Roladki z kurczaka z sosem, mozzarellą i szpinakiem

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą zrobiłam dla świątecznych gości, ale na pewno sprawdzą się również na co dzień. Są smaczne i bardzo soczyste, wbrew pozorom proste do przygotowania. Można je zapiekać w piekarniku, ale ja wolę po przesmażeniu krótko poddusić mięso, a powstały sos podać z roladkami. Bardzo polecam 🙂

IMG_1221

Składniki
  • 3 duże filety z kurczaka
  • kilka plasterków suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na pół
  • 1/2 szkl. rozmrożonego szpinaku, lub posiekanej pietruszki
  • 1/2 szkl. mozzarelli pokrojonej w słupki
  • 1/2 szkl. mąki z pełnoziarnistej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku + 1 łyżka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
Każdą pierś kroję wzdłuż, dzieląc jedną pierś na dwa cieńsze plastry (można delikatnie rozbić plastry, uważając, żeby nie rozerwać mięsa ). Posypuję filety solą, pieprzem i papryką. Na każdy kawałek mięsa daję szpinak, pomidory i mozzarellę. Starannie zwijam roladki i spinam wykałaczkami, lub specjalnymi szpilkami. Do miseczki daję resztę papryki i mąkę razową. Każdą roladkę obtaczam w mieszance mąki i papryki.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam klarowane masło. Na gorący tłuszcz daję roladki i smażę je z każdej strony na rumiano. Dolewam wodę i duszę roladki do miękkości, pod przykryciem ok.15 min. Gotowe roladki wyciągam, po przestudzeniu usuwam wykałaczki. Powstały sos przecedzam przez geste sitko. Sos można zabielić słodką śmietaną lub jogurtem. Roladki najlepiej smakują z kaszą i surówką. Smacznego 🙂

IMG_1251

IMG_1236

komentarze 24

  1. poprosze dokładkę 3 stycznia 2015 at 07:17 Reply

    bardzo lubię takie roladki, pyszne, soczyste i świetnie wyglądają :-))

  2. allani_S 3 stycznia 2015 at 12:43 Reply

    Gosccie musieli byc zachwyceni 😉 Najlepsze nadzienie dla kurczaka jakie jadlam 😉

  3. Polowanie na zdrowie 3 stycznia 2015 at 13:05 Reply

    Bardzo fajny przepis :-). Nie lubię takich wydziwianych, ale wiem akurat, że to by mi na 99% smakowało :-D.

  4. Angelika_Monika (Candy Pandas) 3 stycznia 2015 at 13:42 Reply

    Nie jemy za często mięsa… ale takie roladki jednak sprawiają, że ma się na nie ochotę 😀

  5. Gaja 3 stycznia 2015 at 16:33 Reply

    Cała rodzina właśnie przyznala, że chce coś takiego na obiad 🙂 Wg mnie też idealne połączenie produktów.

  6. Ania 3 stycznia 2015 at 16:53 Reply

    Gosiu, tu jest serio 3 łyżki ostrej papryki w proszku?

    • napiecyku 3 stycznia 2015 at 17:09 Reply

      Tak, ale musisz wiedzieć, że my lubimy takie smaki(fajnie smakuje też wędzona papryka w proszku ). Tych dwóch łyżek do panierowania z mąką prawie nie czuć, ale można oczywiście zamienić :))

  7. Marcelina 3 stycznia 2015 at 18:25 Reply

    Gosia! W tym momencie wgryzam się w mój monitor 🙂 Smakowite zdjęcia 🙂

    • napiecyku 3 stycznia 2015 at 18:31 Reply

      Dziękuję, ale szkoda laptopa 🙂

  8. Marzena 3 stycznia 2015 at 19:27 Reply

    Mniam 🙂 jak pysznie wyglądają 🙂 zjadłabym z wielką chęcią 🙂

  9. Marta gotuje 3 stycznia 2015 at 23:06 Reply

    Roladki wyglądają perfekcyjnie 🙂 bardzo lubię takie mięsko 🙂

  10. Renata Mój dzień 4 stycznia 2015 at 08:53 Reply

    Ja robiłam ostatnio bardzo podobne i były przepyszne, a zniknęły tak szybko, że nawet zdjęcia nie zrobiłam:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  11. Kuchnia u Krysi 4 stycznia 2015 at 08:57 Reply

    Bardzo smaczne nadzienie przygotowałaś do swoich roladek. A do tego tak kusząco wyglądają 🙂

  12. beata redzimska 4 stycznia 2015 at 10:21 Reply

    Gosiu roladki jak zawsze palce lizac, wszystkiego naj w nowym roku pozdrawiam serdecznie Beata

  13. innam 4 stycznia 2015 at 12:28 Reply

    Pysznie wyglądają.

  14. ja i moje urwisy 4 stycznia 2015 at 19:49 Reply

    Ja chyba w tym roku przytyje więcej niż plan przewiduje 🙂

  15. czar-życia 4 stycznia 2015 at 23:46 Reply

    Muszą być przepyszne 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku 5 stycznia 2015 at 01:58 Reply

    Piękne i pyszne 🙂 mniam!

  17. kulinarny blog samanthy 5 stycznia 2015 at 21:48 Reply

    Przepysznie i pięknie podane. Wszystkiego najlepszego Małgosiu w Nowym Roku 🙂

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 6 stycznia 2015 at 00:50 Reply

    Lubię tak przygotowane mięsko 🙂

  19. Mery 6 stycznia 2015 at 08:42 Reply

    Uwielbiam takie połączenie smaków :)))

  20. Dieta moja pasja. 6 stycznia 2015 at 08:59 Reply

    Bardzo imponujące sztuki 🙂 U mnie ostatnio przerzucili się z roladek na skrzydełka, zawsze tak jest, a później znów miłość do czegoś innego. Pozdrawiam Małgoś 🙂

  21. Wypisz-Wymaluj 6 stycznia 2015 at 14:24 Reply

    Wyglądają przepięknie! Grzechem byłoby nie spróbować a jeszcze większym – zjeść i nie wychwalić 🙂

  22. Agnieszka 8 stycznia 2015 at 18:49 Reply

    Wyglądają obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *