Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego

Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć gotowe biszkopty. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Do mlecznej masy latem, można dodać drobne owoce, a na wierzch galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone 🙂

IMG_6102

Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka, całość ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wym. 30 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto, przelewam na blaszkę i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 min w temp.180 stopni, do czasu, kiedy ciasto mocno się zrumieni. Gotowy biszkopt zostawiam do przestudzenia.
Składniki na masę
  • puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
  • 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
  • szklanka gorącej wody
Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i odstawiam do przestudzenia.
Schłodzone mleko przelewam do wysokiej miseczki i ubijam kilka minut, na gęstą pianę. Dodaję mocno schodzoną, ale wciąż płynną lub półpłynną galaretkę, całość ponownie ubijam na gęsty krem.
Biszkopt kroję na pół, na dwie części i od razu przekładam mleczną masą. Daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

IMG_6081

IMG_6077

Powiązane posty

28 komentarzy

Lena 22 maja 2015 - 10:30

Genialne ciasto, aż robię się glodna 🙂

Odpowiedź
beti 22 maja 2015 - 12:35

Wow rewelacyjny :))

Odpowiedź
ewa 22 maja 2015 - 13:24

petarda! 😀 pozwól,że się poczęstuje :3

Odpowiedź
Słodkie Abstrakcje 22 maja 2015 - 13:26

Wygląda tak pysznie, tak puszyście.. Och toż to musi być niebo w gębie ! 🙂 Brałabym i nie patrzyła czy tyłek rośnie! 🙂

Odpowiedź
kornik 22 maja 2015 - 14:42

Bardzo fajny pomysł z tym mlekiem
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Odpowiedź
Beata 22 maja 2015 - 15:57

Pyszności… Ciasto wygląda niesamowicie, aż chce się go wypróbować. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 22 maja 2015 - 18:07

Wygląda meeeega apetycznie

Odpowiedź
Ela Dz 22 maja 2015 - 18:21

Super serniczek, bardzo pomysłowy i efektowny,

Odpowiedź
Obiad gotowy! 22 maja 2015 - 18:35

pyszne! z mleka robiłam już piankę, ale nie wpadłam na pomysł, żeby ją “zapakować” w biszkopty:)

Odpowiedź
Megly 22 maja 2015 - 19:55

Moje ukochane ciasta- bez dwóch zdań serniki. Czy na ciepło, czy na zimno czy w jakiejkolwiek innej wersji jak dla mnie to ciasto nie do pobicia. Takiej wersji nie znam i z chęcią wdrożę przy okazji. A okazja na sernik nadarza się ciągle 😀 Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 22 maja 2015 - 20:00

Zapisuję do zrobienia, zapowiada się przepysznie!

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 22 maja 2015 - 21:13

Wygląda świetnie!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 22 maja 2015 - 22:40

Boski deser, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2015 - 22:47

Brzmi ciekawie, wygląda super, a smakuje, tego jestem pewna, pysznie! 🙂

Odpowiedź
Dorota 22 maja 2015 - 23:29

Co za wspaniałe ciasto. Jak odwiedzam blogi kulinarne wieczorem to mam ochotę od razu zabrać się na pichcenie! 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 23 maja 2015 - 00:34

Wspaniałe ciasto, wygląda ba bardzo lekkie 🙂

Odpowiedź
Gaja 23 maja 2015 - 12:20

To musi być pyszne! Chętnie zjem, jeśli ktoś mnie poczęstuje 😉

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 23 maja 2015 - 14:59

Pychota! Ale mi smaku narobiłaś 🙂 Ciacho idealne!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 23 maja 2015 - 18:15

A ja miałam mieć odwyk :/

Odpowiedź
Ladylaura 23 maja 2015 - 21:02

Nigdy nie jadłam takiego sernika ,pysznie wygląda.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 maja 2015 - 22:09

Wygląda lekko i słodko 😀 Koniecznie kawałeczek musi się znaleźć i dla nas 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 maja 2015 - 22:19

Musicie się pospieszyć, syn krąży wokół ostatniego kawałka 🙂

Odpowiedź
marcelina 24 maja 2015 - 10:54

cudny serniczek wyczarowałaś! 🙂

Odpowiedź
Tyiu 25 maja 2015 - 00:50

Mniam, świetny :-).

Odpowiedź
beata redzimska 25 maja 2015 - 08:03

Ale pychotka. Ty Gosiu zawsze cos pysznego potrafisz wyczarowac. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
poproszę dokładkę 25 maja 2015 - 19:38

uwielbiam skondensowane mleko, musze zrobić ten sernik :-))

Odpowiedź
Martyna 31 sierpnia 2017 - 21:03

Witam. Właśnie zabrałam się za zrobienie tego cuda 🙂 Niestety masa z mleka i galaretki jest bardzo rzadka. Dlaczego? Jak mogę uratować moje cudo ??

Odpowiedź
napiecyku 4 września 2017 - 12:07

Martyna, ten przepis jest raczej niezawodny. Może galaretka była za ciepła, powinna być mocno schłodzona ( może być nawet półpłynna ), a mleko powinno być mocno schłodzone inaczej się nie napuszy.

Odpowiedź

Zostaw komentarz