Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka żytnie na miodzie

Ciasteczka żytnie na miodzie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej, słodzone miodem lipowym. Bardzo łatwe do przygotowania, wszystkie składniki zagniatam, ciasto schładzam w zamrażarce, wycinam dowolne kształty i gotowe. Do wycinania ciasteczek użyłam stempelka, takie ciasteczka są bardzo efektowne, idealne na prezent dla bliskiej osoby. Delikatna i chrupiąca słodka przekąska, bardzo polecam 🙂

IMG_6184

Składniki
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • 2 łyżki miodu ( u mnie płynny lipowy )
  • 100 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 1 roztrzepane jajko
  • płaska łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
Przesiane mąki i resztę składników daję do miseczki i szybko wyrabiam ciasto. Jeżeli masa będzie klejąca, dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zawijam w folię spożywczą i daję do zamrażarki na około 20 minut.
Schodzone ciasto rozciągam wałkiem, na posypanym mąką blacie, na grubość 4-5 mm. Wycinam dowolne kształty. Jeżeli wycinamy ciastka stempelkiem, posypujemy ciasto również z góry mąką, żeby zapobiec przyklejaniu się stempelka do ciasta.
Gotowe ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny się zrumienić. Przechowuję je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Udanych wypieków 🙂

IMG_6191

IMG_6194

IMG_6179

Powiązane posty

24 komentarze

lena 27 maja 2015 - 09:58

Rozkoszne, a do tego muszą być pyszne:)

Odpowiedź
An etka 27 maja 2015 - 13:20

A jaki typ mąki żytniej ?

Odpowiedź
napiecyku 27 maja 2015 - 13:42

U mnie 720 🙂

Odpowiedź
innam 27 maja 2015 - 14:00

No nic, idę robić obiad… 😛

Odpowiedź
kornik 27 maja 2015 - 15:42

Pysznie! porywam jedno:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Odpowiedź
Obiad gotowy! 27 maja 2015 - 16:07

bardzo urocze! mam zapas mąki żytniej, chętnie więc wypróbuję pomysł;)
marzę o stempelkach już od dawna…

Odpowiedź
Ladylaura 27 maja 2015 - 18:10

Stempelkowe ciasteczka wyglądaja pięknie.O smaku nie wspomnę.

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 27 maja 2015 - 18:14

Do gorącego kakao najlepsze 🙂 i te piękne wzorki!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 27 maja 2015 - 18:30

Pyszne ciasteczka, uroczo się prezentują! 🙂

Odpowiedź
Megly 27 maja 2015 - 18:54

Jakie wspaniałe ciasteczka. Wyglądają przesłodko. Aż szkoda ich chrupać. Z pewnością smakują równie pysznie, jak pięknie się prezentują. Sama słodycz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 27 maja 2015 - 19:13

Ciasteczka ostemplowane wyglądają jak raport buchaltera z dawnych lat :))

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 maja 2015 - 19:26

Słodkie te stempelki 🙂 Nawet zwykłe ciasteczka dostają dodatkowego uroku 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 27 maja 2015 - 22:12

Nie powiedziałabym nie, gdyby ktoś mnie takimi fajnymi ciachami obdarował 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 28 maja 2015 - 14:15

Fantastyczne ciasteczka :)! Od dawna marzą mi się takie fajne “stempelki”! 🙂

Odpowiedź
Olka 28 maja 2015 - 17:57

Pycha ciacha! pochrupałabym.. 🙂 fajne stempelki!

Odpowiedź
Salvador Dali 28 maja 2015 - 18:00

one są urocze! 🙂 aż szkoda jeść.. 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 28 maja 2015 - 18:16

Jakie ładne 🙂

Odpowiedź
Calluna 28 maja 2015 - 18:40

Nic tylko chrupać! Wspaniale wyglądają i myślę, że tak samo smakują. Pozdrawiam

Odpowiedź
poproszę dokładkę 28 maja 2015 - 23:50

urzekłaś mnie tymi składnikami, muszą być pyszne!!!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 29 maja 2015 - 00:06

Idealne do stempelków, super!

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 29 maja 2015 - 09:30

Śliczne, stempelki mam, ale jeszcze nie używałam, pora to nadrobić 🙂 Ps. Nominowałam Cię do NBL, jeśli masz ochotę zapraszam, szczegóły na blogu.

Odpowiedź
Tyiu 29 maja 2015 - 12:14

Bardzo fajne :-).

Odpowiedź
Łukasz 1 czerwca 2015 - 19:32

Jakie one urokliwe! <3

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2015 - 21:01

Och jakie ladne, zytnich nie jadlam, ale z checia sprobuje> Pozdrawiam serdecznie. Przepraszam za pisownie, mam problem z klawiatura, nie mogę przelaczyc na polska pisownie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz