Home Dania i dodatkiObiady Klopsy drobiowe gotowane na parze

Klopsy drobiowe gotowane na parze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Gotowanie na parze to samo zdrowie. Moje mielone kotlety drobiowe, doprawiłam ziołami i papryką w proszku. Inne mięsa np. filety z kurczaka, dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw, do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem.
W garnku do gotowania na parze, ugotujesz jednocześnie ryż, kaszę lub ziemniaki, oraz warzywa i np. mięso ryby. Moje klopsy, gotowałam w ulubionym garnku do gotowania na parze.
Pod tym linkiem, znajdziesz  Ranking najlepszych garnków do gotowania parze 🙂
Zapraszam na pyszne i zdrowe klopsy, sprawdzą się w żurku i innych zupach, oraz jako dodatek do makaronu, kaszy i ryżu 🙂 
Najważniejsze zalety gotowania na parze :
  • produkty tracą o połowę mniej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnego gotowania, czy smażenia
  • znacząco ograniczamy spożycie tłuszczu i soli
  • warzywa zachowują naturalny smak i kolor
  • duża oszczędność czasu ( szczególnie kiedy używamy garnka do gotowania na parze )
  • dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i bardzo aromatyczne

IMG_1629

Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g piersi indyka
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 małe jajko
  • cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku
  • zmielona sól morska
Cebulkę krótko przesmażam. Mięso mielę razem z cebulką i czosnkiem, dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Z masy formuję okrągłe kotlety.
Kotlety gotuję pod przykryciem w garnku do gotowania na parze, na małym ogniu, od 15 do 20 min, w zależności od ich wielkości. Gotowe podaję do zup, smakują również z sosem pomidorowym lub koperkowym.
Składniki na prosty sos pomidorowy
  • 500 g pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • słodka śmietana lub jogurt ( opcjonalnie )
  • ulubione przyprawy
Cebulkę z czosnkiem krótko przesmażam na oliwie, dodaję przecier, całość miksuję i doprawiam. Sos można zabielić śmietaną lub jogurtem 😀

IMG_1615

Powiązane posty

25 komentarzy

ilovebakepl 13 stycznia 2015 - 10:06

fajnie i zdrowe 🙂 super pomysł

Odpowiedź
beata redzimska 13 stycznia 2015 - 10:11

Pychotka, zawsze podpatruje Twoje fotki, sa super. Pozdrawiam beata

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 13 stycznia 2015 - 10:11

Pyszny obiad! Lekki i zdrowy, apetycznie podany z zielonym listkiem! 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 13 stycznia 2015 - 10:31

Piękne klopsiki samo zdrowie. 🙂

Odpowiedź
Ania 13 stycznia 2015 - 11:39

Wyglądają pięknie. Takie klopsy lubię, zachowują wszystkie wartości odżywcze 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 13 stycznia 2015 - 11:51

Takie chyba ostatnio jadłam w przedszkolu 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 13 stycznia 2015 - 12:56

Świetne klopsy ,na pewno je zrobię.

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 13 stycznia 2015 - 16:19

No po prostu identyczne klopsy jakie same robimy (rzadko jemy mięsko ale na takie klopsiki czasem przyjdzie ochota). Naszym zdanie gotowane na parze lub smażone na wodzie są dużo lepsze niż tłuste tradycyjne.

Odpowiedź
Azalitka 13 stycznia 2015 - 17:18

hmmm jak pysznie wyglądają 🙂 Przypomniała mi się taka zupa z klopsikami mojej Babci aż mi ślinką pociekła 😉

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 13 stycznia 2015 - 20:16

Jakie duże pulpeciki 🙂 Pyszne!

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 13 stycznia 2015 - 20:55

Prezentują się wspaniale. Nie przepadam za klopsami, ale tych bym spróbowała. 🙂

Odpowiedź
Ania 13 stycznia 2015 - 23:23

mam podobną, ale silikonową nakładkę:)
pyszne pulpeciki i zdrowe 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 14 stycznia 2015 - 01:37

Pychota! Lubię takie pulpety 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 14 stycznia 2015 - 08:27

pyszne i lekkie! takie klopsiki bardzo chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 14 stycznia 2015 - 09:57

Klopsy gotowane na parze świetny pomysł, wszystkie smaki zostają w środku klopsa. Wykorzystam ten pomysł bardzo chętnie 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 14 stycznia 2015 - 12:31

Para do gotowania nie jest mi obca. Szaleję i ja z tym sposobem przygotowania posiłków, nawet już wykańczam drugi parowar:) Klopsiki wyglądają super, a co najważniejsze są zdrowsze 🙂

Odpowiedź
Lena B 14 stycznia 2015 - 17:01

uwielbiam klopsik. twoje wyglądają smakowicie. 😀

Odpowiedź
Dorota 14 stycznia 2015 - 19:47

Ubóstwiam klopsiki na parze – Twoje wyglądają znakomicie 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 15 stycznia 2015 - 09:20

Bardzo takie lubię, duzo zdrowsze niż smazone

Odpowiedź
Marta gotuje 15 stycznia 2015 - 22:22

Pyszne i zdrowe 🙂

Odpowiedź
marzena 19 stycznia 2015 - 10:51

Mięsko drobiowe jest bardziej lekkostrawne, lubię z niego przyrządzać klopsiki. Gratuluję

Odpowiedź
napiecyku 19 stycznia 2015 - 11:18

Witam na blogu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ola 16 marca 2015 - 15:10

Oczywiście wyśmienite 🙂

Odpowiedź
Aggi 26 maja 2015 - 08:55

Wolę przyrządzać mięsko czy warzywa na parowarze. Smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjnie z tłuszczykiem. Teściowa podpatrzyła moje pomysły i zażyczyła sobie na urodziny parowar, tylko jakiej firmy wybrać? Zastawiam się nad zelmerem, philipiak i philips’a

Odpowiedź
napiecyku 26 maja 2015 - 12:53

Ja nie mam parowaru, używam nakładki tj. na zdjęciu. Zastanawiam się nad kupnem, poszukam informacji na jakimś forum, bo sama nie wiem jakiej firmy są najlepsze 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz