Spaghetti z papryką i szpinakiem

Wiosenne wiatry wywiały mnie z domu, koszę trawę, przycinam iglaki, sadzę i sieję. Nagle przypomniałam sobie, że lubię sport, mam poważny zamiar zrzucić 2 kg, nie rezygnując z przyjemności jedzenia…jak sądzicie, uda się ? Na razie z formą, szału nie ma  😉
W ciepłe dni bardzo lubię warzywne obiady z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy, są proste do przygotowania i zawsze smakują. Dzisiaj serwuję włoskie spaghetti z papryką, szpinakiem i chrupiącym boczkiem 😉 To danie będzie jak najbardziej na miejscu, na wieczór we dwoje, podajemy do lampki czerwonego wina. Bardzo wszystkim polecam :)

IMG_4985

Składniki
  • 1 opakowanie spaghetti
  • 10 dkg. dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • 2 czerwone papryki drobno pokrojone
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 szkl. pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/3 szkl. startego parmezanu
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, zmniejszam gaz i dodaję boczek. Boczek smażę do czasu, kiedy się zrumieni, dodaję cebulę, czosnek i paprykę. Całość duszę na małym ogniu do czasu, kiedy papryka i cebula lekko zmięknie.
Dodaję pomidory, sos pomidorowy, bazylię. Warzywa doprawiam do smaku i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 30 min, aż sos się zredukuje. Pod koniec duszenia dodaję szpinak, całość podgrzewam do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Spaghetti odcedzam i daję na patelnię, dodaję warzywny sos i parmezan, wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego :)
Moje uwagi : Do spaghetti na sposób włoski można dodać oliwki lub kapary. Do sosu pomidorowego przed gotowaniem, można dodać 1/2 szkl. czerwonego wina.

IMG_4982

IMG_4975

 

Komentarze: 19

  1. Lena 17 kwietnia 2015 at 10:00 Reply

    Szpinak i makaron-boskie połączenie, a jeszcze ta papryka na dodatek:)

  2. Anka 17 kwietnia 2015 at 10:16 Reply

    Też uwielbiam takie dania – lekkie i kolorowe, ze sporą ilością warzyw. Cieszę się, że lato coraz bliżej i świeżych, pysznych warzyw będzie w bród :)

  3. Ciążowe Zachcianki 17 kwietnia 2015 at 10:46 Reply

    Ale smacznie wygląda:) Uwielbiam szpinak więc to zdecydowanie danie dla mnie.

  4. marcelina 17 kwietnia 2015 at 11:18 Reply

    Pewnie że uda się! 😉 Spędzania czasu w ogrodzie bardzo ci zazdroszczę, sama chętnie bym coś posadziła lub nawet skopała grządkę 😉 A takie spaghetti z warzywami, na sam widok ślinka leci!

  5. Ladylaura 17 kwietnia 2015 at 11:34 Reply

    Uwielbiam makaron z warzywami i wino czerwone też .Zgubisz na pewno ,to tylko 2 kg.Powodzenia!.

  6. Tyiu 17 kwietnia 2015 at 15:48 Reply

    Niezłe :-). Ja niedługo będę robił z tuńczykiem i oliwkami :-).

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 17 kwietnia 2015 at 17:31 Reply

    Kociołek obfitości 😀 Wygląda pysznie! Nie potrafimy fotografować takich dań bo wydają nam się mało apetyczne a Twoje są takie, że aż ślinka cieknie xD

  8. Megly 17 kwietnia 2015 at 18:18 Reply

    Świetna, szybka wersja na obiad. Nigdy nie łączyłam smaku szpinaku z papryką. Ale jeśli jest tak pyszne (a na pewno jest), jak wygląda to zamawiam porcyjkę! :) Jeszcze makaron al dente. Lepiej być nie może. Pozdrowieńka cieplutkie! :)

  9. Ela Dz 17 kwietnia 2015 at 19:10 Reply

    Nie wiem…byłam widziałam, komentowałam..? Ale co tam….piękny kociołek obfitości. :)

  10. ja i moje urwisy 17 kwietnia 2015 at 20:17 Reply

    O jakie apetyczne :)

  11. Agnieszka, Dom na obcasach 18 kwietnia 2015 at 02:28 Reply

    Spaghetti z warzywami to idealne obiadowe połączenie :) Pychotaaaa…

  12. Ania 18 kwietnia 2015 at 15:14 Reply

    w takim wydaniu obiadek to pierwsza klasa! :)

  13. Obiad gotowy! 18 kwietnia 2015 at 18:50 Reply

    bardzo fajne, lekkie danie. Makaron i warzywa to ponadczasowy smak!

  14. poproszę dokładkę 18 kwietnia 2015 at 22:58 Reply

    ahhh makaron, z taki dodatkami – pycha ;-))

  15. Agnieszka 19 kwietnia 2015 at 15:29 Reply

    Tez lubię takie dania w ciepłe dni, tylko gdzie te ciepłe dni :(

  16. domowacukierniaewy.blox.pl 19 kwietnia 2015 at 16:12 Reply

    Jaki pyszny makaron, poproszę porcję na wynos ^^

  17. innam 19 kwietnia 2015 at 20:03 Reply

    No to mam przepis na obiad na kolejny weekend – dzięki!

  18. Dorota 19 kwietnia 2015 at 22:41 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda. Świetny pomysł na szybki obiad lub kolację :)

  19. Smakowe Kubki 20 kwietnia 2015 at 15:17 Reply

    Bardzo apetycznie i zdrowo, uwielbiam takie jednogarnkowce. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *