Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto z jabłkami – prosty przepis

Ciasto z jabłkami – prosty przepis

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Dzisiaj przygotowałam jabłecznik żydowski, przepis pochodzi z książki ,, Kuchnia żydowska”  Elizabeth Cohen. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, aromatyczne i absolutnie wyjątkowe. Pozwoliłam sobie część mąki pszennej zamienić na mąkę żytnią i zmniejszyłam ilość cukru . Przygotujcie koniecznie na przywitanie wiosny 🙂

IMG_3937

 

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 230 g oleju  ( polecam Kujawski Trzy Ziarna, lub z pestek winogron )
  • 250 g mąki pszennej ( użyłam 150 g pszennej i 100 g żytniej typ 720 )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  1. Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na plasterki o grubości 2-3 mm. Daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, cynamon i cukier waniliowy, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
  2. Jajka ubijam z solą na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam.
  3. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodaję olej. Na koniec dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość krótko mieszam, tylko do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Foremka może być nieco większa, na mniejszej ciasto się nie zmieści.
  5. Na spód daję mniejszą połowę ciasta, na ciasto równomiernie układam połowę jabłek. Na jabłka daję drugą połowę ciasta i na ciasto resztę jabłek.
  6. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Moje ciasto piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy ciasto będzie gotowe.
  7. Ciasto zostawiam na kilka minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_3958

IMG_3937

Powiązane posty

23 komentarze

iza 7 marca 2015 - 09:35

ja tez takie ciasta bardzo lubię; szybkie i smaczne

Odpowiedź
Marta gotuje 7 marca 2015 - 10:17

Szarlotki uwielbiam. Twoja wygląda bardzo pięknie 🙂 Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Nemi 7 marca 2015 - 10:52

Każde ciasto z jabłkami jest z radością witane na moim stole:)

Odpowiedź
Agnieszka 7 marca 2015 - 14:14

Bardzo dostojnie wygląda 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 7 marca 2015 - 15:33

Wspaniałe!.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 7 marca 2015 - 20:04

Oj oj a ja juz zjadłam pudełko ciastek ale patrząc na to chce jeszcze 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 7 marca 2015 - 20:04

U Ciebie też dziś jabłkowo:) Wspaniałe ciacho, takie lubię najbardziej:)

Odpowiedź
Ania 7 marca 2015 - 20:54

super ciacho, wszystko co z jabłkami uwielbiam:)

Odpowiedź
poproszę dokładkę 7 marca 2015 - 21:46

uwielbiam! pięknie CI wyrosło!

Odpowiedź
beata redzimska 8 marca 2015 - 08:29

Pychotka. Takie ciasto robila moja mama. Narobilas mi smaku Gosiu. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 8 marca 2015 - 14:04

Świetne :-). Ciasta z jabłkami to jedne z niewielu, które mi smakują :-).

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 marca 2015 - 15:35

Pyszne ciasto, poczęstuję się kawałkiem, bo lubię jabłkowe wypieki 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 marca 2015 - 16:12

Ale super wygląda w przekroju! Ciekawie ułożone składniki.
Poprosimy z dużą ilością cynamonu i z lodami śmietankowymi 😀

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 8 marca 2015 - 16:47

Pięknie wyrośnięte! Oj u mnie w domki by długo na stole na pewno nie stało 🙂

Odpowiedź
marcelina 8 marca 2015 - 17:50

Wypieki z jabłkami należą do moich jednych z ulubionych 🙂 Ależ wyrośnięte, z lodami chętnie piszę się na jedną porcję 🙂

Odpowiedź
Dorota 8 marca 2015 - 19:03

Wow, co za pomysł. Zupełnie inne podejście do tematu ciasta z jabłkami. Wygląda… – cóż – obłędnie!

Odpowiedź
Gaja 8 marca 2015 - 19:41

Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂

Odpowiedź
Gaja 8 marca 2015 - 19:41

Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
napiecyku 8 marca 2015 - 20:49

Babki z reguły się udają, ale trzeba dopiec je do końca, dlatego ważna jest próba z patyczkiem. Jeżeli w ciasto środku zostanie niedopieczone, będzie zakalec 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 9 marca 2015 - 02:08

Ale apetyczne to ciacho, super pomysł z dodatkiem żytniej mąki!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 9 marca 2015 - 10:34

Pyszności!!! Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedź
Monika 7 kwietnia 2020 - 11:37

Czy zapis w pkt. 2 ” na najniższych obrotach” jest prawidłowy?

Odpowiedź
napiecyku 7 kwietnia 2020 - 13:34

Tak, ale to zależy od rodzaju i mocy miksera. Można ubijać na dwójce oczywiście 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz