Rurki z kremem wg. Ewy Wachowicz

Chciałam upiec coś ciekawego na imieniny mamy, wybór padł na rurki z kremem Ewy Wachowicz. Są dość czasochłonne w przygotowaniu, ale praca zostaje nagrodzona wspaniałym smakiem. Rurki podobne są w smaku do najlepszych kremówek. Można sobie uprościć zadanie i użyć gotowego ciasta francuskiego. Rurki będą idealne na prezent i na karnawałowy stół. Bardzo polecam 🙂

IMG_1299

Składniki na ok. 37 rurek
  • 2, 5 szkl. mąki pszennej
  • 1 masło pocięte na mniejsze kawałki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( opcjonalnie )
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier siekam z masłem, robię dołek i wlewam śmietanę. Wyrabiam elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie rzadkie można dosypać trochę mąki. Gotowe ciasto owijam folią i daję do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto dzielę na trzy części i każdą rozwałkowuję na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinam paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm.
Metalowe rurki smaruję masłem i owijam ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki piekę na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor.
Z gorącego ciasta usuwam metalowe foremki, jeżeli poczekamy wystudzone rurki mogą się połamać 🙁  Z podanej ilości upiekłam 37 rurek. Jednorazowo w piekarniku, na jednej blaszce z wyposażenia piekarnika mieści się 20 sztuk.
Składniki na krem
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 200 g cukru pudru ( dałam 150 g)
  • 1 litr mleka
  • 50 g  masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
Mleko gotuję masłem. Odstawiam. Żółtka i jajka ubijam z cukrem na pianę, dodaję przesianą mąkę, całość mieszam. Do masy , cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewam gorące mleko. Całość daję na mały ogień i intensywnie mieszam do czasu, kiedy masa zacznie bulgotać. Gotową masę odstawiam do przestudzenia.
Schłodzoną masą napełniam rękaw cukierniczy i wypełniam rurki. Gotowe rurki można posypać cukrem pudrem, są znakomite również na następny dzień. Smacznego 😀

IMG_1311

IMG_1318

komentarzy 26

  1. Marcelina 8 stycznia 2015 at 11:27 Reply

    Od dawna mam w planach takie rurki 🙂
    Smak dzieciństwa! 🙂

  2. Anka 8 stycznia 2015 at 11:46 Reply

    Ależ one pysznie, wspaniale się prezentują. Nikt im się nie oprze 🙂

  3. Angelika_Monika (Candy Pandas) 8 stycznia 2015 at 11:55 Reply

    Gdzie się nie obejrzymy to rurki z kremem 😀 Aktualnie jest blogowy hit i co najważniejsze wszystkim wychodzą przepięknie 🙂 I jak tu nie nabrać ochoty na takie słodkie rurki?

  4. Marta gotuje 8 stycznia 2015 at 14:12 Reply

    Wyglądają perfekcyjnie! 🙂 Dawno ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂 Mój mąż je uwielbia 🙂

  5. Obiad gotowy! 8 stycznia 2015 at 14:49 Reply

    Nie mogę oderwać oczu od zdjęć! Te rurki są idealne! chyba też popełnię je w ten weekend:)
    Wszystkiego najlepszego dla Mamy z okazji imienin!

    • napiecyku 8 stycznia 2015 at 19:02 Reply

      Dziekuję i serdecznie pozdrawiam 🙂

  6. Pati 8 stycznia 2015 at 15:21 Reply

    Wyglądają na to, że rozpływają się w ostach….

  7. Olka 8 stycznia 2015 at 18:07 Reply

    Ale urodziwe 🙂 trudno się im oprzeć więc porywam jedną 🙂 Pozdrawiam <3

  8. wanda 8 stycznia 2015 at 18:10 Reply

    WITAM -O TO COŚ DLA MNIE SUPER
    SERDECZNIE POZDRAWIAM

  9. Dieta moja pasja. 8 stycznia 2015 at 18:25 Reply

    Jak ja dawno nie robiłam rurek z kremem. O Małgosiu aleś mi narobiła ochoty :))

  10. poproszę dokładkę 8 stycznia 2015 at 21:24 Reply

    wyglądają jak z najlepszej cukierni! musza smakować bosko :-))

  11. wedelka 8 stycznia 2015 at 22:29 Reply

    Apetyczne 🙂 Sama nigdy ich nie robiłam, ale moja mama w dzieciństwie często je piekła 🙂

  12. Łucja 8 stycznia 2015 at 23:04 Reply

    Ale piękne 🙂 Chcę takie!!

  13. Natalia - Poezja Smaku 9 stycznia 2015 at 01:28 Reply

    Ale cuda! Chętnie bym się wprosiła 😉

  14. aniamaluje 9 stycznia 2015 at 03:00 Reply

    Jaki ten blog ostatnio piękny! <3

  15. Ladylaura 9 stycznia 2015 at 11:10 Reply

    Idealne.

  16. mojamalakuchnia 9 stycznia 2015 at 17:10 Reply

    myślę, że takie rurki musiały być nieziemsko pyszne : )

  17. amandaricci-butikzprzepisami 9 stycznia 2015 at 20:04 Reply

    Fantastyczne! Już je uwielbiam! 🙂

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 9 stycznia 2015 at 22:37 Reply

    Jakie piękne! 🙂 Dawno ich nie jadłam…

  19. beata redzimska 10 stycznia 2015 at 09:10 Reply

    Gosiu przesliczne zdjecie. Wiesz dalas mi do myslenia Twoim komentarzem, nie daje mi to spokoju, bo ja tez mam wrazenie, ze tak bardzo pochlonelo mnie blogowanie, a powinnam spedzac wiecej czasu w realu. Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego naj w nowym roku. Beata

    • napiecyku 10 stycznia 2015 at 13:10 Reply

      Blogowanie strasznie wciąga i uzależnia to prawda 🙂 Pozdrawiam Beatka 🙂

  20. Ania 10 stycznia 2015 at 16:10 Reply

    pyszne rureczki! 🙂 muszę zrobić 🙂

  21. Jolanta Strażyc 12 stycznia 2015 at 20:07 Reply

    Pyszności! Wspaniale wyglądają 🙂

  22. kulinarny blog samanthy 13 stycznia 2015 at 00:00 Reply

    Ależ smakowicie wyglądają, wspaniałe, szkoda. że tak daleko mieszkam, z chęcią wpadłabym na taka słodką przekąskę.

  23. Sosna 13 stycznia 2015 at 08:32 Reply

    Biorę bez słowa! Całą garść 😀

  24. Dona 15 lutego 2017 at 10:15 Reply

    Dzisiaj upiekłam i wyszły jak na zdjęciu. A w smaku rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *