Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej

Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem, że przed pieczeniem nie ma potrzeby nacierać mięsa czosnkiem. Sezon grillowy już wkrótce, polecam tak przygotowane żeberka do obiadu, lub na ogrodowego  grilla z przyjaciółmi 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_2577

Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ¼ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Pieprz biały
Marynata
  • 1, 5 szklanki jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 posiekane ząbki czosnku lub dwie pokrojone cebule
  • 3 łyżki ostrej musztardy
Wszystkie składnik marynaty mieszam w szklanym naczyniu. Czyste, poporcjowane żeberka daję do marynaty, przykrywam i daję na noc do lodówki.
Mięso wyjmuję z marynaty, suszę papierowym ręcznikiem. Przekładam do żaroodpornego naczynia, nacieram olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję papryką i pieprzem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę przez godzinę w temp. 190 stopni. Żeberka można również upiec na ruszcie lub obsmażyć i dusić do miękkości pod przykryciem 🙂
Dobra rada :  do żeberek często podaję sos musztardowy z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek soku z cytryny, 4 łyżek musztardy rosyjskiej i jednej łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie ubijam. Smacznego 🙂

IMG_2578

Powiązane posty

16 komentarzy

Marta gotuje 18 marca 2015 - 15:02

Pięknie się prezentują 🙂 Zjadłabym z chęcią 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 18 marca 2015 - 15:18

Ciekawy przepis Gosiu – muszę wypróbować ten olej 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 marca 2015 - 15:21

Polecam, wczoraj dodałam olej z bazylią do sosu winegret, sałatka miała delikatny bazyliowy aromat 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 marca 2015 - 15:38

Nigdy żeberka nie były naszym ulubionym daniem 😛 Więcej zostawało “tego tłustego” na talerzu niż zostało zjedzone xD

Odpowiedź
Ania 18 marca 2015 - 15:44

pysznie wyglądają 🙂 dawno nie jadłam żeberek.

Odpowiedź
mojamalakuchnia 18 marca 2015 - 15:51

pyszna marynata do żeberek. mniam : )

Odpowiedź
Ladylaura 18 marca 2015 - 16:42

Coś dla mojego męża ,wspaniałe!.

Odpowiedź
napiecyku 18 marca 2015 - 18:14

Oooo… mój mąż też należy do klubu fanów żeberek na piwie 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 18 marca 2015 - 18:49

O jakie kuszące…

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 18 marca 2015 - 19:10

Konkretnie i ze smakiem 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 18 marca 2015 - 21:58

nie mogę się przekonać do żeberek, ale taka marynata musi być boska!

Odpowiedź
czar-życia 18 marca 2015 - 22:44

Jak zwykle danie wygląda pysznie, chociaż ja za żeberkami nie przepadam 🙂

Odpowiedź
Marcelina 19 marca 2015 - 11:23

Niech się robi coraz cieplej, bo mam ochotę na grilla i takie żeberka 🙂

Odpowiedź
Anka 19 marca 2015 - 11:43

Lubię żeberka, byle nie za tłuste 😉 Za to narzeczony wciągnąłby je zanim byś się spostrzegła 🙂

Odpowiedź
Dorota 19 marca 2015 - 23:13

Bardzo dobry przepis. Jak będę robić żeberka chętnie do niego wrócę!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 20 marca 2015 - 02:01

Dobrze zrobione żeberka to moja słabość 🙂 wyglądają perfekcyjnie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz