Potrawka z kurczaka z warzywami

Przygotowując tą potrawkę, początkowo nie miałam zamiaru robić zdjęć na bloga, ale jest to tak smaczne i pożywne danie, że pomyślałam…dlaczego nie podzielić się tym przepisem ?
Potrawka, czy jak kto woli bulion z kurczaka, to potrawa jednogarnkowa, ja zwykle przygotowuję ją na dwa dni. Podobnie jak rosół, potrawka najlepiej smakuje na następny dzień. Z powodzeniem można podać ją w bulionówkach, na domowych imprezach, będzie pysznie :)

IMG_6157

Składniki dla 6-7 osób
  • 1 kurczak
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 8 brukselek podzielonych na pół (mogą być mrożone )
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 1 pełna łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 pełna łyżka suszonego lubczyku
  • 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • domowa vegeta
Do dużego garnka daję kurczaka i dolewam tyle zimnej wody, żeby zakryła mięso. Kurczaka od zagotowania, gotuję około 50 minut, do miękkości. Kurczaka wyciągam z wywaru, mięso oddzielam od kości i kroję na mniejsze kawałki.
Groszek i kukurydzę dokładnie przelewam wodą na sitku i odsączam. Do wywaru daję marchewkę, pietruszkę, brukselkę, groszek, kukurydzę, mięso i suszone zioła.
Bulion gotuję na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania, można bulion zagęścić zasmażką z jednej łyżki masła i łyżki mąki. Całość doprawiam do smaku sosem sojowym i domową przyprawą. Na talerzu posypuję kolendrą. Smacznego :)

IMG_6157

Komentarze: 22

  1. Lena 25 maja 2015 at 09:41 Reply

    Nie znałam takiej wersji potrawki, smakowita 😉

  2. Ela Dz 25 maja 2015 at 10:31 Reply

    Bardzo fajna i apetyczna potrawka :)

  3. Megly 25 maja 2015 at 13:07 Reply

    Wspaniała ta potrawka. Samo zdrowie, a ile brukselek- mmm uwielbiam po prostu takie dania. No i brukselki- nie rozumiem jak można ich nie lubić- są takie smaczne. Super! Pozdrowionka serdeczne!

  4. Obiad gotowy! 25 maja 2015 at 13:38 Reply

    Bardzo lubię takie gęste zupy, zawierające mnóstwo warzyw, na bogato – świetny pomysł na jednogarnkowe danie.

  5. Agnieszka, Dom na obcasach 25 maja 2015 at 17:05 Reply

    Pyszna! Takie potrawki to zdecydowanie moje klimaty. Dania jednogarnkowe uwielbiam :)

  6. ja i moje urwisy 25 maja 2015 at 19:02 Reply

    Wygląda smakowicie :)

  7. Jolanta Strażyc 25 maja 2015 at 20:31 Reply

    Świetny przepis i pomysł na obiad :)

  8. Mój smak na życie 25 maja 2015 at 20:45 Reply

    Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią :) A twoja ala zupka z warzywami i pływający w niej biały kurczaczek zrobiły na mnie ogromne wrażanie ! chętnie zjadłabym miseczkę :)

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 maja 2015 at 20:56 Reply

    Brukselki lubimy więc ta potrawka przypadłaby nam do gustu 😀

  10. Marta gotuje 25 maja 2015 at 21:56 Reply

    Bardzo smacznie i kolorowe danie :)

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 25 maja 2015 at 22:39 Reply

    Jednogarnkowo, szybko i smacznie :)

  12. Ania 26 maja 2015 at 09:29 Reply

    Jestem zachwycona :) Lubie brukselkę, a w takim towarzystwie to już rarytas :)

  13. cookiemonster 26 maja 2015 at 10:09 Reply

    Potrawka pełna witamin i wspaniałego smaku :)

  14. Agnieszka - PolskaZupa 26 maja 2015 at 10:27 Reply

    To jest jedno z tych dań, które można pokochać za prostotę i smak :)

  15. Smakowe Kubki 26 maja 2015 at 11:49 Reply

    Wspaniała propozycja. Ostatnio robiłam ramen , orientalny rosół, podobnie, ale Twoja wersja bardzo rodzima i swojska, super.

  16. meble po niemiecku 26 maja 2015 at 18:31 Reply

    Bardzo fajny wpis no i zupka :3

  17. Ladylaura 26 maja 2015 at 19:44 Reply

    Bardzo apetyczna.

  18. Salvador Dali 26 maja 2015 at 21:07 Reply

    oo.. u mnie w domu takich zup nie robiliśmy!
    fajne :)

  19. Natalia - Poezja Smaku 26 maja 2015 at 23:59 Reply

    Aż zrobiłam się głodna :)

  20. Beata 27 maja 2015 at 17:41 Reply

    Świetna potrawka! Jutro gotuję!

    Pozdrawiam :)

    • napiecyku 27 maja 2015 at 18:31 Reply

      Witam na blogu. Polecam i pozdrawiam :)

  21. Ania 4 czerwca 2015 at 22:09 Reply

    ja pominęłabym jedynie brukselkę bo jej nie lubię :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *