Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz

Print Friendly
Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser. U mnie sprawdziło się, jako prowiant na jednodniową górską wycieczkę 🙂

IMG_6338

Składniki
  • 4, 5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1  szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • szczypta soli
  • drobne owoce ( u mnie truskawki przekrojone na pół )
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.  Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominam na trzy godziny o całej sprawie 😉
Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂
Uwagi : ciasto jest wysokie, dlatego można użyć większej blaszki, wtedy przygotowujemy więcej kruszonki.

IMG_6355

Beskid Żywiecki – Rysianka

rysianka 3

komentarzy 95

  1. Obiad gotowy! 2 czerwca 2015 at 08:46 Reply

    rzeczywiście wygląda na lekkie i puszyste. A do tego baaardzo apetyczne:)

  2. Pati 2 czerwca 2015 at 08:48 Reply

    Ciasta bez wyrabiania według mnie nie różnią się smakiem od tych wyrabianych…

  3. lena 2 czerwca 2015 at 09:19 Reply

    Jakie puszyste ciasto 🙂 Jakie widoki urocze:)

  4. Agnieszka - PolskaZupa 2 czerwca 2015 at 09:35 Reply

    Moja teściowa dawno temu robiła podobnie. Za mnie robot wyrabia ciasto, ale z ciekawości zrobię i taką leniwą metodą 🙂

  5. Ania 2 czerwca 2015 at 09:50 Reply

    Moja Mama robi podobne. Taka drożdżówka dla leniwych czyli dla mnie 🙂 I jest po prostu pyszna 🙂

  6. Łucja 2 czerwca 2015 at 10:05 Reply

    Cudowne 🙂 Uwielbiam drożdżówki! Piekę takie, ale zostawiam na całą noc 🙂

  7. smak i uczucie 2 czerwca 2015 at 11:35 Reply

    Rewelacyjne ciasto. Pychota 🙂

  8. Smakowe Kubki 2 czerwca 2015 at 12:19 Reply

    Tak przygotowane ciasto jest niezwykle smaczne, bo bardziej krucho drożdżowe , doskonale sie nadaje do jagodowych owoców. Przypomniałaś mi przepis, dzieki.

  9. lekcjewkuchni.blogspot.com 2 czerwca 2015 at 13:59 Reply

    Rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję, bo wyrabianie trochę mnie męczy:P Ja wczoraj robiłam drozdzowe z rabarbarem:)

  10. Marta gotuje 2 czerwca 2015 at 14:41 Reply

    Pięknie wyrośnięta, takiej bez wyrabiania jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować 🙂

  11. Ladylaura 2 czerwca 2015 at 15:45 Reply

    U mnie to samo ,pyszne drożdżowe!.Smacznego.

  12. amandaricci-butikzprzepisami 2 czerwca 2015 at 16:03 Reply

    Jakie wspaniałe ciacho! Szkoda, że internet nie przesyła zapachu i smaku …. 🙂

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 czerwca 2015 at 17:02 Reply

    Mniam! Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P). Była tak zaskoczona, że aż miała łezki w oczach 🙂 Co jak co ale do klasyków się wraca z chęcią i bardziej nas taki wypiek rajcuje niż jakiś nowoczesny naszej cioci xD
    A że ciasto jest bez wyrabiania to musimy jej ten przepis podsunąć, bo trochę martwimy się o jej bolące ramiona :/ Dzięki :*

  14. Luka Li 2 czerwca 2015 at 18:09 Reply

    Fajny przepis, wypróbuję!

  15. kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2015 at 20:56 Reply

    Super takie ciasto drozdzowe bez wyrabiania i wygląda tak pysznie 🙂

  16. Angelika 2 czerwca 2015 at 21:41 Reply

    Pięknie wygląda, drożdżowe to moje ulubione i do tego owoce i kruszonka , pycha 🙂

  17. domowacukierniaewy.blox.pl 2 czerwca 2015 at 22:38 Reply

    Wspaniała drożdżówa, takie bez wyrabiania lubię najbardziej 😉

  18. Ania 2 czerwca 2015 at 23:14 Reply

    bez wyrabiania? kupiłaś mnie tym! 🙂 pyszna klasyka 🙂

  19. poproszę dokładkę 3 czerwca 2015 at 06:54 Reply

    ciężko mi sobie wyobrazić drożdżowe bez wyrabiania, koniecznie muszę spróbować!

  20. Megly 3 czerwca 2015 at 07:57 Reply

    Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – to mi się podoba. Czasem właśnie tak chce się zrobić coś szybciej, a miało by się ochotę na domową drożdżówkę i jest 😉 Nawet kruszonki nie brakło – super 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  21. beata redzimska 3 czerwca 2015 at 09:32 Reply

    Ale pychotka,jak narobilas mi apetytu, bo siadlam do komputera bez sniadania, poki dzieciaki jeszcze spia. Lece pochrupac cos slodkiego. Pozdrawiam serdecznie beata

  22. beti 3 czerwca 2015 at 09:37 Reply

    Jak pięknie wyrosło :)) Super ciacho 🙂

  23. Okulary przeciwsłoneczne damskie 3 czerwca 2015 at 11:57 Reply

    Musi smakować pysznie 🙂

  24. Czucherkowo 3 czerwca 2015 at 12:28 Reply

    Świetne ciacho, teraz gdy mamy świeże sezonowe owoce to drożdżówki są najlepsze 🙂

  25. Olka 3 czerwca 2015 at 17:53 Reply

    Świetne ciacho! pięknie wyrośnięte i apetyczne 🙂 zjadłabym ze dwa kawałki 😀
    Miłego weekendu 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku 3 czerwca 2015 at 18:42 Reply

    Mnie nauczyła ją robić babcia – jest świetna gdy nie mamy czasu 🙂 mmm chyba sobie zrobię!

  27. ja i moje urwisy 3 czerwca 2015 at 20:48 Reply

    Mniam i jeszcze żeby rabarbar tam włożyc mrrr

  28. Dorota 3 czerwca 2015 at 23:39 Reply

    Ciasto wygląda rewelacyjnie. Korzystałam kiedyś z przepisu Ewy i wszystko wyszło bez zarzutów, więc chętnie skorzystam po raz kolejny 🙂

  29. Tyiu 4 czerwca 2015 at 14:07 Reply

    Uwielbiam takie, jedno z niewielu jakie lubię.

  30. Calluna 4 czerwca 2015 at 19:51 Reply

    Wygląda niezwykle smakowicie, nie ma wyjścia trzeba wypróbować. Pozdrawiam

  31. Potravel 4 czerwca 2015 at 22:02 Reply

    Wygląda obłednie, mnie drożdżowe chyba jeszcze nigdy nie wyszło, ale się nie poddaję, kolejny przepis do wypróbowania 🙂

  32. Sosna 7 czerwca 2015 at 17:07 Reply

    Bez wyrabiania? Muszę spróbować 😀

  33. Zuza 9 czerwca 2015 at 08:55 Reply

    jest super!

  34. Kuchnia u Krysi 11 czerwca 2015 at 07:29 Reply

    Ten przepis Ci kradnę, bo warto upiec takie ciasto. Jest świetnie wyrośnięte a pracy przy nim niewiele 🙂

  35. Grazyna Nowacka 4 lipca 2015 at 12:35 Reply

    Witam, mam pytanie czy zamiast oleju można dodać roztopione masło?

    • napiecyku 4 lipca 2015 at 13:45 Reply

      Oczywiście, można dodać masło 🙂

  36. Joanna 20 sierpnia 2015 at 09:33 Reply

    Upiekłam wczoraj to ciasto, na wierzch dałam jagody, jest rewelacyjne!

  37. Stoodent 10 września 2015 at 12:27 Reply

    … wczoraj znalazłem ten przepis… od niechcenia wszystko wymieszałem widelcem… połozyłem śliwki i srruuuu do pieca….. pachniało w czasie pieczenia bosko…. dziś rano zostały tylko dwa kawałki…. znakiem tego …. BYŁO PYSZNE….!!!!!!!!!!!!

    • napiecyku 10 września 2015 at 12:58 Reply

      Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało, ze śliwkami musiało być pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  38. KASIA 14 listopada 2015 at 18:56 Reply

    Super przepis, dziś wypróbowany, wpisany na wieczne lata do notesu 🙂

  39. ewa123 21 listopada 2015 at 15:22 Reply

    ciasto nawet wyszło choć drożdże czuć z daleka jesli to komuś nie przeszkadza to ok, nie podzielam zdania, że jest równie dobre jak te tradycyjne moim zdaniem nie dorasta nawet do pięt porządnemu drożdżowemu takiemu jak u babci 😉

  40. Hania 25 stycznia 2016 at 15:20 Reply

    Chciałam zapytać co to znaczy, „gotowe studzę na kratce”. Ja nigdy nie wiem czy jak wyłączy się piekarnik mam go otwierać i od razu wyjmować ciasto drożdżowe, czy też czekać aż się wystudzi. Napiszcie proszę jak to Wy robicie.

  41. Sylwia 9 lutego 2016 at 15:50 Reply

    Witam ,ciasto zrobilam ze sliwkami , wlasnie smakujemy ………jest pyszne, dzieki za pomysl , juz dawno chodzilo za mna drozdzowe , ale to wyrabianie !!!!. A to , chwila i jest w otworach gebowych , pozdrawiam . Sylwia

    • napiecyku 9 lutego 2016 at 18:35 Reply

      Cieszę się, że ciasto zasmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  42. Karola 18 kwietnia 2016 at 15:54 Reply

    Pierwszy raz robie tak drożdżowe i one po tych 3 godz nie urosło wogole. Tak ma być? wstawilam do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie :-/

    • napiecyku 18 kwietnia 2016 at 18:54 Reply

      Może nie trzymałaś w cieple, albo zalałaś za ciepłym mlekiem. W sumie nic straconego, ciasto w piekarniku i tak powinno wyrosnąć.

  43. Karola 18 kwietnia 2016 at 19:04 Reply

    No niestety nie urosło 🙁 zjeść się da ale do pani ciasta daleko.użyłam rozmrozonych drożdży może to przez to bo ciepło było od grzejnika :-/

    • napiecyku 18 kwietnia 2016 at 19:07 Reply

      Nigdy nie używałam rozmrożonych drożdży, bardzo możliwe, że to jest przyczyna.

  44. Karola 18 kwietnia 2016 at 19:19 Reply

    Moja mama często mrozi drożdże żeby zawsze były pod ręką i zawsze ciasto drożdżowe wychodzi.Spróbuje jeszcze ze świeżymi drożdżami:-)

    • napiecyku 18 kwietnia 2016 at 19:52 Reply

      Trzymam kciuki 🙂

  45. jatta 21 kwietnia 2016 at 20:46 Reply

    Skusił mnie bardzo ten przepis i zamierzam jutro spróbować. Mam tylko dwa pytania, jako , że jestem na diecie bezmlecznej, czy moźna zastąpic mleko krowie mlekiem roślinnym np sojowym i czy moźna użyć mroźonych owoców, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    • napiecyku 21 kwietnia 2016 at 21:00 Reply

      Można mleko zwierzęce, zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Duże owoce mrożone, można lekko obtoczyć w mące i ułożyć na ciasto. Małe np. maliny, porzeczki daję bezpośrednio na ciasto. Pozdrawiam 🙂

  46. Wanda 15 maja 2016 at 09:56 Reply

    czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc

    • napiecyku 15 maja 2016 at 12:58 Reply

      Przygotowane ciasto na blaszce, można dać od razu do piekarnika. Mrożone śliwki można obtoczyć w mące przed wyłożeniem na ciasto. Oczywiście można też zostawić ciasto z blaszką na 5-10 minut w ciepłym miejscu i dopiero po tym czasie dać do piekarnika 🙂

  47. Ewa 18 maja 2016 at 20:18 Reply

    Super przepis, jutro jadę do mamy która ma dzisiaj 87 lat a piekła nam pyszne ciasto drożdżowe jutro ja jej zawiozę.To po niej uwielbiam drożdżowe ze skórką pomarańczową i rodzynkami.Natomiast kilka razy piekłam według tego przepisu a dzisiaj zamiast oleju dodałam kostkę roztopionego masła zobaczę jaka będzie różnica.
    Polecam przepis.

  48. Halina 12 czerwca 2016 at 09:00 Reply

    Udaje,się znakomicie,ale trochę przeszkadza mi pozostajacy zapach drozdzy:-)

    • napiecyku 12 czerwca 2016 at 10:41 Reply

      To prawda, zapach drożdży jest wyczuwalny, ale u mnie, tylko w dzień po upieczenia ciasta. Pozdrawiam 🙂

  49. madzia 18 czerwca 2016 at 18:14 Reply

    Czy zamiast oleju można dać roztopione przestudzone masło?

    • napiecyku 18 czerwca 2016 at 18:42 Reply

      Oczywiście można 🙂

  50. madzia 19 czerwca 2016 at 13:29 Reply

    Wszystkie truskawki opadły na dno ciasta, ma ono też b.intensywny zapach i smak drożdży, chyba nie będzie do jedzenia…;(

    • napiecyku 19 czerwca 2016 at 19:55 Reply

      Zapach drożdży jest wyczuwalny, ale tylko w dniu upieczenia. Może dałaś za dużo truskawek. W przyszłości proszę dać mniej truskawek. Owoce powinny być małe. Można je obtoczyć w cukrze pudrze wtedy nie powinny opaść na dno 🙂

  51. kocon 20 lipca 2016 at 20:03 Reply

    Ciasto pychotka:)Dzisiaj zrobiłam z jagodami,w końcu mi się udało ciasto drożdżowe-dziękuję:)

  52. Krystyna Majewska 11 sierpnia 2016 at 14:00 Reply

    Czy ciasto wkładamy do rozgrzanego, czy jeszcze zimnego piekarnika i czy grzejemy góra- dół,czy tylko dół? Pozdrawiam Krystyna

    • napiecyku 18 sierpnia 2016 at 17:52 Reply

      Ciasto piekłam z dwoma grzałkami, góra dół. Ciasto wkładam do nagrzanego lub średnio nagrzanego piekarnika 🙂

  53. Joanna Brągiel 19 sierpnia 2016 at 22:33 Reply

    To ciasto jest bardzo dobre, ale furorę robi drożdżówka z Więcławic. Ma konsystencję waty i nikt ze znajomych nie zna tego przepisu. Można go znależć w książce p. Ewy. To ciasto dla cierpliwych. Polecam spróbować chociaż raz.

    • napiecyku 20 sierpnia 2016 at 10:06 Reply

      Dziękuję za sugestię, może znajdę przepis 🙂

  54. iwona 17 marca 2017 at 14:40 Reply

    Można dac suche drożdże? Jeśli tak to ile?

    • napiecyku 17 marca 2017 at 16:00 Reply

      Dałabym dwie torebki, około 16 g. 🙂

  55. Joanna Dudek 29 marca 2017 at 18:04 Reply

    Zrobiłam ciasto idealnie według przepisu. I nie wiem dlaczego, ale środek ciasta podczas pieczenia, pod owocami, nie dopiekł się i wyrósł może jedynie o około 1/4 swojej wysokości.. Ciasto się klei. Jedynie brzegi ładnie wyrosły podczas pieczenia i są udane.
    Po trzygodzinnym wyrastaniu wciąż widoczna była mąka. Czy tak powinno być, czy też wyrastające drożdże pod przykryciem powinny pokryć całość?
    Sam smak ciasta też rewelacją nie jest. Jednak tradycyjny drożdżowiec z wyrabianiem jest o niebo lepszy.
    Ale nie opuszczam stronki. Już mam upatrzony inny przepis
    Pozdrawiam serdecznie!

    • napiecyku 29 marca 2017 at 18:30 Reply

      Wg. opisu wnioskuję, że ciasto się nie dopiekło, może być wina owoców, które za bardzo puściły sok. Drobne owoce, warto oprószyć w mące lub w cukrze pudrze, przed wyłożeniem na ciasto. Większe układamy skórką do ciasta, lub dzielmy na mniejsze kawałki. Na pewno przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek kilkakrotnie wbity w ciasto jest suchy, na pewno ciasto jest dopieczone. Jeżeli jest mokry, trzeba jeszcze dopiec ciasto.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  56. Joanna Dudek 29 marca 2017 at 19:16 Reply

    Dziękuję za porady. Ech, teraz to już po ptakach. Może warto byłoby te wskazówki dodać do opisu? – pomocne dla laików Owoce jakie wykorzystałam, to jagody. Nie miałam ich za wiele, także i soku z nich dużo nie było. Następnym razem oprószę je mąką i zobaczymy co wyjdzie. Chyba też dodam odrobinę wanilii. Dam znać czy wyszło

  57. Engel 1 kwietnia 2017 at 12:01 Reply

    Co to znaczy 10 dkg ?
    Ile mam dać świeżych drożdży w gramach ?

    • napiecyku 1 kwietnia 2017 at 13:40 Reply

      10 dkg, to 100 g drożdży 🙂

  58. renjja 15 kwietnia 2017 at 15:36 Reply

    chciałabym upiec to ciasto z serem zamiast owoców.Czy mam wyłożyc mase serową na wierz,czy podzielić ciasto na pół i do środka??

    • napiecyku 15 kwietnia 2017 at 17:15 Reply

      Lepiej na wierzch 🙂

  59. Beata 7 czerwca 2017 at 16:26 Reply

    Zrobiłam, wg mnie za dużo drożdży!, pol kostki czyli 5dag by w zupełności wystarczylo. Na tę ilość mąki stanowczo za dużo.

  60. Ja 18 czerwca 2017 at 20:00 Reply

    Szybkie ciasto,fajnie wyszło,wyrosło,smaczne,wszystko ok,sprawdziła i polecam

  61. Monia 1 lipca 2017 at 22:34 Reply

    Zrobiłam niemal wg przepisu. Piekłam trochę dłużej, bo mój piekarnik już tak ma, że potrzebuje zawsze więcej czasu.
    Wyszło dobre. Domownikom smakowało. Mnie osobiście… hm… za bardzo czułam drożdże.
    Reszta REWELACJA. Jak mam wyrabiać ciasto do pizzy to już mi się odechciewa jej jeść. To idealny sposób wykonania jak dla mnie. Poeksperymentuje jeszcze z ilością drożdży, by ich smak w gotowym cieście nie był tak wyczuwalny.
    Mam jeszcze pytanie… W przepisie jest sól, dlaczego?
    Wiem, że dodaje się ją do wypieków na proszku do pieczenia, bo niweluje jego gorycz. Ale w drożdżowych…?
    PS Proszę wybaczyć moją upierdliwą ciekawość 😉

    • napiecyku 2 lipca 2017 at 09:22 Reply

      Sól dodajemy żeby podkręcić słodycz ciasta, ale nie jest koniecznością. Pozdrawiam 🙂

  62. ANIA 3 lipca 2017 at 23:11 Reply

    SUPER przepis ,zrobiłam z czerwoną porzeczką , kruszonką i lukrem , wyrosło cudowne:)

  63. Ewa 23 lipca 2017 at 20:27 Reply

    Właśnie upiekłam ciasto wg przepisu Pani Ewuni, wyszło wspaniale tak jak jest w opisie, puszyste. Wspaniałe ciasto i nie nie wymaga dużo pracy. Jedna uwaga, przed posypaniem kruszonką dobrze byłoby posmarować roztrzepanym białkiem z jednego jajka.

  64. Aneta 1 sierpnia 2017 at 19:40 Reply

    Piekłam to ciasto już wielokrotnie jest przepyszne! tylko daję 5 dag i też zawsze wychodzi.

  65. Katka 19 sierpnia 2017 at 14:48 Reply

    Zrobiłam że śliwkami. Pychotka, mąż zadowolony;-)

  66. Celestyna 19 września 2017 at 13:38 Reply

    Bardzo się kruszyło po upieczeniu.Dlaczego?

    • napiecyku 19 września 2017 at 14:09 Reply

      Ciasta nie wyrabiane w zasadzie mają tendencje do kruszenia. Może być też wina mąki 🙂

  67. Celestyna 19 września 2017 at 14:21 Reply

    Czy po wyrośnięciu ciasta mam go przemieszać na jednolitę masę czy wyłożyć na blachę w takiej postaci jak jest?

    • napiecyku 19 września 2017 at 14:32 Reply

      Trzeba go dokładnie przemieszać 🙂

  68. Ika 24 września 2017 at 07:53 Reply

    Mało z nim pracy – to zaleta tego ciasta. Nie należy się jednak spodziewać super jakości. Brak sprężystości i delikatności. Poprawne, bez fajerwerków. Ale na pewno uda się każdemu. Polecam że śliwkami ☺

  69. MĘCZYBUŁA 2 listopada 2017 at 11:31 Reply

    WŁAŚNIE JEST W TRAKCIE PRODUKCJI DLA MNIE JAKO PIEKARZA TROCHĘ DZIWNE ALE EKSPERYMENT ZROBIĘ;

  70. monia 15 grudnia 2017 at 20:03 Reply

    A czy można to ciasto zrobić bez owoców, a dodać rodzynki np?

    • napiecyku 15 grudnia 2017 at 20:42 Reply

      Oczywiście, że tak 🙂

  71. Gosia 21 grudnia 2017 at 22:20 Reply

    Robię po raz trzeci z rodzynkami i bez. Wszystko z drożdżami ok. Ciasto ładnie wyrośnięte po upieczeniu, a zjeść się nie da. Smakuje jak wódka

  72. Alicja 6 stycznia 2018 at 22:58 Reply

    Nie wiem czy w moim cukrze jest za mało cukru, ale ciasto wyszło zdecydowanie za mało słodkie. Porównując inne przepisy na to ciasto robione w ten sposób, warstwowo, było w nich więcej cukru. Zazwyczaj cała szklanka cukru + 2 łyżeczki bądź opakowanie cukru wanilinowego. Dodam, ze Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, więc tym bardziej byłam zaskoczona smakiem…

  73. Jacek 14 stycznia 2018 at 19:07 Reply

    Nie działa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *