Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W kuchni włoskiej dominują dania oparte na świeżych warzywach, ziołach i przyprawach. Jest jeszcze dobrej jakości oliwa, słynny parmezan i makarony z pszenicy durum, bogate w makro i mikro elementy, oraz błonnik. Makarony durum, produkowane są z dobrej jakościowo mąki, do ich produkcji nie są dodawane ulepszacze ani jajka. Nie rozgotowują się, nie sklejają, nie chłoną płynów, a przy tym są korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Zupa minestrone jest bardzo popularna we Włoszech, w zależności od rejonu dodawane są do niej różne warzywa i makaron. Jedno jest pewne… potrawa jest, jak cała włoska kuchnia, nieskomplikowana i smaczna. Do przygotowania potrawy użyłam: oliwy z oliwek Carapelli z Toskanii, pasty pomidorowej, aromatycznych pomidorów w puszce firmy Cirio, makaronu z pszenicy durum, wszystko prosto ze słonecznej Italii, od North Coast 🙂

IMG_0482

Składniki
  • 2 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojone w talarki
  • puszka białej fasolki
  • pomidory z puszki firmy Cirio
  • 200 g pasty pomidorowej firmy Cirio
  • oliwa z oliwek  Carapelli z Toskanii
  • łyżka masła klarowanego
  • garść makaronu z pszenicy durum
  • wywar warzywny
  • 2 liście laurowe
  • po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
  • sól i pieprz
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i masło, dodaję cebulkę, czosnek, marchew, seler, por i ziemniaki. Wszystko smażę ok. 7 min, cały czas mieszając. Warzywa dodaję do wywaru, gotuję 10 min. Dodaję zioła, liście laurowe, pomidory z puszki i pastę pomidorową, całość gotuję na małym ogniu 5 min. Dodaję odcedzoną i przepłukaną fasolkę i makaron. Zupę gotuję jeszcze 10 min. Na koniec doprawiam do smaku, na talerzu posypuję ziołami. Smacznego 🙂
Do tej zupy można dodawać wg. uznania, fasolkę szparagową, dynię, kilka plasterków dojrzewającej szynki lub parmezan 🙂

IMG_0494

IMG_0479

Powiązane posty

26 komentarzy

Anka 3 grudnia 2014 - 11:46

Uwielbiam ją 🙂 Z resztą jak wszystkie zupy, które mogłabym jeść codziennie. Wygląda pysznie.

Odpowiedź
napiecyku 3 grudnia 2014 - 12:00

Dziękuję Ania, twoje potrawy również są mistrzowskie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 3 grudnia 2014 - 11:56

Pyszna zupa ,mniam.

Odpowiedź
agata 3 grudnia 2014 - 12:12

Lubię różne zupy.Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Drink Eat Live 3 grudnia 2014 - 12:42

Niesamowita zupa! Od razu zjadłabym:))

Odpowiedź
Obiad gotowy! 3 grudnia 2014 - 13:35

Apetyczna i syta, niedawno też robiłam (nieco inaczej;)

Odpowiedź
filizanka-smakow 3 grudnia 2014 - 13:43

Musi być pyszna !

Odpowiedź
Marzena 3 grudnia 2014 - 14:07

Jak ja lubię tą zupkę. Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Gaja 3 grudnia 2014 - 14:08

Bardzo apetycznie wygląda, nie robiłam jeszcze takiej zupki, chociaż włoskiej kuchni od pewnego czasu się przyglądam, dużo się o niej naczytałam i ślinka mi cieknie 😉

Odpowiedź
napiecyku 3 grudnia 2014 - 14:17

Ja ostatnio czytałam “Smaki Toskanii”, Aleksandry Seghi. W prawie każdej książce o Toskanii, są ciekawe przepisy 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 3 grudnia 2014 - 14:09

Jak danie kuchni włoskiej to biorę od razu!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 3 grudnia 2014 - 15:35

Brzmi smakowicie 🙂

Odpowiedź
Olka 3 grudnia 2014 - 17:21

Pyszna zupa 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 3 grudnia 2014 - 17:34

Kiedy patrzę na Twoją zupę, to mam ochotę zjeść. Teraz, zaraz, żeby mnie rozgrzała. Pysznie wygląda i smacznie pachnie….mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
Rosa 3 grudnia 2014 - 20:28

Ostatnio bardzo polubiłam zupy, Twoja wydaje się być naprawdę smaczna.

Odpowiedź
Ela 3 grudnia 2014 - 20:47

Nigdy nie jadłam takiej zupki ! Wygląda fantastycznie i na pewno tak samo smakuje !
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 3 grudnia 2014 - 22:56

Jeszcze takiej nie jadłam, wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 4 grudnia 2014 - 00:18

pyszna, lekka zupka 🙂

Odpowiedź
cukierkowegotowanie 4 grudnia 2014 - 00:24

Takie kolorowe dania to ja lubię! Oczy też jedzą, więc dziękuję i smacznego 🙂
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2014 - 12:39

Witam na blogu, pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 4 grudnia 2014 - 02:30

Bardzo fajna zupa. Muszę kiedyś taką zrobić 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedź
Marcelina 4 grudnia 2014 - 08:42

W tym czasie szczególnie jem dużo zup 🙂 Miseczkę takiej chętnie bym porwała, apetyczna i sycąca 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 5 grudnia 2014 - 00:51

Uwielbaim takie zupy, chętnie bym się rozgrzała przy miseczce!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 grudnia 2014 - 14:51

Przeyszne smaki, taką zupkę można jesć co dziennie 🙂

Odpowiedź
Ania 7 grudnia 2014 - 20:36

zupka pierwsza klasa 🙂

Odpowiedź
Pati 9 grudnia 2014 - 14:32

Bardzo lubię tę zupę!

Odpowiedź

Zostaw komentarz