Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Wiosenna sałatka ze szparagami i twarożkiem

Wiosenna sałatka ze szparagami i twarożkiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Na wiosnę wszyscy mamy ochotę na warzywne sałatki. Bohaterem mojej jest sos z twarożku i oleju lnianego. Ten sos wg. mnie, idealnie nadaje się do wiosennych sałatek. Połączenie twarogu i oleju lnianego wcale nie jest przypadkowe. To znana metoda dr.Budwig, która zaleca dokładne połączenie oleju lnianego 2-8 łyżek z 120 g chudego twarogu, do mieszanki można dodać jogurt lub majonez. Olej lniany to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Len jest jedyną rośliną uprawną, która posiada 50 % kwasów tłuszczowych omega-3 😀
Dieta naszych przodków zawierała prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co oznacza, że spożywali tyle samo omega – 3 i omega-6 tzn.1:1. Dzisiaj stosunek ten wynosi, w diecie amerykańskiej 30 : 1 i w europejskiej 20 :1. O właściwościach zdrowotnych oleju lnianego można pisać bez końca i nie ma wątpliwości, że warto włączyć go do codziennej diety 🙂
Więcej ciekawych informacji o oleju lnianym znajdziecie tutaj klik

IMG_4549

Składniki na dwie porcje
  • 8 liści sałatki masłowej
  • 10 szparagów
  • 1 pomidor pokrojony w ćwiartki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 150 g twarożku ( u mnie Bieluch )
  • 3 łyżki oleju lnianego ( najlepiej w ciemnej, szklanej butelce i z krótkim terminem ważności )
  • łyżka majonezu ( opcjonalnie )
  • pieprz biały
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, gotuję na parze około 5 minut. Sparzone pomidory obieram i kroję na ćwiartki. Twarożek dokładnie mieszam z majonezem i olejem lnianym, doprawiam odrobiną pieprzu. Dodatek majonezu nie jest konieczny.
Na talerzu kolejno kładę sałatkę, szparagi, jajka, pomidory. Całość podaję z białym sosem z oleju lnianego i sera, dekoruję kiełkami…mniam 😀
W tym przepisie szparagi można zastąpić brokułami. Zamiast serka kremowego można użyć zwykłego chudego twarogu i zblendować go z olejem lnianym i jogurtem.
Oleju lnianego nie podgrzewamy, ponieważ kwasy wielonienasycone w wysokich temperaturach zamieniają się w związki niebezpieczne dla zdrowia. Spożywamy go tylko na surowo.

IMG_4557

 

Powiązane posty

20 komentarzy

Dorota 25 marca 2015 - 11:29

Samo zdrowie – super. Bardzo lubię takie przepisy!

Odpowiedź
marta 25 marca 2015 - 13:14

ale apetycznie!

Odpowiedź
Obiad gotowy! 25 marca 2015 - 15:20

wiosenne smaki, już nie mogę się doczekać polskich szparagów;)

Odpowiedź
Nemi 25 marca 2015 - 15:22

Świetna sałatka, a olej lniany bardzo lubię i często po niego sięgam:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 marca 2015 - 17:45

Oooo bardzo chętnie zjadłybyśmy taką sałatkę ze szparagami 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 25 marca 2015 - 18:55

Wygląda smacznie…

Odpowiedź
poproszę dokładkę 25 marca 2015 - 19:22

nie przepadam za szparagami, ale ta sałatka wygląda naprawdę apetycznie!

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 25 marca 2015 - 19:45

Pięknie wiosennie, u mnie też dziś podobnie było. 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 25 marca 2015 - 20:51

Jadłam dziś ,wczoraj i zjem jutro ,pyszna.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 25 marca 2015 - 21:20

Jak pysznie na tym talerzu 🙂

Odpowiedź
Gaja 25 marca 2015 - 21:48

Jesienią wpadłąm na pomysł, że spożyję sobie trochę oleju lnianego i kupiłam sobie taki w termicznym opakowaniu nawet. Niestety, wyjątkowo mi nie smakuje. We wszystkim wyczuję jego smak, który wg mnie psuje każdą potrawę. Szkoda, że ten olej mi nie podchodzi :-/ Żeby to jakoś sobie zrekompensować, zaczęłam dosypywać siemię lniane do jogurtów 🙂

Odpowiedź
napiecyku 25 marca 2015 - 21:56

Szkoda, że Ci nie smakuje. Mi zasmakował, wyczuwam w nim orzechową nutę. Spróbuj raz dziennie połkąć łyżkę oleju jak lekarstwo i zaraz czymś przejeść 🙂

Odpowiedź
czar-życia 25 marca 2015 - 23:07

Pysznie wygląda, a ja dzisiaj pół dnia szukałam ciekawej, wiosennej sałatki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 26 marca 2015 - 03:03

Sałatka wspaniała! Od kilku miesięcy staram się regularnie jeść pastę według przepisu dr Budwig, czasem też łykam tabletki z lnu. Od tego czasu zmniejszyły się moje problemy żołądkowe, praktyczni brak zgagi, lepsze trawienie, brak wzdęć itp.

Odpowiedź
Marcelina 26 marca 2015 - 09:08

Oczami zjadam Twoją sałatkę 🙂

Odpowiedź
Olka 26 marca 2015 - 12:39

Pyszne wiosenne smaki 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 26 marca 2015 - 13:51

Cóż olej lniany nie należy do moich ulubionych, ale z powodu jego właściwości traktuję go jak tran łykam, i popijam sokiem z grapefruita.

Odpowiedź
Agnieszka 26 marca 2015 - 13:58

Ale mi narobiłaś ochoty na taką sałatkę 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 26 marca 2015 - 16:44

słyszałam o tej diecie, jednak jak wiadomo- z olejami nigdy nie przesadzajmy w żadną ze stron 🙂
Cudownie skomponowana sałatka, dla mnie bomba!

Odpowiedź
Pati 27 marca 2015 - 08:47

Sałatka o zapachu wiosny!

Odpowiedź

Zostaw komentarz