Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego

Print Friendly
Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć gotowe biszkopty. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Do mlecznej masy latem, można dodać drobne owoce, a na wierzch galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone 🙂

IMG_6102

 

Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka, całość ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wym. 30 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto, przelewam na blaszkę i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 min w temp.180 stopni, do czasu, kiedy ciasto mocno się zrumieni. Gotowy biszkopt zostawiam do przestudzenia.
Składniki na masę
  • puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
  • 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
  • szklanka gorącej wody
Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko przelewam do wysokiej miseczki i ubijam kilka minut, na gęstą pianę. Dodaję schodzoną, ale płynną galaretkę, całość ponownie ubijam na gęsty krem.
Biszkopt kroję na pół, na dwie części i od razu przekładam mleczną masą. Daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

IMG_6081

IMG_6077

komentarzy 28

  1. Lena 22 maja 2015 at 10:30 Reply

    Genialne ciasto, aż robię się glodna 🙂

  2. beti 22 maja 2015 at 12:35 Reply

    Wow rewelacyjny :))

  3. ewa 22 maja 2015 at 13:24 Reply

    petarda! 😀 pozwól,że się poczęstuje :3

  4. Słodkie Abstrakcje 22 maja 2015 at 13:26 Reply

    Wygląda tak pysznie, tak puszyście.. Och toż to musi być niebo w gębie ! 🙂 Brałabym i nie patrzyła czy tyłek rośnie! 🙂

  5. kornik 22 maja 2015 at 14:42 Reply

    Bardzo fajny pomysł z tym mlekiem
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  6. Beata 22 maja 2015 at 15:57 Reply

    Pyszności… Ciasto wygląda niesamowicie, aż chce się go wypróbować. Pozdrawiam 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku 22 maja 2015 at 18:07 Reply

    Wygląda meeeega apetycznie

  8. Ela Dz 22 maja 2015 at 18:21 Reply

    Super serniczek, bardzo pomysłowy i efektowny,

  9. Obiad gotowy! 22 maja 2015 at 18:35 Reply

    pyszne! z mleka robiłam już piankę, ale nie wpadłam na pomysł, żeby ją „zapakować” w biszkopty:)

  10. Megly 22 maja 2015 at 19:55 Reply

    Moje ukochane ciasta- bez dwóch zdań serniki. Czy na ciepło, czy na zimno czy w jakiejkolwiek innej wersji jak dla mnie to ciasto nie do pobicia. Takiej wersji nie znam i z chęcią wdrożę przy okazji. A okazja na sernik nadarza się ciągle 😀 Pozdrowionka 🙂

  11. Ania - Kto ugości moich gości? 22 maja 2015 at 20:00 Reply

    Zapisuję do zrobienia, zapowiada się przepysznie!

  12. Agnieszka - PolskaZupa 22 maja 2015 at 21:13 Reply

    Wygląda świetnie!

  13. kulinarny blog samanthy 22 maja 2015 at 22:40 Reply

    Boski deser, wygląda przepysznie 🙂

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2015 at 22:47 Reply

    Brzmi ciekawie, wygląda super, a smakuje, tego jestem pewna, pysznie! 🙂

  15. Dorota 22 maja 2015 at 23:29 Reply

    Co za wspaniałe ciasto. Jak odwiedzam blogi kulinarne wieczorem to mam ochotę od razu zabrać się na pichcenie! 🙂

  16. Marta gotuje 23 maja 2015 at 00:34 Reply

    Wspaniałe ciasto, wygląda ba bardzo lekkie 🙂

  17. Gaja 23 maja 2015 at 12:20 Reply

    To musi być pyszne! Chętnie zjem, jeśli ktoś mnie poczęstuje 😉

  18. Agnieszka, Dom na obcasach 23 maja 2015 at 14:59 Reply

    Pychota! Ale mi smaku narobiłaś 🙂 Ciacho idealne!

  19. ja i moje urwisy 23 maja 2015 at 18:15 Reply

    A ja miałam mieć odwyk :/

  20. Ladylaura 23 maja 2015 at 21:02 Reply

    Nigdy nie jadłam takiego sernika ,pysznie wygląda.

  21. Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 maja 2015 at 22:09 Reply

    Wygląda lekko i słodko 😀 Koniecznie kawałeczek musi się znaleźć i dla nas 🙂

    • napiecyku 23 maja 2015 at 22:19 Reply

      Musicie się pospieszyć, syn krąży wokół ostatniego kawałka 🙂

  22. marcelina 24 maja 2015 at 10:54 Reply

    cudny serniczek wyczarowałaś! 🙂

  23. Tyiu 25 maja 2015 at 00:50 Reply

    Mniam, świetny :-).

  24. beata redzimska 25 maja 2015 at 08:03 Reply

    Ale pychotka. Ty Gosiu zawsze cos pysznego potrafisz wyczarowac. Pozdrawiam serdecznie Beata

  25. poproszę dokładkę 25 maja 2015 at 19:38 Reply

    uwielbiam skondensowane mleko, musze zrobić ten sernik :-))

  26. Martyna 31 sierpnia 2017 at 21:03 Reply

    Witam. Właśnie zabrałam się za zrobienie tego cuda 🙂 Niestety masa z mleka i galaretki jest bardzo rzadka. Dlaczego? Jak mogę uratować moje cudo ??

    • napiecyku 4 września 2017 at 12:07 Reply

      Martyna, ten przepis jest raczej niezawodny. Może miałaś galaretkę słabej jakości, albo małą paczuszkę. Ja używam zawsze dr.Oetker. Mleko powinno być mocno schłodzone inaczej się nie napuszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *