Sernik na kruchym spodzie

Print Friendly
Mam w domu dwóch facetów, jeden wszystko wiedzący drugi zakatarzony, obaj proszą o sernik. Podobno piekłam go dawno, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga…był pyszny, z kruchym spodem i pianką na górze, na dodatek rozpływał się w ustach. Wiem….oczywiście chodzi o stary przepis mojej mamy, na sernik z rosą. Upiekłam…w zamian dostałam wiele słów uznania i kilka szerokich uśmiechów 🙂

IMG_1773

 

Składniki na kruchy spód

  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 170 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ( nie dałam )
Mąkę siekam z masłem, dodaję resztę składników, wszystko wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto owijam folia spożywczą i daję do lodówki na 30 min. Na blaszkę o wym. 24×35 cm. daję papier do pieczenia i dno wylepiam ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem.

Składniki na sernik

  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego ( u mnie z wiaderka )
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
Żółtka i jaja ucieram z cukrem na pianę, dodaję ser, całość mieszam. Dodaję budyń i stopniowo resztę składników, wszystko dokładnie mieszam.
Masę serową wylewam na kruchy spód, całość daję na nagrzanego piekarnika i piekę ok.45 min w temp. 180 stopni. Sernik powinien się lekko zezłocić. Na sernik równomiernie wykładam pianę i wyrównuję powierzchnię. Piekę jeszcze 10-15 min, ale przy niższej temperaturze 150 stopni ( u mnie bez termoobiegu ). Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika i zostawiam do przestudzenia  🙂

Składniki na piankę

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 )
  • szczypta soli
Pianę zaczynam ubijać na 10 min, przed upieczeniem sernika. Wszystkie składniki ubijam na sztywną pianę. Piana powinna być mocno sztywna i błyszcząca.
Moje uwagi : białka powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy piana łatwiej się ubije. Miseczka i widełki od miksera powinny być suche i czyste. Do białek nie powinna się dostać nawet odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić. Udanych wypieków 🙂

IMG_1829

 

IMG_1804

 

komentarzy 25

  1. Ladylaura 21 stycznia 2015 at 12:15 Reply

    Pyszny ,choć zdziwił mnie olej w warstwie serowej .

    • napiecyku 21 stycznia 2015 at 12:23 Reply

      Olej nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję, jest lekki i delikatny 🙂

  2. ilovebakepl 21 stycznia 2015 at 13:16 Reply

    cudowny sernik 🙂

  3. beata redzimska 21 stycznia 2015 at 14:25 Reply

    Gosiu jak zawsze pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  4. beata redzimska 21 stycznia 2015 at 14:28 Reply

    Gosiu jakie Ty sliczne robisz fotki. Ja ostatnio probuje pisac posty kulinarne, ale robienie fotek zabiera mi tyle czasu. Robie fotki stadami, a potem malo co i tak mi sie podoba. czy Ty tez tak mialas na poczatku? Pozdrawiam serdecznie Beata

    • napiecyku 21 stycznia 2015 at 14:39 Reply

      Robienie zdjęć jest czasochłonne, ja robię 20-25 zdjęć, potem część usuwam jeszcze z aparatu, część do obróbki i na koniec wybieram dwa, trzy zdjęcia. Na moje pierwsze zdjęcia nie mogę patrzyć bo robiłam bez statywu i nie czułam światła. Ogólnie o tej porze roku zdjęcia robię tylko do południa, bo potem nie mam wystarczająco światła, a przy sztucznym świetle wychodzą różnie. Dużo zależy od aparatu i ustawień. Ja co dziennie trafiam na blogach kulinarnych na wiele ładniejszych zdjęć zrobionych lustrzanką. Pozdrawiam Beatka, ćwiczenia czynią mistrza 🙂

  5. Angelika_Monika (Candy Pandas) 21 stycznia 2015 at 16:12 Reply

    Takie piankowe ciasta to jest to! Beza nie zawsze nam smakuje ale właśnie w serniku jak najbardziej jest wskazana 😀

  6. ja i moje urwisy 21 stycznia 2015 at 18:33 Reply

    Słodkości to dla mnie 🙂

  7. rosier 21 stycznia 2015 at 19:07 Reply

    Mam też przepis na „sernik z rosą” ale bez pianki i chyba co nieco inny. Ale upiekę wg Twojego przepisu. A patrząc na fotki ślinka mi cieknie! 🙂

  8. Dorota 21 stycznia 2015 at 21:08 Reply

    Wygląda naprawdę idealnie!

  9. Ania 21 stycznia 2015 at 22:19 Reply

    pyszny klasyczny sernik:)

  10. poproszę dokładkę 22 stycznia 2015 at 08:33 Reply

    bardzo lubię ten sernik, no i ta niezwykła rosa :-))

  11. dżemdżus 22 stycznia 2015 at 12:26 Reply

    Z tą pianką wygląda tak świetnie że aż trudno się mu oprzeć 🙂

  12. Dieta moja pasja. 22 stycznia 2015 at 18:37 Reply

    Łał….ale wyrośnięty, cudny przepiękny 🙂

  13. Obiad gotowy! 22 stycznia 2015 at 19:13 Reply

    Piękna bursztynowa rosa;)
    Jeśli do białek dostanie się trochę żółtka, należy dodać do nich soku z cytryny, u mnie to działa – piana ubija się bez problemu

    • napiecyku 22 stycznia 2015 at 19:29 Reply

      Nie wiedziałam, dzięki za podpowiedz na pewno się przyda 🙂

  14. Agnieszka 22 stycznia 2015 at 22:08 Reply

    zapiszę sobie ten przepis – ta „rosa” nigdy nie wychodziła mi taka idealna jak Tobie…

  15. Natalia - Poezja Smaku 23 stycznia 2015 at 01:59 Reply

    Ach bardzo lubię złotą rosę, sama piekłam niedawno 🙂 nie zawsze tylko chcą mi się zrobić kropelki

  16. domowacukierniaewy.blox.pl 23 stycznia 2015 at 07:49 Reply

    Cudowny jest ten sernik, beza doskonała i te kropelki rosy… Bajka 🙂

  17. ewa 23 stycznia 2015 at 12:59 Reply

    piękny serniczek :3

  18. Kuchnia u Krysi 24 stycznia 2015 at 09:13 Reply

    Pysznie wygląda. Takie piankowe ciasta lubię najbardziej 🙂

  19. kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 at 08:41 Reply

    Obłędny sernik, przepyszny z rosą 🙂

  20. Adrian 27 stycznia 2015 at 16:04 Reply

    Wygląda niesamowicie! Jakież to wspaniałe ze tylu mastechefów jest w sieci i jaka szkoda, ze tak mało ich zna…

    Sernik wygląda nieziemsko!

  21. Konczi i Szpileczka 2 lutego 2015 at 15:13 Reply

    Wygląda obłędnie!!!

  22. AgnieszkaZ 19 kwietnia 2015 at 17:53 Reply

    wygląda obłędnie :):)

Odpowiedz na „beata redzimskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *