Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Filet kurczaka z warzywami

Filet kurczaka z warzywami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierszegoTloczenia.pl”

IMG_2737

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz biały
  • 500 g brukselki oczyszczonej z wierzchnich liści
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej bez pestek
  • 2 pełne łyżki masła
  • Świeże zioła
Filety marynuję co najmniej przez godzinę w mieszance  z 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z 3 łyżkami octu winnego. Osączam z zalewy. Posypuję bazylią, papryką słodką i pieprzem. Smażę na oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Gotowe odstawiam i kroję na grubsze plastry.
Brukselkę i marchewkę daję do wrzącej, posolonej wody. Gotuję 7 min. Przelewam zimną wodą i odsączam na sitku. Masło topię na patelni, dodaję ocet winny, całość gotuję 1 minutę. Brukselkę, marchewkę i papryczkę chili daję do sosu i podgrzewam mieszając 2 minuty.
Warzywa podaję z filetem kurczaka, na talerzu posypuję świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

IMG_2792

IMG_2721

 

Powiązane posty

35 komentarzy

Marta gotuje 23 lutego 2015 - 17:42

Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny obiad 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 23 lutego 2015 - 18:05

Cudownie, kolorowo i wiosennie na talerzu! Kurczak w ziołach i oleju – zdrowy i smaczny! Od patrzenia aż zgłodniałam! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 23 lutego 2015 - 18:17

Takie potrawy lubię. Niby zwykłe, a jednak wyśmienite. Proste i smaczne.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 23 lutego 2015 - 18:28

Kolorowo na maska 🙂 pięknie podane aż żal to ruszyć.

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 23 lutego 2015 - 19:08

Pysznie wygląda:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 23 lutego 2015 - 19:35

Aż ślinka cieknie…

Odpowiedź
beti 23 lutego 2015 - 19:46

Jakie pyszności :))

Odpowiedź
Ela 23 lutego 2015 - 20:08

Takie jedzonko to ja lubię :))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Jenovia Dżemson 23 lutego 2015 - 21:16

wygląda pysznie ! 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 24 lutego 2015 - 08:14

kiedyś bardzo często jadłam takie obiady, muszę do nich wrócić, bo są pyszne, lekkie i zdrowe! pięknie podałaś, tak kolorowo i apetycznie 🙂

Odpowiedź
Anka 24 lutego 2015 - 10:06

Wygląda pysznie 🙂 Najbardziej kusi mnie ta brukselka 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 lutego 2015 - 11:44

Ciekawe są te oleje smakowe. Danie wygląda pięknie kolorowo i wiosennie 🙂

Odpowiedź
Pati 24 lutego 2015 - 12:17

Całość cudownie wygląda. Wiosna na talerzu!

Odpowiedź
Obiad gotowy! 24 lutego 2015 - 12:34

piękne, kolorowe danie, bardzo apetyczne i z pewnością pyszne!

Odpowiedź
Ladylaura 24 lutego 2015 - 14:26

Super smacznie.

Odpowiedź
Salvador Dali 24 lutego 2015 - 14:44

ale kurczak.. <3 musiał być nieziemski! do tego bukiet warzyw.. obiad idealny!

Odpowiedź
Ewa Kuchennie 24 lutego 2015 - 21:39

Super!! 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 24 lutego 2015 - 21:45

Taki obiad to moje klimaty, wygląda super smakowicie 🙂

Odpowiedź
Ania 24 lutego 2015 - 22:18

uwielbiam tak zdrowe obiady! 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 25 lutego 2015 - 01:32

Ale wiosenny! Zachwycający obaid

Odpowiedź
beata redzimska 25 lutego 2015 - 08:41

Gosiu musze wyprobowac marynowanie kurczaka, glupio sie przyznac nigdy dotychczas tego nie robilam. Obiad zapowiada sie przepyszny, az ekran komputera chcialoby sie zlizywac. pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
czar-życia 25 lutego 2015 - 09:35

ale to pysznie wygląda, a my ostatnio mamy z mężem smaka na brukselkę 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 25 lutego 2015 - 12:29

Jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że smacznie to jeszcze można tak pięknie podać, tak jak to Ty właśnie zrobiłaś z dodatkiem brukselki, którą bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 25 lutego 2015 - 13:08

Niby zwykły filet z kurczaka, a można z niego wyczarować świetne danie. Talerz wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedź
Olka 25 lutego 2015 - 13:23

Pysznie i kolorowo 🙂 Mam ochotę na taki obiadek 🙂 pozdrawiam.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 25 lutego 2015 - 15:58

Wspaniale wygląda!!! Pysznie i kolorowo 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 25 lutego 2015 - 17:01

Znakomite danie:) Pięknie podane i ten smak 🙂

Odpowiedź
Marcelina 25 lutego 2015 - 20:18

Wiosna na talerzu! Aż zatęskniłam za brukselką, dawno nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Nemi 25 lutego 2015 - 20:33

Pyszne zdjęcia:D Nie mogę oderwać wzroku!!

Odpowiedź
Ania 25 lutego 2015 - 21:17

.ale kolorowy. Z przyjemnoscia bym taki zjadla.

Odpowiedź
cookiemonster 26 lutego 2015 - 11:33

Kurczaczek z całą resztą komponuje się naprawdę wyśmienicie 🙂

Odpowiedź
Jasiek94 26 lutego 2015 - 19:41

Oj dawno takich kolorowych dań nie jadłem. Trzeba to chyba zmienić 😛

Odpowiedź
Patjola 1 marca 2015 - 14:13

ale smacznie:):)

Odpowiedź
JustInka 3 marca 2015 - 12:24

Prostota i smak to podstawa!

Odpowiedź
JustInka 3 marca 2015 - 12:25

Pyszności. Lubię smaczne i proste przepisy.

Odpowiedź

Zostaw komentarz