Tort z mascarpone

Pyszny i leciutki tort mojej mamy. Kiedyś z masą maślano-jajeczną, teraz z mascarpone. Masy jest nie za dużo, w sam raz, żeby zadowolić każdego łasucha. W czasach kiedy słodycze były na kartki, a dobrych słodyczy nie było wcale, ten tort był prawdziwą perełką. Koniecznie ozdobiony czekoladą i orzechami, delikatnie nasączony naparem herbaty z cytryną lub alkoholem 🙂
Abstrahując od tortu, pamiętam z jakim entuzjazmem kręciłam wtedy kogel-mogel, miałam wersję zwykłą… dwa żółtka i cukier, oraz wersję arcykosztowną trzy żółtka, cukier i trzy łyżeczki kakao. Dodam, że żółtka ucierałam zawsze w ukryciu i nigdy nie myłam jajek, nigdy też nie miałam salmonelli. Dzisiaj nie do pomyślenia  😉 Zapraszam na delikatny tort, z masą bez żółtek, będzie znakomity na święta. Polecam również ciasto orzechowe z kokosem i ananasową masą 🙂

IMG_4497

Składniki na biszkopt jasny
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg.cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami. Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty. Przypieczony wierzch można odciąć ostrym nożem.
Składniki na biszkopt ciemny
  • 12 dkg. mąki pszennej
  • 12 dkg cukru
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Biszkopt ciemny robię tak samo jak jasny, z tą różnicą, że mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masa z mascarpone
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30-36 % mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1  torebka śmietan-fix
 Śmietanę ubijam na pianę, dodaję cukier i śmietan-fix, nadal chwilę ubijam. Na koniec dodaję  serek, mieszam krótko tylko do połączenia składników.
Polewa czekoladowa.
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • garść posiekanych orzechów
Czekoladę rozpuszczam ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Przygotowuję poncz.
Na poncz potrzebna będzie 1, 5 szklanki mocnej herbaty z sokiem z połowy cytryny, lub 1, 5 szklanki mocnej herbaty z 3-4 kieliszkami spirytusu.
Płynem równomiernie nasączam blaty biszkoptu. Następnie smaruję serkiem i ostrożnie składam tort. Wierzch tortu dekoruję płynną czekoladą i posypuję orzechami. Udanych wypieków 🙂

IMG_4508

IMG_4479

 

komentarzy 20

  1. Dorota 26 marca 2015 at 19:34 Reply

    Ja znacznie bardziej wolę masy z mascarpone, niż maślane 🙂

  2. Ladylaura 26 marca 2015 at 19:45 Reply

    Piękny.

  3. Agnieszka, Dom na obcasach 26 marca 2015 at 20:33 Reply

    Tort świetny, uwielbiam mascarpone! A koglem moglem zajadam się do dziś, zawsze wersja z kakao 🙂

  4. Marta gotuje 26 marca 2015 at 20:44 Reply

    Wygląda bardzo pysznie 🙂

  5. poproszę dokładkę 26 marca 2015 at 21:21 Reply

    oj taki z mascarpone jest pyszny, o wiele lepszy niż tort z masą maślaną 😉

  6. Nemi 26 marca 2015 at 21:40 Reply

    Nadal jest perełką:)

  7. Ela 26 marca 2015 at 22:13 Reply

    Wygląda fantastycznie :))
    Pozdrawiam

  8. Ania - Kto ugości moich gości? 26 marca 2015 at 22:30 Reply

    Klasyk w nowej odsłonie – z kremem z mascarpone musi być przepyszny!

  9. Natalia - Poezja Smaku 27 marca 2015 at 00:56 Reply

    Na prawdę perełka!

  10. Drink Eat Live 27 marca 2015 at 08:13 Reply

    Coś co jest z mascaropne nie może nie smakować. Ja skusiłabym się od razu na niejeden kawałeczek:))

  11. zjedz_mnie 27 marca 2015 at 08:41 Reply

    Tak czasami się zastanawiam, że niby tego czy tamtego nie było, a jednak jakie smakołyki powstawały. Tort prezentuje się super:)

  12. Salvador Dali 27 marca 2015 at 09:03 Reply

    haha, ja do tej pory nie myje jajek.. a kogiel mogiel to ulubione podjadanie mojej mamy 😀
    Ciacho wygląda obłędnie 🙂

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 27 marca 2015 at 13:30 Reply

    Jaki wysoki, puszysty torcik 🙂 Pysznie przełożony!

  14. Tyiu 27 marca 2015 at 15:47 Reply

    Łał, wygląda świetnie.

  15. Agnieszka 27 marca 2015 at 19:29 Reply

    proste czasami jest najlepsze 🙂

  16. ja i moje urwisy 27 marca 2015 at 20:38 Reply

    O jaki apetyczny 🙂

  17. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 marca 2015 at 22:27 Reply

    Za taki kawałek dałybyśmy się pokroić jak ten tort xD

  18. Marcelina 28 marca 2015 at 09:33 Reply

    Uwielbiałam za dziecka kogel – mogel z dodatkiem kakao 🙂 A torcik cudny wyczarowałaś, masę to chyba bym wyjadała od razu z miski 😉

  19. Konczi i Szpileczka 31 marca 2015 at 10:41 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie!

  20. Basia 23 stycznia 2017 at 16:11 Reply

    Przepyszny torcik, wiem, zrobiłam i się udał, rewelacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *