Sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem

Bulgur to najstarsza kasza wytwarzana przez ludzi, do dzisiaj jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, niestety w Polsce bardzo niedoceniana. Aby ją uzyskać całe ziarna pszenicy durum, są parzone, suszone i rozdrabniane. Dzięki temu, podobnie jak kuskus, kaszę można szybko przygotować. Bulgur ma niski indeks glikemiczny ( na długo zaspakaja głód ), sporo w niej witamin, minerałów, kwasu foliowego i błonnika. Jednym słowem bulgur to najwartościowsza kasza pszeniczna.
Fasolka mung, to ważny składnik kuchni azjatyckiej. Badania dowodzą, że została udomowiona 1500 lat p.n.e. Natomiast kiełki fasolki mung ( u nas znane jako kiełki sojowe), znalazły zastosowanie w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, wapnia, czy fosforu, fasolka, podobnie jak kasza bulgur, jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej.
Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z kaszy bulgur, fasolki mung i tuńczyka. To rodzaj sałatki, którą możemy zabrać do pracy, czy na uczelnię. Z pewnością sprawdzi się również, na szybki obiad, dla całej rodziny. Bardzo zdrowa, a przede wszystkim pożywna i smaczna. Bardzo polecam :)
Produkty do tej sałatki są dostępne w sklepie internetowym CABAS.pl

IMG_5421

Składniki dla 3 osób
Fasolkę moczę kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odsączam i gotuję w świeżej wodzie do miękkości, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję 1 płaską łyżeczkę soli. Fasolkę odsączam.
Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Daję do wrzącej, lekko posolonej wody, w proporcji, szklanka wody na pół szklanki kaszy. Gotuję do miękkości, około 10 minut i zostawiam pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Czas gotowania kaszy zależy od wielkości ziaren.
Olej z pestek dyni, ocet winny, musztardę i przyprawę arabską dokładnie łączę.
Do miski daję fasolkę, kaszę, kawałki tuńczyka, ogórki i dymkę. Dodaję sos i wszystkie składniki delikatnie mieszam. Smacznego :)

IMG_5465

IMG_5402

IMG_5391

Komentarze: 32

  1. lena 29 kwietnia 2015 at 10:47 Reply

    Szalenie apetyczne połączenie:)

  2. Ladylaura 29 kwietnia 2015 at 12:05 Reply

    U mnie nie ma w ogóle kasz ,więc jeszcze gorzej .Zjadłabym.

    • napiecyku 29 kwietnia 2015 at 12:07 Reply

      Jak przyjedziesz do Polski, zrobisz solidne zapasy :)

  3. Ania 29 kwietnia 2015 at 12:09 Reply

    Uwielbiam bulgur, choć ostatnio rzadziej jadam. Podoba mi się Twój przepis na sałatkę, bardzo :)

  4. z majeczką w kuchni 29 kwietnia 2015 at 12:25 Reply

    Świetna, na pewno jest pyszna

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 29 kwietnia 2015 at 12:50 Reply

    Świetna sałatka, samo zdrowie :)

  6. Smakowe Kubki 29 kwietnia 2015 at 13:03 Reply

    Mamy podobne smaki, bo u mnie dziś na obiad pszenica Ebly i ratatouille z piersią drobiową. Ależ ja lubię takie dania jak proponujesz, mozna się najeść do syta bez skutków ubocznych. (Mam oczywiście na myśli wzrost centymetrów w biodrach 😉 )
    I choć składniki są dla mnie oczywiste, to zapisuję, bo pamięć mnie zawodzi. :)

    • napiecyku 29 kwietnia 2015 at 13:08 Reply

      O tak, ja również wszędzie chodzę z długopisem i notesem 😉

  7. Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com 29 kwietnia 2015 at 13:07 Reply

    Fajny pomysł na sałatkę, szczególnie, że uwielbiam tuńczyka :)

  8. Marta gotuje 29 kwietnia 2015 at 13:18 Reply

    Kaszę bulugur uwielbiam ale sałatki z nią jeszcze nie jadłam. Twoja propozycja bardzo mi się podoba :)

  9. amandaricci-butikzprzepisami 29 kwietnia 2015 at 13:50 Reply

    Już uwielbiam Twoją sałatkę! Same zdrowe składniki plus ulubiony tuńczyk – fajna kompozycja! :)

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 kwietnia 2015 at 13:59 Reply

    Ani kaszy bulgur ani fasolki mung nigdy nie jadłyśmy :) Może to być dla nas zupełnie nowa kompozycja smaków :)

  11. Obiad gotowy! 29 kwietnia 2015 at 14:27 Reply

    pyszne i bardzo apetyczne połączenie! sałatki z tuńczykiem zawsze mają wzięcie:)

  12. lekcjewkuchni.blogspot.com 29 kwietnia 2015 at 15:25 Reply

    To coś dla mnie, uwielbiam takie sałatki:)

  13. Agnieszka - PolskaZupa 29 kwietnia 2015 at 15:42 Reply

    Moja ulubiona kasza w świetnym towarzystwie :)

  14. Agnieszka, Dom na obcasach 29 kwietnia 2015 at 18:39 Reply

    Nie znam tej kaszy, ale sałatka wygląda super :)

  15. ja i moje urwisy 29 kwietnia 2015 at 19:02 Reply

    Oj chyba nie dla mnie ..

  16. Ela Dz 29 kwietnia 2015 at 19:22 Reply

    Łał ale towarzystwo dobrałaś :) świetnie się razem prezentują :)

  17. poproszę dokładkę 29 kwietnia 2015 at 19:54 Reply

    lekka i pyszna, coś dla mnie :-)

  18. Gaja 29 kwietnia 2015 at 20:51 Reply

    Sałatka pewnie by mi smakowała – myślę tak, kierując się wyłącznie intuicją, bo niektórych z jej składników nigdy w kuchni nie miałam… Fasolka, kasza, olej z pestek dyni. Ale lubię eksperymentować, a składniki zawsze mój nos wyczuwa na odległość 😉 Te chyba by mi się spodobały (kuskus np. lubię!).

    • napiecyku 29 kwietnia 2015 at 21:27 Reply

      Jak lubisz kuskus, bulgur polubisz na pewno :)

  19. Megly 29 kwietnia 2015 at 21:32 Reply

    Niesamowicie lubię wszystkie wersje sałatek z tuńczykiem. Z kaszą nie próbowałam, ale ogólne kasza w sałatkach mi bardzo smakuje. W dodatku z fasolką mung. Super. Pozdrowieńka :)

  20. Łukasz 30 kwietnia 2015 at 09:12 Reply

    Jeśli chodzi o sałatki z tuńczykiem, to zawsze jestem bardzo na tak 😀

  21. Marcelina 30 kwietnia 2015 at 09:25 Reply

    Pyszna i ciekawa sałatka :) Bardzo lubię testować nowe smaki i jak tylko będzie okazja muszę spróbować takiej sałatki, pycha! :)

  22. jemzdrowoikolorowo 30 kwietnia 2015 at 12:58 Reply

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze :) Ta sałatka wygląda przepysznie z chęcią skorzystam z przepisu :)

  23. Ania 30 kwietnia 2015 at 13:12 Reply

    Kasza najstarsza, a ja słyszę o niej po raz pierwszy… Mam zaległości :) Ale kiedy widzę tuńczyka… mmm pasuje zawsze i wszędzie :)

  24. AgnieszkaZ 30 kwietnia 2015 at 18:55 Reply

    Bardzo ciekawa sałatka :):)

  25. Natalia - Poezja Smaku 1 maja 2015 at 00:48 Reply

    Świetne połączenie

  26. Olka 1 maja 2015 at 13:14 Reply

    Pyszna sałatka :) też nabyłam ostatnio tą kaszę i dumam co z niej zrobić 😉
    Miłej Majówki Małgosiu :)

    • napiecyku 1 maja 2015 at 14:09 Reply

      Dziękuję Ola, nawzajem :)

  27. Kuchnia u Krysi 2 maja 2015 at 08:01 Reply

    Gosiu, pyszna sałatka. Jest w niej wszystko co lubię. Zjadłabym taką porcję. A kasze dodaję coraz częściej do różnych potraw. Sprawdzają się, bo są smaczne :)

  28. Ania 4 maja 2015 at 07:40 Reply

    pyszne i zdrowo, podoba mi się to połączenie składników :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *