Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami

Print Friendly
Jeżeli nie macie pomysłu, jak wykorzystać niewielką ilość mięsa, polecam właśnie takie paszteciki. To rodzaj południowo – amerykańskich empanadas, czyli pierożków – rogalików z nadzieniem mięsno- warzywnym.
Zamiast pierożków z ciasta francuskiego zrobiłam roladki, z których uformowałam paszteciki. Rodzaj mięsa i warzyw można dobierać dowolnie. Gotowy farsz jest bardzo plastyczny i przygotowanie przystawki nie powinno przysparzać problemu. Paszteciki można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku, smakują wyśmienicie 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu „zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_4644

 Składniki
  • 350 g. mielonej baraniny ( comber, udziec )
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 płatki suszonych pomidorów
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 30 ml.
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego do posypania
  • Sól morska, pieprz
W rondlu rozgrzewam jedną łyżkę oleju Kujawskiego z saszetki, dodaję mięso. Całość smażę mieszając, następnie dodaję sos sojowy i duszę pod przykryciem do miękkości.
Mięso ( bez sosu ), pomidory i szalotki daję do blendera i miksuję, można również zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodaję  ½  łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, pietruszkę, całość doprawiam i mieszam.
Płat ciasta francuskiego kroję wzdłuż na pół. Wykładam połowę farszu na jedną połowę ciasta i zwijam roladę. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Kroję roladki o szerokości 3-4 cm. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję olejem Kujawskim i posypuję siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piekę ok. 20 min w temperaturze 190 stopni, roladki powinny się mocno zrumienić. Smacznego 🙂

IMG_4627

IMG_4643

komentarzy 15

  1. Nemi 31 marca 2015 at 10:53 Reply

    Idealne:) I jeszcze kubek barszczu…mmm:)

  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 marca 2015 at 11:26 Reply

    Wyglądają bardzo apetycznie. Takie kąski na raz robią furorę na domówkach 🙂

  3. Ladylaura 31 marca 2015 at 12:13 Reply

    Dokładnie takie ,z zewnatrz ,można kupić u mnie ,ale farsz to robi ogromną różnicę ,pysznie je nadziałaś.

  4. Marcelina 31 marca 2015 at 15:03 Reply

    Zawsze mam ochotę na takie paszteciki 🙂 Świetna przekąska

  5. Salvador Dali 31 marca 2015 at 18:20 Reply

    kocham paszteciki, kooocham! A szczególnie z kapustą i grzybami, mniam! 🙂

  6. ja i moje urwisy 31 marca 2015 at 19:23 Reply

    Wyglądają apetycznie, choć nie wiem gdzie ja baraninę dostane…

  7. Ela Dz 31 marca 2015 at 20:17 Reply

    Bardzo lubię paszteciki i często robię, to znakomita metoda na wszelakie resztki.

  8. Anna | Studio Kuchnia 31 marca 2015 at 20:50 Reply

    Wyglądają przepysznie, zwłaszcza ta baranina mnie kusi:)

  9. Marta gotuje 31 marca 2015 at 20:51 Reply

    Muszą być pyszne 🙂 Lubię ciasto francuskie, z jego pomocą możemy wyczarować dużo pyszności 🙂

  10. Ania 31 marca 2015 at 21:26 Reply

    podoba mi się jak są one doprawione 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku 1 kwietnia 2015 at 00:45 Reply

    Choć za baraniną nie przepadam, to w takim wydaniu na pewno jest zupełnie inna 🙂 wspaniałe

  12. poproszedokladke 1 kwietnia 2015 at 08:51 Reply

    mmmm uwielbiam te paszteciki! pysznie wyglądaja 🙂

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 1 kwietnia 2015 at 16:17 Reply

    Bardzo smaczna przekąska 🙂

  14. amandaricci-butikzprzepisami 1 kwietnia 2015 at 16:19 Reply

    Eleganckie i smakowite! Na specjalne okazje! 🙂

  15. Megly 12 kwietnia 2015 at 21:06 Reply

    właśnie mi się przypomniało, że od bardzo dawna nie jadłam pasztecików- takich domowych. Super przepis. Muszę koniecznie próbę zrobić tego przepisu u siebie. Do barszczyku byłoby jak znalazł! Pozdrawiam serdecznie 🙂
    Megly.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *