Uwielbiam zupy warzywne, zwłaszcza jak jest duuużo, dużo koperku :-).

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 20 czerwca 2015 - 09:01

Gosiu oj jak ta zupa pysznie wyglada, oj jak zazdroszcze Ci ogrodka, szczegolnie na lato, to taka frajda. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Smakowe Kubki 20 czerwca 2015 - 11:12

W moim ulubionym garnuszku! Pięknie się prezentują zielone dodatki i w ogóle po mistrzowsku przyrządzona jarzynówka, uwielbiam takie pełne zdrowia kubeczki.

Odpowiedź

Zostaw komentarz