Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W piątek potężna gorączka i ból gardła zwaliły mnie z nóg. Nakarmiona końską dawką antybiotyku i innymi medykamentami wskakuję w dres i znikam pod ciepłym kocem ( brawa dla tego, kto wymyślił polar ). Chwilowo tracę apetyt i co za tym idzie zainteresowanie kuchnią. Dzisiaj rano wreszcie spada gorączka i przychodzi olśnienie…. przecież mam kilka przepisów i zdjęć ,,na zapas”. Siadam w ulubionym fotelu z laptopem na kolanach ( nie bierzcie ze mnie przykładu ) i popijając gorące mleko z miodem robię kolejny wpis…na prażoną ciecierzycę.  
Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów. Bardzo polecam :)

IMG_1874

Składniki
  • ok. 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/3 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Ciecierzycę zostawiam na noc w wodzie. Na następny dzień płukam i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości ( ziarna nie mogą się rozpadać ). Nasiona dokładnie odcedzam na sitku i zostawiam do przesuszenia.
Do miski daję olej, przyprawy i ciecierzycę. Wszystko delikatnie mieszam do czasu, aż nasiona pokryją się olejem i przyprawami. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika daję papier do pieczenia, nasiona daję na papier i piekę na środowej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni ok. 35 min ( mój piekarnik jest bez termoobiegu ). Ważne, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać ziarna. Można piec ziarna krócej, ale po wyłączeniu należy zostawić je w zamkniętym piekarniku. Będą gotowe, kiedy chrupią i lekko się zezłocą. Smacznego 🙂

IMG_1831

IMG_1863

Powiązane posty

32 komentarze

Dieta moja pasja. 27 stycznia 2015 - 10:24

A tym to jak się mogę poczęstować….na sztuki, na garście? 🙂

Odpowiedź
napiecyku 27 stycznia 2015 - 11:16

Na sztuki na pewno nie, ale rzeczywiście chrupki są bardzo sycące, ciecierzyca pęcznieje w żołądku i szybko daje uczucie sytości 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 27 stycznia 2015 - 11:06

Oj mamy zapas takich chrupaczy 😀 Wyprzedziłaś nas z przepisem, ale my nie używamy oleju. Takie “orzeszki” są genialne!
Zdrówka życzymy 🙂

Odpowiedź
napiecyku 27 stycznia 2015 - 11:14

Dzięki Monika 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 27 stycznia 2015 - 12:10

Idealna przekąska, świetnie wygląda. Pozdrawiam!

Odpowiedź
agata 27 stycznia 2015 - 12:20

♥_(.•´♥…ŻYCZĘ
`*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
¸.•)´♥. POGODNEGO
.•´♥.. DNIA
¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 27 stycznia 2015 - 12:43

Taką przekąskę to ja chętnie bym chrupała, chrupała….. 🙂

Odpowiedź
Łucja 27 stycznia 2015 - 13:19

Nigdy czegoś takiego nie widziałam nie mówiąc już o jedzeniu! Ale zrobię na pewno, pomysł jest fantastyczny!! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 27 stycznia 2015 - 13:56

Dziękuję Łucja 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 27 stycznia 2015 - 15:34

Super i wracaj do zdrowia jak najszybciej.

Odpowiedź
Marcelina 27 stycznia 2015 - 16:53

W zupce krem widziałabym taką ciecierzycę 🙂
Powrotu do zdrowia życzę i przesyłam pozytywną energię, niech moc będzie z Tobą! 🙂

Odpowiedź
Lena B 27 stycznia 2015 - 17:39

Pysznie wyglądają 😀

Odpowiedź
Olka 27 stycznia 2015 - 17:44

Widziałam ale jeszcze nie robiłam.
Twoja wersja Małgosiu wygląda mega kusz ( chrupi) ąco 🙂 wreszcie chyba zrobię…
Zdrówka życzę! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 27 stycznia 2015 - 20:26

Dzięki Ola 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 27 stycznia 2015 - 17:53

lubię chrupać takie cieciorkowe orzeszki, zdrowo i smacznie;)

Odpowiedź
Natalie 27 stycznia 2015 - 20:44

Uwielbiam ciecierzycę! Takiej wersji nigdy nie jadłam, kusi mnie straszliwie 🙂

Odpowiedź
Ania 27 stycznia 2015 - 22:09

ostatnio mam fazę na ciecierzycę, ten przepis do mnie trafia, tak jeszcze nie jadłam jej przygotowanej.

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 28 stycznia 2015 - 00:58

Dużo zdrówka Małgosiu! Wspaniałą przekąskę nam proponujesz!

Odpowiedź
poproszę dokładkę 28 stycznia 2015 - 07:48

strasznie mam na tą przekąskę ochotę! o wiele zdrowsza niż chipsy, a jaka pyszna!

Odpowiedź
dżemdżus 28 stycznia 2015 - 09:37

Zdrowia życząc dziękuję za ciekawy wpis. A tak dla zdrowia to wspomóż się sprawdzoną przeze mnie w tym roku miksturą z imbiru i cytryny. Spory kawałek imbiru (taki wielkości dłoni) zetrzeć trzeba na tarce i zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Przecedzić dodać jeszcze 1,5-2 szklanki przegotowanej wody, sok z 2 cytryn i miód – tyle ile lubisz. Pić po 0,5 szklanki 3 razy dziennie. Mnie wspomogło bardzo walkę z wirusem i skróciło borykanie się z bakterią w gardle 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 stycznia 2015 - 11:17

Dziękuję jeszcze dzisiaj postaram się kupić imbir 🙂

Odpowiedź
Sosna 28 stycznia 2015 - 10:07

Ach, uwielbiam ją! :>

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 28 stycznia 2015 - 12:42

Ale musi fajnie chrupać 🙂

Odpowiedź
www.martafwkuchni.blog.pl 28 stycznia 2015 - 14:27

ale fajny pomysł na pyszną przekąskę:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 28 stycznia 2015 - 18:27

Wygląda chrupko, ciekawe jak smakuje 🙂

Odpowiedź
Ania 28 stycznia 2015 - 18:59

Robiłam taką z dodatkiem samych papryk i oleju. Wyszła bardzo dobra, ale Twoja wygląda jakoś bardziej chrupiąco…:P Z pewnością świetnie smakowała 😉

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 28 stycznia 2015 - 20:50

Świetna przekąska – wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedź
cookiemonster 28 stycznia 2015 - 22:01

O tak 😀 Jak ciecierzyca to coś dla mnie 😀 Uwielbiam ją w każdej postaci i w tej pewnie bym równie mocno wcinała 🙂

Odpowiedź
Jest Cudnie 29 stycznia 2015 - 16:06

Nigdy nie gościłam ciecierzycy w mojej kuchni, być może pora to zmienić 😉
Szybkiego powrotu do zdrowia!!

Odpowiedź
napiecyku 29 stycznia 2015 - 16:21

Dzięki Kasia 🙂

Odpowiedź
mojewypiekiinietylko 5 lutego 2015 - 22:38

Ciecierzycę wprost uwielbiam. Ponieważ wolę ja od groszku, często używam do sałatek. A chrupki, to wspaniała przekąska dla dorosłych i dla dzieci.
Życzę duuuużo zdrówka. 🙂 Danusia 🙂

Odpowiedź
Patysia z ZanimZjesz 12 lutego 2015 - 12:10

Faktycznie, znakomita przekąska dla dzieci:) Dotychczas moim faworytem byłem domowe chipsy owocowe, ale Twojej ciecierzycy też muszę spróbować!

Odpowiedź

Zostaw komentarz