Pizza orkiszowa

Dzisiaj zapraszam na pizze z mąki orkiszowej z czosnkiem niedźwiedzim, papryką i cebulą. Dodatki oczywiście dobieramy wg. własnych upodobań. Ciasto najlepiej przygotować z jasnej mąki orkiszowej typ 700.  Ja użyłam mąki typ 2000, ale ponieważ ta mąka ma w składzie więcej otrąb, wymieszałam ją ze zwykłą mąką pszenną, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Myślę, że pizza w takim wydaniu to pomysł na całkiem zdrowy rodzinny obiad, lub na kolację w miłym towarzystwie 🙂
Zapraszam również na naleśniki orkiszowe i ciasteczka orkiszowe z żurawiną.

IMG_3822

Składniki na dwie pizze o średnicy 30 cm.
  • 150 g mąki orkiszowej + 150 g mąki pszennej
  • 1  szkl. letniej wody
  • 5 dkg. drożdży
  • 2 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki dobrego oleju lub oliwy
  • 2  płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Składniki na nadzienie
  • 1 papryka drobno pokrojona ( u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej )
  • 10 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 200 g. mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • przyprawa do pizzy
Do miski daję 1/2 szkl. letniej wody, drożdże i cukier, całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie, dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodaję trochę mąki. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie daję do naoliwionej miseczki, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 min.
Przygotowuję nadzienie. Na rozgrzany olej daję cebulę i pieczarki, całość duszę około 5 minut.
Gotowe ciasto dzielę na pół. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika rozkładam papier do pieczenia. Na papierze rozciągam ciasto na kształt koła, brzegi powinny zostać nieco grubsze.
Na ciasto kolejno daję połowę przecieru pomidorowego, pieczarki z cebulą, papryki i mozzarellę. Pizze posypuję ziołami do pizzy i daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 20 min. Zajadamy oczywiście ciepłą. Smacznego 🙂

IMG_3829

IMG_3828

komentarze 32

  1. Ervisha 4 marca 2015 at 10:09 Reply

    Wspaniała ta pizza 😉

  2. Agnieszka, Dom na obcasach 4 marca 2015 at 10:20 Reply

    Mniaaam… Idealna pizza 🙂 Jak z włoskiej pizzerii 🙂

  3. Marta gotuje 4 marca 2015 at 11:48 Reply

    Pyszna i jaka kolorowa 🙂 U mnie dzisiaj również pizza na obiad 🙂

  4. lekcjewkuchni.blogspot.com 4 marca 2015 at 11:53 Reply

    Fenomenalnie wygląda:)

  5. Agnieszka 4 marca 2015 at 12:22 Reply

    Pizza to jest to co lubię. Mąka orkiszowa jest super pomysłem.

  6. ja i moje urwisy 4 marca 2015 at 12:59 Reply

    Jaka wiosenna pycha 🙂

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2015 at 13:24 Reply

    Dla mnie to danie idealne 🙂

  8. poproszę dokładkę 4 marca 2015 at 16:00 Reply

    takiej jeszcze nie jadłam, wygląda baaaardzo apetycznie 🙂

  9. Ladylaura 4 marca 2015 at 16:34 Reply

    Pyszna pizza.

  10. Dorota 4 marca 2015 at 16:54 Reply

    Ja też robię pizzę na mące orkiszowej, z tym, że nie dodaję do niej już mąki pszennej! 😉

  11. Jolanta Strażyc 4 marca 2015 at 17:06 Reply

    Wspaniale wygląda!!!

  12. Nemi 4 marca 2015 at 18:31 Reply

    Zachwycająca! Nie można oderwać wzroku od Twoich zdjęć:)

  13. kulinarny blog samanthy 4 marca 2015 at 19:18 Reply

    Pysznie kolorowa i niesamowicie apetycznie wygląda. Wspaniała przekąska 🙂

  14. marcelina 4 marca 2015 at 20:03 Reply

    Gdybyś była gdzieś w mojej okolicy wpadałabym chętnie na testowanie twoich potraw 🙂 Pysznie wygląda!

    • napiecyku 4 marca 2015 at 20:08 Reply

      Dziękuję Marcelina 🙂

  15. amandaricci-butikzprzepisami 4 marca 2015 at 20:42 Reply

    Pięknie udekorowane! Chętnie spędziłabym wieczór z taką pizzą w miłym towarzystwie! 🙂

  16. Obiad gotowy! 4 marca 2015 at 21:23 Reply

    ależ smaki! wcale nie ustępuje gotowym pizzom:)

  17. Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 marca 2015 at 21:36 Reply

    Oho pizza na wypasie 😀 Dawno już nawet swojej wersji pizzy z kalafiora nie jadłyśmy a te zdjęcia to po prostu zabijają! 😛

  18. Ania 4 marca 2015 at 22:36 Reply

    Jaka kolorowa 😉 wyglada bardzo zachecajaco 😉

  19. Ania 4 marca 2015 at 23:54 Reply

    pyszna pizza, takie domowe cudo to ja rozumiem 🙂

  20. beata redzimska 5 marca 2015 at 00:26 Reply

    Gosiu jak zawsze narobiłaś mi smaku, pyszna ta Twoja pizza. pozdrawiam serdecznie beata

  21. beti 5 marca 2015 at 09:04 Reply

    Bardzo lubię i lubimy 🙂 Takiej orkiszowej nie robiłam jeszcze 🙂 Zdjęcia cudne :))

  22. Natalia - Poezja Smaku 6 marca 2015 at 01:16 Reply

    Głodna jestem jak patrzę! Cudowna 🙂

  23. Salvador Dali 6 marca 2015 at 06:58 Reply

    ale idealny kształt! Wow.. mniam!

  24. Smakowite Dania 6 marca 2015 at 17:08 Reply

    Bajecznie kolorowa a jak pysznie musi smakować:)

  25. Agnieszka SportyGirl 6 marca 2015 at 22:51 Reply

    Wygląda przepysznie, jak ja lubię takie zdrowe rozwiązania

  26. iza 7 marca 2015 at 09:19 Reply

    cudowna!!!

  27. Pati 9 marca 2015 at 12:32 Reply

    Aż by się chciało kawałeczek do łapki….

  28. Biała Filiżanka 9 marca 2015 at 17:41 Reply

    Ale pięknie wyrosło !

  29. healthy maniacs 9 marca 2015 at 18:47 Reply

    chętnie zjadłabym kawałek tak apetycznie wyglądającej pizzy 🙂

  30. Marta 11 stycznia 2016 at 21:58 Reply

    Właśnie zrobiłam. Ludzie ludzie nie jedzie już innej pizzy nigdy. Fenomenalna.

    • napiecyku 11 stycznia 2016 at 23:05 Reply

      Bardzo lubię tą pizzę, cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *