Filet kurczaka z warzywami

Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu „zPierszegoTloczenia.pl”

IMG_2737

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz biały
  • 500 g brukselki oczyszczonej z wierzchnich liści
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej bez pestek
  • 2 pełne łyżki masła
  • Świeże zioła
Filety marynuję co najmniej przez godzinę w mieszance  z 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z 3 łyżkami octu winnego. Osączam z zalewy. Posypuję bazylią, papryką słodką i pieprzem. Smażę na oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Gotowe odstawiam i kroję na grubsze plastry.
Brukselkę i marchewkę daję do wrzącej, posolonej wody. Gotuję 7 min. Przelewam zimną wodą i odsączam na sitku. Masło topię na patelni, dodaję ocet winny, całość gotuję 1 minutę. Brukselkę, marchewkę i papryczkę chili daję do sosu i podgrzewam mieszając 2 minuty.
Warzywa podaję z filetem kurczaka, na talerzu posypuję świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

IMG_2792

IMG_2721

 

komentarzy 35

  1. Marta gotuje 23 lutego 2015 at 17:42 Reply

    Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny obiad 🙂

  2. amandaricci-butikzprzepisami 23 lutego 2015 at 18:05 Reply

    Cudownie, kolorowo i wiosennie na talerzu! Kurczak w ziołach i oleju – zdrowy i smaczny! Od patrzenia aż zgłodniałam! 🙂

  3. Agnieszka, Dom na obcasach 23 lutego 2015 at 18:17 Reply

    Takie potrawy lubię. Niby zwykłe, a jednak wyśmienite. Proste i smaczne.

  4. Dieta moja pasja. 23 lutego 2015 at 18:28 Reply

    Kolorowo na maska 🙂 pięknie podane aż żal to ruszyć.

  5. lekcjewkuchni.blogspot.com 23 lutego 2015 at 19:08 Reply

    Pysznie wygląda:)

  6. ja i moje urwisy 23 lutego 2015 at 19:35 Reply

    Aż ślinka cieknie…

  7. beti 23 lutego 2015 at 19:46 Reply

    Jakie pyszności :))

  8. Ela 23 lutego 2015 at 20:08 Reply

    Takie jedzonko to ja lubię :))
    Pozdrawiam

  9. Jenovia Dżemson 23 lutego 2015 at 21:16 Reply

    wygląda pysznie ! 😀

  10. poproszę dokładkę 24 lutego 2015 at 08:14 Reply

    kiedyś bardzo często jadłam takie obiady, muszę do nich wrócić, bo są pyszne, lekkie i zdrowe! pięknie podałaś, tak kolorowo i apetycznie 🙂

  11. Anka 24 lutego 2015 at 10:06 Reply

    Wygląda pysznie 🙂 Najbardziej kusi mnie ta brukselka 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 lutego 2015 at 11:44 Reply

    Ciekawe są te oleje smakowe. Danie wygląda pięknie kolorowo i wiosennie 🙂

  13. Pati 24 lutego 2015 at 12:17 Reply

    Całość cudownie wygląda. Wiosna na talerzu!

  14. Obiad gotowy! 24 lutego 2015 at 12:34 Reply

    piękne, kolorowe danie, bardzo apetyczne i z pewnością pyszne!

  15. Ladylaura 24 lutego 2015 at 14:26 Reply

    Super smacznie.

  16. Salvador Dali 24 lutego 2015 at 14:44 Reply

    ale kurczak.. <3 musiał być nieziemski! do tego bukiet warzyw.. obiad idealny!

  17. Ewa Kuchennie 24 lutego 2015 at 21:39 Reply

    Super!! 🙂

  18. zjedz_mnie 24 lutego 2015 at 21:45 Reply

    Taki obiad to moje klimaty, wygląda super smakowicie 🙂

  19. Ania 24 lutego 2015 at 22:18 Reply

    uwielbiam tak zdrowe obiady! 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku 25 lutego 2015 at 01:32 Reply

    Ale wiosenny! Zachwycający obaid

  21. beata redzimska 25 lutego 2015 at 08:41 Reply

    Gosiu musze wyprobowac marynowanie kurczaka, glupio sie przyznac nigdy dotychczas tego nie robilam. Obiad zapowiada sie przepyszny, az ekran komputera chcialoby sie zlizywac. pozdrawiam serdecznie Beata

  22. czar-życia 25 lutego 2015 at 09:35 Reply

    ale to pysznie wygląda, a my ostatnio mamy z mężem smaka na brukselkę 🙂

  23. Kuchnia u Krysi 25 lutego 2015 at 12:29 Reply

    Jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że smacznie to jeszcze można tak pięknie podać, tak jak to Ty właśnie zrobiłaś z dodatkiem brukselki, którą bardzo lubię 🙂

  24. Ciążowe Zachcianki 25 lutego 2015 at 13:08 Reply

    Niby zwykły filet z kurczaka, a można z niego wyczarować świetne danie. Talerz wygląda bardzo smacznie:)

  25. Olka 25 lutego 2015 at 13:23 Reply

    Pysznie i kolorowo 🙂 Mam ochotę na taki obiadek 🙂 pozdrawiam.

  26. Jolanta Strażyc 25 lutego 2015 at 15:58 Reply

    Wspaniale wygląda!!! Pysznie i kolorowo 🙂

  27. domowacukierniaewy.blox.pl 25 lutego 2015 at 17:01 Reply

    Znakomite danie:) Pięknie podane i ten smak 🙂

  28. Marcelina 25 lutego 2015 at 20:18 Reply

    Wiosna na talerzu! Aż zatęskniłam za brukselką, dawno nie jadłam 🙂

  29. Nemi 25 lutego 2015 at 20:33 Reply

    Pyszne zdjęcia:D Nie mogę oderwać wzroku!!

  30. Ania 25 lutego 2015 at 21:17 Reply

    .ale kolorowy. Z przyjemnoscia bym taki zjadla.

  31. cookiemonster 26 lutego 2015 at 11:33 Reply

    Kurczaczek z całą resztą komponuje się naprawdę wyśmienicie 🙂

  32. Jasiek94 26 lutego 2015 at 19:41 Reply

    Oj dawno takich kolorowych dań nie jadłem. Trzeba to chyba zmienić 😛

  33. Patjola 1 marca 2015 at 14:13 Reply

    ale smacznie:):)

  34. JustInka 3 marca 2015 at 12:24 Reply

    Prostota i smak to podstawa!

  35. JustInka 3 marca 2015 at 12:25 Reply

    Pyszności. Lubię smaczne i proste przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *