Ciasto orkiszowe z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj częstuję Was smakowitym ciastem z mąki orkiszowej, dżemu porzeczkowego i kilku innych ekologicznych składników. Ciasto na pewno warto przygotować, chociażby ze względu na jego wyjątkowy smak. Delikatnie słodkie, z kwaskowatą nutką, orzechami i migdałami, będzie miłym i zdrowym dodatkiem do popołudniowej kawy, na świeżym powietrzu. Mocno polecam :)
Wszystkie ekologiczne produkty, pochodzą ze sklepu internetowego CABAS.pl.

IMG_5314

Składniki

Dodatkowo

  • łyżeczka miodu
  • garść płatków migdałowych
  1. Migdały i orzechy ścieram na małej tarce, lub drobno siekam. Można również użyć migdałów w płatkach.
  2. Dżem lekko podgrzewam i jeżeli ma pestki przecieram przez sito. Do dżemu dodaję orzechy i migdały.
  3. Mało ucieram z cukrem na jasną, kremową masę, stopniowo dodaję jajka i nie przerywając, nadal ucieram.
  4. Stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucieram na małych obrotach.
  5. Na koniec dodaję przestudzony dżem z orzechami i migdałami. Wszystko mieszam tylko do połączenia.
  6. Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni, do czasu, kiedy mocno się zrumieni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
  7. Płatki migdałów prażę na suchej patelni, do czasu, kiedy lekko się zrumienią i uwolnią swój aromat. Dodaję łyżeczkę miodu, kiedy miód się rozpuści, wszystko mieszam. Mieszanką miodu i płatków dekoruję ciasto. Udanych wypieków :)

IMG_5318

IMG_5360

1111

Komentarze: 23

  1. Ladylaura 25 kwietnia 2015 at 12:48 Reply

    Pyszności Małgosiu.

  2. Romańska Aneta 25 kwietnia 2015 at 13:02 Reply

    Musi być przepyszne,koniecznie upieke.

  3. lena 25 kwietnia 2015 at 13:41 Reply

    Szalenie apetyczne ciasto :)

  4. Drink Eat Live 25 kwietnia 2015 at 17:05 Reply

    Wygląda świetnie i wyobrażam sobie jak tez musi smakować:))

  5. Kasia 25 kwietnia 2015 at 18:27 Reply

    Ale pyszne, tak rzadko spotyka się przepisy na ciasta z czerwoną porzeczką :)

  6. Megly 25 kwietnia 2015 at 18:35 Reply

    To ciasto wygląda jak milion dolarów. Chciałabym posmakować tego dżemu porzeczkowego. Jego kwaskowość musi idealnie przełamywać słodycz placuszka. No i te migdały. Aż ślinka cieknie 😉 Z chęcią pokusiłabym się o kawałek :) Pozdrawiam :)

  7. Ela Dz 25 kwietnia 2015 at 19:12 Reply

    Ach dżem porzeczkowy ten jego cierpki posmak, cudo. Fajne ciacho jestem pod wrażeniem :)

  8. Obiad gotowy! 25 kwietnia 2015 at 19:23 Reply

    to chyba najzdrowsze kalorie, jakie można sobie wyobrazić;) pysznie wygląda, kusi orzechami i porzeczkami!

  9. innam 25 kwietnia 2015 at 22:05 Reply

    Super ciasto!

  10. alezakwas 26 kwietnia 2015 at 10:08 Reply

    Wygląda zniewalająco!

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 kwietnia 2015 at 11:25 Reply

    Dżem lub powidła w takich wypiekach to strzał w dziesiątkę! 😀 Wygląda apetycznie :)

  12. AgnieszkaZ 26 kwietnia 2015 at 12:59 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie :) z chęcią bym takie zjadła :)

  13. Mikołaj Plich 26 kwietnia 2015 at 14:07 Reply

    Bardzo zachęcające ciasto, w dodatku z porzeczką, którą uwielbiam :)

  14. Ania 26 kwietnia 2015 at 14:48 Reply

    bardzo lubię zdrowe ciacha, fajny placek do kawki :)

  15. domowacukierniaewy.blox.pl 26 kwietnia 2015 at 15:16 Reply

    Ciasto wygląda świetnie, częstuję się kawałkiem :)

  16. beti 26 kwietnia 2015 at 15:23 Reply

    Pyszne i zdrowe ciasto :)

  17. z majeczką w kuchni 26 kwietnia 2015 at 19:39 Reply

    Super, smacznie wyglada

  18. Jolanta Strażyc 26 kwietnia 2015 at 20:47 Reply

    Świetnie wygląda i na pewno wspaniale smakuje :)

  19. Konczi i Szpileczka 26 kwietnia 2015 at 22:36 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie

  20. czar-życia 26 kwietnia 2015 at 22:46 Reply

    Faktycznie musi być pyszne, chętnie bym spróbowała :-)

  21. Agnieszka, Dom na obcasach 27 kwietnia 2015 at 02:33 Reply

    Wspaniale wygląda :) Bardzo ciekawych składników użyłaś do przygotowania tego ciasta :)

  22. Agnieszka - PolskaZupa 27 kwietnia 2015 at 08:55 Reply

    Bardzo fajne ciasto, same fajne składniki :)

  23. Kuchnia u Krysi 27 kwietnia 2015 at 22:31 Reply

    Lubię pieczywo z mąki orkiszowej. Pysznie wygląda Twoje ciasto :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *