Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego

Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć gotowe biszkopty. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Do mlecznej masy latem, można dodać drobne owoce, a na wierzch galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone :)

IMG_6102

 

Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka, całość ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wym. 30 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto, przelewam na blaszkę i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 min w temp.180 stopni, do czasu, kiedy ciasto mocno się zrumieni. Gotowy biszkopt zostawiam do przestudzenia.
Składniki na masę
  • puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
  • 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
  • szklanka gorącej wody
Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko przelewam do wysokiej miseczki i ubijam kilka minut, na gęstą pianę. Dodaję schodzoną, ale płynną galaretkę, całość ponownie ubijam na gęsty krem.
Biszkopt kroję na pół, na dwie części i od razu przekładam mleczną masą. Daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków :)

IMG_6081

IMG_6077

Komentarze: 26

  1. Lena 22 maja 2015 at 10:30 Reply

    Genialne ciasto, aż robię się glodna :)

  2. beti 22 maja 2015 at 12:35 Reply

    Wow rewelacyjny :))

  3. ewa 22 maja 2015 at 13:24 Reply

    petarda! 😀 pozwól,że się poczęstuje :3

  4. Słodkie Abstrakcje 22 maja 2015 at 13:26 Reply

    Wygląda tak pysznie, tak puszyście.. Och toż to musi być niebo w gębie ! :) Brałabym i nie patrzyła czy tyłek rośnie! :)

  5. kornik 22 maja 2015 at 14:42 Reply

    Bardzo fajny pomysł z tym mlekiem
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  6. Beata 22 maja 2015 at 15:57 Reply

    Pyszności… Ciasto wygląda niesamowicie, aż chce się go wypróbować. Pozdrawiam :)

  7. Natalia - Poezja Smaku 22 maja 2015 at 18:07 Reply

    Wygląda meeeega apetycznie

  8. Ela Dz 22 maja 2015 at 18:21 Reply

    Super serniczek, bardzo pomysłowy i efektowny,

  9. Obiad gotowy! 22 maja 2015 at 18:35 Reply

    pyszne! z mleka robiłam już piankę, ale nie wpadłam na pomysł, żeby ją „zapakować” w biszkopty:)

  10. Megly 22 maja 2015 at 19:55 Reply

    Moje ukochane ciasta- bez dwóch zdań serniki. Czy na ciepło, czy na zimno czy w jakiejkolwiek innej wersji jak dla mnie to ciasto nie do pobicia. Takiej wersji nie znam i z chęcią wdrożę przy okazji. A okazja na sernik nadarza się ciągle 😀 Pozdrowionka :)

  11. Ania - Kto ugości moich gości? 22 maja 2015 at 20:00 Reply

    Zapisuję do zrobienia, zapowiada się przepysznie!

  12. Agnieszka - PolskaZupa 22 maja 2015 at 21:13 Reply

    Wygląda świetnie!

  13. kulinarny blog samanthy 22 maja 2015 at 22:40 Reply

    Boski deser, wygląda przepysznie :)

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2015 at 22:47 Reply

    Brzmi ciekawie, wygląda super, a smakuje, tego jestem pewna, pysznie! :)

  15. Dorota 22 maja 2015 at 23:29 Reply

    Co za wspaniałe ciasto. Jak odwiedzam blogi kulinarne wieczorem to mam ochotę od razu zabrać się na pichcenie! :)

  16. Marta gotuje 23 maja 2015 at 00:34 Reply

    Wspaniałe ciasto, wygląda ba bardzo lekkie :)

  17. Gaja 23 maja 2015 at 12:20 Reply

    To musi być pyszne! Chętnie zjem, jeśli ktoś mnie poczęstuje 😉

  18. Agnieszka, Dom na obcasach 23 maja 2015 at 14:59 Reply

    Pychota! Ale mi smaku narobiłaś :) Ciacho idealne!

  19. ja i moje urwisy 23 maja 2015 at 18:15 Reply

    A ja miałam mieć odwyk :/

  20. Ladylaura 23 maja 2015 at 21:02 Reply

    Nigdy nie jadłam takiego sernika ,pysznie wygląda.

  21. Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 maja 2015 at 22:09 Reply

    Wygląda lekko i słodko 😀 Koniecznie kawałeczek musi się znaleźć i dla nas :)

    • napiecyku 23 maja 2015 at 22:19 Reply

      Musicie się pospieszyć, syn krąży wokół ostatniego kawałka :)

  22. marcelina 24 maja 2015 at 10:54 Reply

    cudny serniczek wyczarowałaś! :)

  23. Tyiu 25 maja 2015 at 00:50 Reply

    Mniam, świetny :-).

  24. beata redzimska 25 maja 2015 at 08:03 Reply

    Ale pychotka. Ty Gosiu zawsze cos pysznego potrafisz wyczarowac. Pozdrawiam serdecznie Beata

  25. poproszę dokładkę 25 maja 2015 at 19:38 Reply

    uwielbiam skondensowane mleko, musze zrobić ten sernik :-))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *