Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej

Udało mi się kupić ładny kawałek piersi indyka….zrobię domowy dodatek do chleba. Tym razem pierś marynuję całą noc,  w marynacie z miodu, musztardy i octu winnego. Przed pieczeniem mięso związuję sznurkiem kuchennym i piekę w worku do pieczenia. Plasterek takiej wędliny, będzie zdrowym, smacznym i lekkim dodatkiem do kanapek. Polecam z prostym chlebkiem z otrębami,  słonecznikiem i siemieniem lnianym :)

IMG_5729

Składniki
  • około 900 g piersi z indyka
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1 pełna łyżka musztardy ostrej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pierś zanurzam w marynacie i zostawiam na całą noc w lodówce. Pierś i marynatę można dać, do szczelnie zamykanego woreczka spożywczego i dokładnie obtoczyć mięso w marynacie.
Na następny dzień, mięso osączam z marynaty, zwijam w roladę i obwiązuję sznurkiem kuchennym. Piekę w worku do pieczenia 60 – 70 minut, w temperaturze 200 stopni. Większe filety pieczemy dłużej.
15 minut przed końcem pieczenia rozrywam woreczek, dzięki temu mięso pięknie się zrumieni. Gotowe mięso studzę i zdejmuję sznurek. Pieczony filet indyka świetnie smakuje do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu. Smacznego :)

IMG_5754

Komentarze: 19

  1. Ale smakowite mięsko!

  2. Olka 9 maja 2015 at 11:02 Reply

    Ale smacznie wygląda! Zjadłabym :)
    Milego weekendowania :))

  3. lena 9 maja 2015 at 11:57 Reply

    Pysznie zamarynowane:)

  4. Obiad gotowy! 9 maja 2015 at 16:02 Reply

    rumiana, krucha i pyszna domowa wędlinka! chętnie następnym razem skorzystam z pomysłu na dodanie musztardy do marynaty:)

  5. Dorota 9 maja 2015 at 16:47 Reply

    Wygląda bardzo, bardzo smacznie! :)

  6. Agnieszka, Dom na obcasach 9 maja 2015 at 16:56 Reply

    Takie wędliny to zdecydowanie moje ulubione, a do tego domowe. Mmmm… pycha :)

  7. mojamalakuchnia 9 maja 2015 at 17:39 Reply

    wspaniała pierś z indyka, musiała być pyszna : )

  8. Megly 9 maja 2015 at 17:43 Reply

    No no no- pięknie wyszła. Naprawdę wygląda na idealną w smaku, kruchą. Na pewno doskonała marynata zrobiła swoje. Takie smaki to ja lubię. Na kanapeczkę idealna! Pozdrawiam serdecznie. :)

  9. ja i moje urwisy 9 maja 2015 at 19:00 Reply

    Wygląda pysznie :)

  10. Ania 9 maja 2015 at 20:26 Reply

    pysznie, takie wędliny bardzo lubię i wiem co jem :)

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 maja 2015 at 11:11 Reply

    Baaardzo apetycznie wygląda :) Mimo, że nie jemy wędlin już od dawna to taką poprosimy w kanapeczce :)

  12. Łukasz 10 maja 2015 at 15:36 Reply

    Taka marynata do drobiu jest znakomita 😉

  13. Ladylaura 10 maja 2015 at 16:27 Reply

    Miodzio .

  14. Ela Dz 10 maja 2015 at 18:17 Reply

    Oj miodzio miodzio i to jakie:) Idę sobie zrobić jakąś kanapkę, zgłodniałam :)

  15. marcelina 10 maja 2015 at 20:37 Reply

    Już sobie wyobrażam porządną kanapkę z takim mięskiem :)

  16. Pati 12 maja 2015 at 15:18 Reply

    Bardzo smakowite mięsiwo!

  17. Jolanta Strażyc 13 maja 2015 at 00:51 Reply

    Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować :)

  18. An etka 6 sierpnia 2015 at 18:26 Reply

    W składnikach marynaty ani w przepisie nie ma soli. Rozumiem, że tak ma być :) ?

    • napiecyku 10 sierpnia 2015 at 22:14 Reply

      Tak, mi wystarczą przyprawy takie jak w przepisie. Jeżeli lubisz słone mięsa, oczywiście można dosolić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *