Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Szaszłyki z poledwicą z szalotką

Szaszłyki z poledwicą z szalotką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Szaszłyki to prosty pomysł na weekendową przystawkę dla gości lub atrakcyjny obiad. Podane z ryżem lub kaszą stanowią pełnowartościowe danie. Na szaszłyki z wieprzowiną zwykle wybieram polędwicę, ma bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Latem takie szaszłyki można przyrządzić  na grillu, poza sezonem udadzą się w piekarniku. Olej Kujawski z chili, pomidorami i bazylią, dodany do marynaty, wspaniale wypełni mięso smakami lata. Na imprezach szaszłyki można podać z ulubionym sosem, ja wybrałam dip czosnkowy 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku  kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_2977

Składniki
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 7 małych szalotek obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 5 słodkich mini papryczek oczyszczonych z pestek i pokrojonych w krążki
  • 8 patyczków do szaszłyków
Marynata
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
Dip czosnkowy
  • 170 g. jogurtu
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • łyżka majonezu
Składniki marynaty mieszam. Do marynaty daję mięso, całość daję do lodówki na 1 godz.
Polędwiczkę wyciągam z marynaty, kroję w plasterki  0.5- 1 cm, delikatnie rozbijam palcami i każdy plasterek kroję na pół.  Na patyczki kolejno nabijam złożony w harmonijkę pasek polędwicy, szalotkę i paprykę. Za pomocą pędzelka, szaszłyki smaruję olejem Kujawskim z papryką i piekę w piekarniku na funkcji grill, około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Można je również upiec na grillu. Gotowe szaszłyki zajadamy z dipem, lub innym ulubionym sosem 🙂

IMG_3012

Powiązane posty

11 komentarzy

Obiad gotowy! 28 marca 2015 - 14:12

pięknie podane, smakowicie wyglądają:) idę coś zjeść…

Odpowiedź
Ladylaura 28 marca 2015 - 14:39

Smaczne ,u mnie już można grillować.

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 28 marca 2015 - 15:56

Szaszłyki to dobry pomysł na przekąskę imprezową, szczególnie, że można je przygotować z różnymi dodatkami i każdy z gości może wybrać tą wersję, która jemu odpowiada najbardziej. Twoja propozycja wygląda bardzo ciekawie!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 28 marca 2015 - 18:23

Mniamciu, już mi lato przypominają 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 28 marca 2015 - 18:43

Cudne szaszłyki, lubię zawsze i o każdej porze roku.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 marca 2015 - 01:52

Takie szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z latem i grillem 🙂 Zapach jest cudny 😛

Odpowiedź
Marcelina 29 marca 2015 - 11:50

Jak ja już chce sezon grillowy 🙂 Szaszłyki pierwsza klasa! 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 29 marca 2015 - 13:05

bardzo apetyczne te Twoje szaszłyki, idealne na powoli zbliżający się sezon grillowy :-))

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 29 marca 2015 - 16:12

Pyszne szaszłyki, bardzo lubimy 🙂

Odpowiedź
Ania 29 marca 2015 - 22:41

pysznie kolorowe 🙂 od razu z latem mi się skojarzyło 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 30 marca 2015 - 11:19

Ależ mi smaka narobiłaś. Aż się chyba pokuszę i dzisiaj zrobię takie szaszłyki, wyglądają obłędnie:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz