Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kremowe płatki jaglane

Kremowe płatki jaglane

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jestem fanką ryżowych deserów na mleku, z czasem ryż zastąpiłam płatkami ryżowymi i jaglanymi. Kremowe płatki jaglane adresuję głównie do dzieci, mają świetny, budyniowy smak i stanowią zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli chcemy wzbogacić śniadanie o owoce, można dodać utarte jabłko, banana czy orzechy. Będzie pysznie, bardzo polecam 🙂

IMG_2229

Składniki na 2-3 porcje
  • 3/4 szkl. płatków jaglanych lub ryżowych
  • 3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól na koniec łyżeczki
  • ulubione dodatki – cynamon, orzechy, suszone i świeże owoce
Do gorącego mleka daję sól i płatki, całość mieszam i gotuję na małym ogniu. W małej miseczce ubijam jajko i miód, dodaję łyżkę gorącego mleka żeby zahartować jajko. Kiedy płatki będą gotowe zmniejszam gaz do minimum i wlewam jajko z miodem. Całość podgrzewam jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka. Do tak przygotowanych płatków można dodać cynamon, posiekane orzechy, starte jabłko, banany. Smacznego 🙂

IMG_2232

IMG_2189

 

Powiązane posty

26 komentarzy

Ania 5 lutego 2015 - 12:20

Wyglądają bardzo kremowo. Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza, że akurat mam płatki 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 5 lutego 2015 - 13:28

Pierwsze słyszę o płatkach ryżowych ,jak długo trzeba je gotować?

Odpowiedź
napiecyku 5 lutego 2015 - 17:13

Około 3 minuty, czas gotowania zawsze jest na opakowaniu 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 5 lutego 2015 - 14:18

Nie jestem małym dzieckiem, ale dużym i zajadałbym taki krem aż miło:))

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 5 lutego 2015 - 14:55

Kolejna ciekawa propozycja na zdrowe śniadanie. Bardzo często jadam przeróżne płatki, ale jaglane jakoś mi uciekły. Przetestuję 🙂

Odpowiedź
agata 5 lutego 2015 - 15:51

Mniam super,pycha.Pozdrawiam serdecznie.Buziaki.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 lutego 2015 - 17:46

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem to coś przepysznego 😀
Takiej wersji z płatkami jaglanymi i orzechami również byśmy nie odmówiły 😉

Odpowiedź
Ela 5 lutego 2015 - 19:18

Ciekawa propozycja na deserek !
Pozdrawiam

Odpowiedź
ania 5 lutego 2015 - 20:42

Ha, dzisiaj miałam takie właśnie płatki na śniadanie 🙂 Pychotka

Odpowiedź
poproszę dokładkę 5 lutego 2015 - 22:35

uwielbiam takie śniadania na ciepło – pyszne, sycące, zdrowe, kremowe..mmm :-))

Odpowiedź
Sosna 5 lutego 2015 - 23:14

Jak lekko i świeżo! Zachęcająco ^^

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 6 lutego 2015 - 01:48

Super nie tylko na deser, ale i na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Jest Cudnie 6 lutego 2015 - 11:03

Mmm z tymi orzechami wygląda ekstra 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 6 lutego 2015 - 14:21

Wygląda apetycznie

Odpowiedź
beata redzimska 6 lutego 2015 - 14:50

Moje dziecie uwielbiaja takie desery. Ja czesto stosuje make ryzowa, bo nie zawiera glutenu, ale przeciez nic tak nie sluzy zdrowiu jak sie to robi czy je z przyjemnoscia. A wszystkim co gotujesz, zajadalabym sie z przyjemoscia. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
napiecyku 6 lutego 2015 - 15:08

Dziekuję Beatka, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
beti 6 lutego 2015 - 16:22

Pyszności 🙂 Bardzo lubię jaglankę :))

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 6 lutego 2015 - 16:33

Wygląda wspaniale! Kusi – nie tylko dzieci! Uwielbiam takie lekkie, zdrowe desery. Chętnie poczęstowałabym się! 😀

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 lutego 2015 - 18:36

Wyglądają baaardzo apetycznie! Zaraz sobie ugotuję na kolację 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 6 lutego 2015 - 18:40

wow, ale pyszności 🙂

Odpowiedź
Olka 7 lutego 2015 - 14:01

Ależ to musiało smakować!!! 🙂 pyszności….
ps. zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, będzie mi miło 🙂

Odpowiedź
Olka 7 lutego 2015 - 14:05

Ależ to musiało smakować! 🙂 pyszności….
ps. zapraszam do udziału w moim konkursie, będzie, i miło 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 lutego 2015 - 14:50

Pycha 🙂 Muszę takie zrobić dla mojej córci 🙂

Odpowiedź
Ania 7 lutego 2015 - 17:24

Wygląda bardzo smakowicie i nie wiem czemu kojarzy mi się ze świętami 😛 Płatków ryżowych w takiej formie nigdy nie jadłam, ale często dodaję je do owsianki, żeby była bardziej gęsta 😉

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 7 lutego 2015 - 19:11

Fany wygląd, fajny skład a więc i smak musi być mmmm 🙂

Odpowiedź
ewa 2 marca 2015 - 22:00

muszę wypróbować,apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz