Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami

Print Friendly
Tego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować,  zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się słonecznik, lub pestki dyni. Polędwiczkę można usmażyć, lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Do tej potrawy zimą zwykle kupuję gotową mieszankę sałatek, latem bardzo lubię sałatę masłową. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu „zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3110

Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie mieszanki salat
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z bazylią 30 ml.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • Garść sezamu
  • Sól morska i pieprz biały
Czosnkowe grzanki
  • Kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z bazylią, na olej daję polędwiczkę. Mięso obsmażam z każdej strony na złoty kolor, dodaję 2 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem 10 min. Gotową polędwiczkę odstawiam na 10 minut, kroję w plastry i dodaję do sałatki razem z papryczką i szalotką.
 Do sałatki dodaję sos z 1 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu. Wszystkie składniki na sos dokładnie ubijam. Gotową sałatkę  posypuję sezamem.
Na patelni grillowej rozgrzewam masło, dodaję czosnek i pieczywo. Kromki obsmażam z dwóch stron na złoty kolor. Takie chrupiące pieczywo czosnkowe świetnie smakuje z naszą sałatką. Smacznego 🙂

IMG_3123

komentarzy 18

  1. Ania 13 marca 2015 at 15:58 Reply

    od razu skojarzyła mi się z wiosną Twoją sałatka 🙂 pyszności 🙂

  2. Ladylaura 13 marca 2015 at 18:01 Reply

    Pysznie ,bardzo.

  3. Jolanta Strażyc 13 marca 2015 at 19:15 Reply

    Wygląda przepysznie!!!

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2015 at 20:14 Reply

    Grzanki przypomniały nam klasowe grille… 😀 Kurczę nawet chleb u Ciebie smacznie wygląda 😛

  5. Olka 13 marca 2015 at 20:25 Reply

    Pyszna bardzo 🙂 zjadłabym….

  6. kulinarny blog samanthy 14 marca 2015 at 00:01 Reply

    Znakomita sałatka 🙂

  7. Marta gotuje 14 marca 2015 at 02:36 Reply

    Taką sałatkę zjadłabym z chęcią 🙂

  8. Agnieszka 14 marca 2015 at 09:30 Reply

    Dawno nie robiłam takich sałatek, ale wiosna idzie, a Ty mnie zachęciłaś, trzeba zrobić.

  9. poproszę dokładkę 14 marca 2015 at 12:44 Reply

    mmmm cóż za pyszności!

  10. innam 14 marca 2015 at 13:33 Reply

    Czy to przypadek, że zawsze oglądam Twojego bloga w porze obiadowej? Czy może to przeznaczenie? Idę coś zjeść… 😛

  11. Emilia 14 marca 2015 at 14:14 Reply

    Wygląda apetycznie, a ten olej uwielbiam, mam go w domu „pod ręką”, polędwiczki chyba zamrożone mam albo już mi wyjedli wszystko, jak nie wyjedli to muszę spróbować 🙂

  12. dżemdżus 14 marca 2015 at 19:54 Reply

    To ja bardzo poproszę talerz tej pyszności 🙂

  13. czar-życia 14 marca 2015 at 21:18 Reply

    Takie sałatki uwielbiam i na stówę wypróbuję 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku 14 marca 2015 at 22:17 Reply

    Ale kolorowo i smacznie!

  15. Obiad gotowy! 15 marca 2015 at 11:50 Reply

    Apetyczna sałatka! zabrałabym też chętnie taką do pracy.
    Już nie mogę się doczekać e-booka, będzie pyszny!

  16. Dorota 15 marca 2015 at 12:39 Reply

    Fenomenalnie wygląda! A do tego te grzanki… 🙂

  17. domowacukierniaewy.blox.pl 15 marca 2015 at 16:22 Reply

    Pyszna sałatka, lubię takie 🙂

  18. Pati 16 marca 2015 at 12:51 Reply

    Na lekki obiad idealna!

Odpowiedz na „Jolanta StrażycAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *