Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Włoska caponata

Włoska caponata

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kto lubi włoską kuchnię na pewno polubi to danie. Caponata to nic innego jak wegetariańska potrawka z duszonych warzyw podawana z pieczywem. Zimą kupuję pomidory w puszce, ponieważ na te w warzywniaku można popatrzeć, ale raczej nie należy ich jeść. Przygotowałam caponatę wg. przepisu Jamiego Olivera, zmieniłam jednak sposób przygotowania. Przyznam, że rzadko sięgam po bakłażana, ale odpowiednio przyrządzony może zaskoczyć fantastycznym smakiem, kto nie lubi smaku bakłażana z powodzeniem może zastąpić go cukinią. Potrawa bardzo prosta, idealna na lekką kolację we dwoje. Bakłażan, pomidory i oliwki będą smacznym wspomnieniem lata na talerzu 🙂

IMG_1593

Składniki

  • 1 bakłażan lub 2 małe ( małe bakłażany mają mniej goryczki )
  • 2 puszki pomidorów bez skórki ( w sezonie 4 świeże )
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • garść posiekanej pietruszki ( u mnie oregano )
  • sól i pieprz
  • oliwa
Bakłażana kroję w grubsze plastry, posypuję solą, daję na sitko i odstawiam na 15 min. Następnie szybko płukam wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w większą kostkę.
Na oliwie przesmażam cebulę, po chwili dodaję czosnek, całość krótko smażę. Dodaję bakłażana, sól i pieprz, smażę chwilę cały czas mieszając. Dodaję pokrojone pomidory z puszki, oliwki, kapary, oregano i ocet winny. Smażę wszystko na małym ogniu bez przykrycia ok. 5 min. Następnie przykrywam rondel i duszę 10 min. Doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję ziołami i podaję z pieczywem czosnkowym. Smacznego 🙂

IMG_1604

IMG_1603

Powiązane posty

26 komentarzy

Drink Eat Live 23 stycznia 2015 - 13:35

Wspaniałe danie dla wegetarian:)) Uwielbiam takie:)) Pyszności i zdrowie na talerzu:)) Czego chcieć więcej? Mniam….:))

Odpowiedź
Ania 23 stycznia 2015 - 14:31

pysznie rozgrzewające danie na jesienne chłody 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 23 stycznia 2015 - 15:02

Bardzo lubię kuchnię włoską. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie zrobić 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
agata 23 stycznia 2015 - 16:12

Pysznie i smakowicie wygląda.Mniam.Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 23 stycznia 2015 - 17:25

Zdrowe, smaczne i sycące. Super 🙂

Odpowiedź
Olka 23 stycznia 2015 - 17:27

Bardzo fajne danie 🙂 szczęśliwie lubię wszystkie zawarte w nim warzywka :)) pycha!

Odpowiedź
Ladylaura 23 stycznia 2015 - 18:51

Bardzo ciekawe danie.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 23 stycznia 2015 - 19:06

Mimo późnej pory się piszę 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 23 stycznia 2015 - 19:10

Fantastyczne danie! Kusi kolorami! Uwielbiam takie włoskie smaki! Bakłażana jem przez cały rok, właśnie teraz smakuje mi najbardziej! 🙂

Odpowiedź
ZMajeczką w kuchni 23 stycznia 2015 - 22:04

Bardzo ciekawe danie, swietne polaczenie smaków, chętnie bym zjadła talerzyk 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 23 stycznia 2015 - 23:21

To jest to co lubimy najbardziej 😀 Jednak bakłażana wolimy zmienić na cukinię (mamy z nim złe doświadczenia xD )

Odpowiedź
Ania 24 stycznia 2015 - 09:18

Bardzo lubię to danie i podobają mi się wszystkie składniki 😉 Muszę zrobić w najbliższym tygodniu, bo jak popatrzyłam na zdjęcie, to mi się przypomniało jak dawno już nie jadłam 😛 Wygląda przepysznie 😉

Odpowiedź
poproszę dokładkę 24 stycznia 2015 - 13:10

caponata jest świetna, bardzo ją lubię 🙂

Odpowiedź
Kasia 24 stycznia 2015 - 13:50

O tak, pyszne 🙂 Choć dla mnie byłaby wersja bez kaparów 😉

Odpowiedź
ja i moje urwisy 24 stycznia 2015 - 15:37

Apetyczne 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 24 stycznia 2015 - 15:40

Kocham włoską kuchnię:)

Odpowiedź
beti 24 stycznia 2015 - 20:18

Świetne danie 🙂 Moje smaki 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 24 stycznia 2015 - 21:10

Pyszne wegetariańskie danie! Bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Dominika 25 stycznia 2015 - 13:05

Musi być pyszne!

Odpowiedź
alucha 25 stycznia 2015 - 17:31

Aż czuję zapach tej caponaty 😀

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 26 stycznia 2015 - 01:01

Rozpływam się na sam widok 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 26 stycznia 2015 - 09:44

Lubie takie dania – niby proste, a smak wyjątkowy:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 26 stycznia 2015 - 11:40

Świetna potrawka, zjadłabym ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Aga w kuchni 26 stycznia 2015 - 13:58

wyglada bardzo apetycznie

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 - 08:37

Talerz pełen pyszności 🙂

Odpowiedź
Pati 28 stycznia 2015 - 10:14

Dla mnie – obiad doskonały!

Odpowiedź

Zostaw komentarz