Home Dania i dodatkiŚniadania Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej

Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Udało mi się kupić ładny kawałek piersi indyka….zrobię domowy dodatek do chleba. Tym razem pierś marynuję całą noc,  w marynacie z miodu, musztardy i octu winnego. Przed pieczeniem mięso związuję sznurkiem kuchennym i piekę w worku do pieczenia. Plasterek takiej wędliny, będzie zdrowym, smacznym i lekkim dodatkiem do kanapek. Polecam z prostym chlebkiem z otrębami,  słonecznikiem i siemieniem lnianym 🙂

IMG_5729

Składniki
  • około 900 g piersi z indyka
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1 pełna łyżka musztardy ostrej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pierś zanurzam w marynacie i zostawiam na całą noc w lodówce. Pierś i marynatę można dać, do szczelnie zamykanego woreczka spożywczego i dokładnie obtoczyć mięso w marynacie.
Na następny dzień, mięso osączam z marynaty, zwijam w roladę i obwiązuję sznurkiem kuchennym. Piekę w worku do pieczenia 60 – 70 minut, w temperaturze 200 stopni. Większe filety pieczemy dłużej.
15 minut przed końcem pieczenia rozrywam woreczek, dzięki temu mięso pięknie się zrumieni. Gotowe mięso studzę i zdejmuję sznurek. Pieczony filet indyka świetnie smakuje do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu. Smacznego 🙂

IMG_5754

Powiązane posty

19 komentarzy

Ania - Kto ugości moich gości? 9 maja 2015 - 10:01

Ale smakowite mięsko!

Odpowiedź
Olka 9 maja 2015 - 11:02

Ale smacznie wygląda! Zjadłabym 🙂
Milego weekendowania :))

Odpowiedź
lena 9 maja 2015 - 11:57

Pysznie zamarynowane:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 9 maja 2015 - 16:02

rumiana, krucha i pyszna domowa wędlinka! chętnie następnym razem skorzystam z pomysłu na dodanie musztardy do marynaty:)

Odpowiedź
Dorota 9 maja 2015 - 16:47

Wygląda bardzo, bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 9 maja 2015 - 16:56

Takie wędliny to zdecydowanie moje ulubione, a do tego domowe. Mmmm… pycha 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 9 maja 2015 - 17:39

wspaniała pierś z indyka, musiała być pyszna : )

Odpowiedź
Megly 9 maja 2015 - 17:43

No no no- pięknie wyszła. Naprawdę wygląda na idealną w smaku, kruchą. Na pewno doskonała marynata zrobiła swoje. Takie smaki to ja lubię. Na kanapeczkę idealna! Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 9 maja 2015 - 19:00

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Ania 9 maja 2015 - 20:26

pysznie, takie wędliny bardzo lubię i wiem co jem 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 maja 2015 - 11:11

Baaardzo apetycznie wygląda 🙂 Mimo, że nie jemy wędlin już od dawna to taką poprosimy w kanapeczce 🙂

Odpowiedź
Łukasz 10 maja 2015 - 15:36

Taka marynata do drobiu jest znakomita 😉

Odpowiedź
Ladylaura 10 maja 2015 - 16:27

Miodzio .

Odpowiedź
Ela Dz 10 maja 2015 - 18:17

Oj miodzio miodzio i to jakie:) Idę sobie zrobić jakąś kanapkę, zgłodniałam 🙂

Odpowiedź
marcelina 10 maja 2015 - 20:37

Już sobie wyobrażam porządną kanapkę z takim mięskiem 🙂

Odpowiedź
Pati 12 maja 2015 - 15:18

Bardzo smakowite mięsiwo!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 13 maja 2015 - 00:51

Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
An etka 6 sierpnia 2015 - 18:26

W składnikach marynaty ani w przepisie nie ma soli. Rozumiem, że tak ma być 🙂 ?

Odpowiedź
napiecyku 10 sierpnia 2015 - 22:14

Tak, mi wystarczą przyprawy takie jak w przepisie. Jeżeli lubisz słone mięsa, oczywiście można dosolić 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz