Kotlety rybne po tajsku

Kotlety z ryb to miła odmiana od filetów smażonych lub pieczonych. Warto przygotować je w domu, mamy wtedy pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i wypełniaczy. Robiąc kotleciki dla dzieci przygotujmy łagodniejszą wersję, bez pasty curry, zamiast tego można dodać cebulkę i czosnek. W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych 🙂

IMG_4826

Składniki
  • około 500 g. filetów białych ryb morskich, bez skóry i ości
  • 1-2 płaskie łyżki pasty z czerwonego curry ( w zależności od upodobań smakowych )
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej roślinny do smażenia
  • bułka tarta
Osuszoną rybę mielę w maszynce do mięsa, dodaję pastę curry, roztrzepane jajko i mąkę kukurydzianą. Składniki dokładnie mieszam, jeżeli masa będzie mało elastyczna można dodać więcej mąki kukurydzianej. Z masy formuję małe kotleciki o średnicy 5 cm. Każdy kotlecik delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano. Około 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i podaję ciepłe z ryżem i surówką. Smacznego 🙂

IMG_4828

IMG_4864

 

komentarzy 20

  1. Lena 10 kwietnia 2015 at 11:00 Reply

    Takie orientalne kotlety muszą być przepyszne 😉

  2. beti 10 kwietnia 2015 at 11:16 Reply

    Ciekawe 🙂 Lubię Kotleciki rybne 🙂

  3. Ladylaura 10 kwietnia 2015 at 11:18 Reply

    Ale obiad ,cudowny.

  4. Ania 10 kwietnia 2015 at 11:55 Reply

    Kotlety rybne – pycha, a z pastą curry – jeszcze lepiej 🙂

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 10 kwietnia 2015 at 12:32 Reply

    Pyszne kotleciki, świetnie przyrządzone 🙂

  6. amandaricci-butikzprzepisami 10 kwietnia 2015 at 14:32 Reply

    Ładnie podany, apetyczny domowy obiad! Ciekawe orientalne dodatki! 🙂

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 kwietnia 2015 at 15:05 Reply

    Nigdy nie jadłyśmy kotletów rybnych (no może jak byłyśmy małe ale nie pamiętamy tego). Bardzo chętnie byśmy spróbowały Twoich 🙂

  8. Agnieszka 10 kwietnia 2015 at 15:34 Reply

    Fajny pomysł z tą pastą curry 🙂

  9. Calluna 10 kwietnia 2015 at 18:05 Reply

    Wyglądają bardzo smakowicie, rybę uwielbiam to kotleciki pewnie też.

  10. Ela Dz 10 kwietnia 2015 at 18:52 Reply

    Małgosiu jakie apetyczne i rumiane. 🙂

  11. Obiad gotowy! 10 kwietnia 2015 at 19:04 Reply

    marzą się mnie takie domowe dobre kotlety rybne, chętnie skorzystam z pomysłu!

  12. Dorota 10 kwietnia 2015 at 19:26 Reply

    Fenomenalne danie. Właśnie nie bardzo wiem, co zjem na kolację. Może właśnie wykorzystam Twój przepis 🙂

  13. ja i moje urwisy 10 kwietnia 2015 at 19:47 Reply

    Kotlety rybne ciekawe czy by to zjedli hmmm

  14. Urszula 10 kwietnia 2015 at 21:37 Reply

    Świetne danie, a zdjęcia piękne, pozdrawiam 🙂

  15. Ania 10 kwietnia 2015 at 21:53 Reply

    bardzo fajny pomysł na kotlety inaczej 🙂

  16. Moja pasja smaku 10 kwietnia 2015 at 23:16 Reply

    Serwujesz to, co kocha <3 Dam się pokroić za ich talerz 🙂 !!!

  17. ulcik 12 kwietnia 2015 at 06:44 Reply

    mniam, brzmi smakowicie ! zapisuje do wykorzystania ! pozdrawiam!

  18. poproszę dokładkę 12 kwietnia 2015 at 13:19 Reply

    moje smaki, więc muszę zrobić 🙂

  19. lekcjewkuchni.blogspot.com 12 kwietnia 2015 at 18:24 Reply

    Wspaniały przepis, takich jeszcze nie jadłam:)

  20. Darek 28 kwietnia 2015 at 12:08 Reply

    Prosty i ciekawy pomysł
    Do wykorzystania w najbliższym czasie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *