Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą

Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ziemniaki gotuję dzień wcześniej, na następny dzień przygotowuję farsz i całość zapiekam w piekarniku. Potrawa smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym lub na sposób staropolski z kefirem. Bardzo polecam 🙂

IMG_6767

Składniki dla 4 osób
  • 17 szt. młodych ziemniaków
  • 200 g sera feta
  • 1 cała cebulka dymka
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka plasterków dobrego wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • oliwa
Ziemniaki dokładnie czyszczę pod bieżącą wodą i gotuję do miękkości w posolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gotowe odcedzam i studzę
Boczek drobno kroję i przetapiam na patelni. Ser rozgniatam widelcem, dodaję boczek, posiekaną dymkę ( razem z zielonymi pędami ), czosnek, tymianek, jajko, wszystko dokładnie mieszam.
Ziemniaki kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ścinam górną część. Łyżeczką wydrążam środek ziemniaka, zostawiając 1 cm. z brzegu. Wydrążone środki dodaję do farszu. Farszem napełniam ziemniaki. Daję do nagrzanego piekarnika i zapiekam około 25 minut. Przed zapieczeniem można delikatnie posmarować ziemniaki oliwą.Tak przygotowane ziemniaki smakują z kefirem i maślanką. Smacznego 🙂

IMG_6780

IMG_6783

Powiązane posty

31 komentarzy

lena 23 czerwca 2015 - 08:26

Ale apetycznie wyglądają takie ziemniaczki 😉

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 23 czerwca 2015 - 08:43

U mnie też były w niedzielę ziemniaki w mundurkach, ale bez nadzienia. Twoje to taka wersja lux 🙂

Odpowiedź
beti 23 czerwca 2015 - 09:41

Fajny pomysł, a ziemniaczki wyglądają rewelacyjnie :))

Odpowiedź
Smakowe Kubki 23 czerwca 2015 - 10:10

Doskonały pomysł na Dzień Taty, nawet te młodsze dzieci mogą się włączyć do przygotowania bardzo smacznego łatwego posiłku. Przede wszystkim niezwykle apetycznie pokazałaś proste danie.

Odpowiedź
Ladylaura 23 czerwca 2015 - 11:15

W sprawie ziemniaków też już wiem ,że polskie najlepsze.Pyszne!.

Odpowiedź
Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com 23 czerwca 2015 - 12:59

Bardzo lubię faszerowane warzywa, a połączenie młodych ziemniaków z fetą bardzo trafne 😉

Odpowiedź
Obiad gotowy! 23 czerwca 2015 - 14:16

jadałbym i jadła;) smaki absolutnie trafione w mój gust!

Odpowiedź
Karola 23 czerwca 2015 - 14:38

Wygląda jak z restauracji w której jadłam właśnie takie nadziewane ziemniaczki 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 23 czerwca 2015 - 17:21

Jak pięknie wyglądają twoje ziemniaczki 🙂 Uwielbiam! 🙂

Odpowiedź
Ania 23 czerwca 2015 - 19:56

pyszne ziemniaczki 🙂 bardzo lubię faszerowane 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 czerwca 2015 - 20:57

Super wyglądają! Tak ziemniaków jeszcze nie jadłyśmy 🙂

Odpowiedź
Tyiu 23 czerwca 2015 - 21:50

Wyglądają bardzo smacznie, chętnie bym zjadł :-).

Odpowiedź
marcelina 23 czerwca 2015 - 23:30

Za serem feta wręcz przepadam, to i od razu takiego ziemniaczka w ciemno biorę, pyszny musi być ten farsz! 🙂

Odpowiedź
Łukasz 24 czerwca 2015 - 15:41

Brzmi mega pyszniasto! 😀

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 24 czerwca 2015 - 17:04

To jest to co lubię najbardziej!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 24 czerwca 2015 - 18:46

Świetny pomysł, ziemniaczki wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
Olka 24 czerwca 2015 - 19:00

Wyglafają przepysznie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 24 czerwca 2015 - 19:04

jak ja dawno ie jadłam takich ziemniaczków, pyszka!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 24 czerwca 2015 - 20:29

O jakie pyszności 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 czerwca 2015 - 22:48

Bardzo lubię ziemniaki przygotowane w ten sposób 🙂 a farsz pycha!

Odpowiedź
Nika 25 czerwca 2015 - 20:01

Do głowy mi nigdy by nievorzyszlo nadziewać ziemniaki feta, która jadam głownie na zimno w letnich sałatkach. Twoje wyglądają bardzo smakowicie, wiec za pare dni spróbuje wypróbować jak to smakuje. Pozdrawiam Nika

Odpowiedź
Łycha smaków 25 czerwca 2015 - 20:27

O mniam takie ziemniaczki muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 26 czerwca 2015 - 14:40

Ziemniaki prezentują się tak apetycznie, że aż zgłodniałam 🙂

Odpowiedź
alezakwas 28 czerwca 2015 - 16:07

Wyglądają cudownie! Kocham ziemniaczki w takiej wersji!

Odpowiedź
Czucherkowo 30 czerwca 2015 - 12:40

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczone ziemniaki, chyba z każdym farszem 🙂

Odpowiedź
Miseczka Zdrowia 19 lipca 2015 - 17:57

Ale bym je pożarła! Uwielbiam ziemniaczki,a zapiekane to już niebo w gębie 🙂

Odpowiedź
Marta 29 września 2016 - 20:48

Mam pytanie , ponieważ chce zrobić to na dzień pieczonego ziemniaka do córki do przedszkola … ale nie będzie jak ich odgrzać czy są smaczne na zimno ?

Odpowiedź
napiecyku 29 września 2016 - 20:54

Najlepsze oczywiście na ciepło, proszę spróbować gorące zapakować w folię aluminiową i ewentualnie dać do torby termicznej, może całkiem nie wystygną 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 27 sierpnia 2017 - 21:33

Nie znałam tego przepisu 🙂 Muszę wypróbować 🙂

Odpowiedź
ewaM 22 listopada 2018 - 13:33

Dzisiaj i u mnie .Moja ulubiona strona od wczoraj.

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2018 - 17:44

Serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz