Pasztet drobiowy z papryką

Wpadł mi w ręce kurczak zagrodowy, postanowiłam odpowiednio to wykorzystać. Z połowy zrobiłam rosołek, a z drugiej pasztet z papryką. Pasztet zrobiłam wg. mojego starego, sprawdzonego przepisu na pasztet domowy. Mięso wieprzowe zastąpiłam drobiowym i dodałam paprykę. W efekcie powstał bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Oczywiście nie ma tutaj sztywnych reguł, częściowo do kurczaka można dodać udko lub pierś z kaczki, czy gęsi, na takiej zamianie nasz pasztet na pewno zyska. Zapraszam na pasztet, który fajnie wygląda i świetnie smakuje 🙂

IMG_0309

Składniki
  • 1/2 dużego kurczaka
  • 30 dkg. wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
  • 30 dkg. dobrego wędzonego boczku
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 1 papryka czerwona oczyszczona z pestek.
  • 1/2 razowej bułki pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1  łyżeczka ziół prowansalskich
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
Kurczaka dokładnie myję i gotuję do miękkości w lekko posolonej wodzie. Na większej patelni rozgrzewam tłuszcz. Na gorące masło daję cebulkę i wątróbkę. Całość duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy wątróbka zmięknie, do sosu dodaję pokrojoną bułkę ( bułka powinna nasiąknąć sosem ).
Gotowego kurczaka wyciągam z wywaru, do przestudzenia. Wywar wykorzystuję do zupy, można go zamrozić. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Mięso mielę, razem z wątróbką, bułką, boczkiem i papryką. Do mięsa dodaję jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Pasztet piekłam w ceramicznych foremkach, które wcześniej natłuściłam, można upiec w podłużnej foremce. Foremkę należy natłuścić i posypać bułką tartą. Czas pieczenia, 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący pasztet odstawiam do przestudzenia, najlepiej na całą noc. Podaję schłodzony, wtedy się najlepiej kroi. Smacznego 🙂

IMG_0303

IMG_0300

komentarzy 28

  1. Anka 5 grudnia 2014 at 10:25 Reply

    Wygląda pięknie 🙂 Papryka dodała mu ładnego koloru i pewnie smaku. Kiedyś będę musiała spróbować pasztetu z papryką.

  2. Marzena 5 grudnia 2014 at 13:20 Reply

    Świetny przepis a pasztecik prezentuje się pysznie 🙂

  3. kulinarny blog samanthy 5 grudnia 2014 at 14:48 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda !

  4. Gaja 5 grudnia 2014 at 17:15 Reply

    Musi być pyszny, oczami bym jadła! No i mam kolejną potrawę, której nigdy nie próbowałam zrobić samodzielnie, spore mam zaległości 😉

    • Gaja 7 grudnia 2014 at 19:43 Reply

      Muszę dodać zaproszenie do pozytywnej zabawy – 7 dni x 3 pozytywy! Ja zrobiłam swoją w pigułce. Zapraszam :-))))

  5. lekcjewkuchni.blogspot.com 5 grudnia 2014 at 17:18 Reply

    Jak ja uwielbiam takie pasztety, mniam:)

  6. Pozytywizja 5 grudnia 2014 at 17:49 Reply

    Uwielbiam pasztety <3
    Przepis na pewno wykorzystam 😀

  7. poproszę dokładkę 5 grudnia 2014 at 18:05 Reply

    mam ochotę na taki mięsny pasztet, zapisuję przepis :-))

  8. Ladylaura 5 grudnia 2014 at 18:56 Reply

    Cudowny ,zjadłabym chętnie.

  9. ja i moje urwisy 5 grudnia 2014 at 20:30 Reply

    Wygląda apetycznie 🙂

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 5 grudnia 2014 at 20:38 Reply

    Jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a co najważniejsze jest bez żadnych konserwantów itp. 😉

  11. Kuchnia u Krysi 5 grudnia 2014 at 22:04 Reply

    Jem tylko domowe pasztety. Świetny przepis. Chętnie skorzystam 🙂

  12. Jolanta Strażyc 5 grudnia 2014 at 22:45 Reply

    Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

    • napiecyku 5 grudnia 2014 at 23:00 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  13. Lena B 6 grudnia 2014 at 07:01 Reply

    Wygląda pysznie. Uwielbiam domowe pasztety są najlepsze. Sama robię w domciu. Twój z papryką wygląda pysznie 🙂

  14. Renata Mój dzień 6 grudnia 2014 at 16:26 Reply

    pasztet wygląda rewelacyjnie, a domowy musi też tak smakować:)
    pozdrawiam cieplutko:)

  15. Ela 6 grudnia 2014 at 18:31 Reply

    Nie jadłam pasztetu z papryką ! Wygląda doskonale i zapewne smakuje wybornie !
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  16. Magda 6 grudnia 2014 at 19:07 Reply

    Bardzo apetyczny pasztecik, domowe najlepsze;)

  17. Agnieszka, Co w kuchni 6 grudnia 2014 at 21:06 Reply

    Mmmmm co za pasztecik!

  18. Janusz Bartoszek 6 grudnia 2014 at 22:59 Reply

    Uwielbiam pasztet drobiowy z paprykę, fantastycznie, że samodzielnie zrobiony, może wypróbuję przepis 🙂

  19. Olka 7 grudnia 2014 at 12:44 Reply

    Nie ma jak domowy 🙂 pyszny i kolorowy 🙂 pozdrawiam <3

  20. Anna B 7 grudnia 2014 at 20:26 Reply

    wygląda bardzo apetycznie 🙂

  21. Ania 7 grudnia 2014 at 21:35 Reply

    domowy pasztet to jest to 🙂 kurczak i paprykowy – trafia to do mnie 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku 8 grudnia 2014 at 01:28 Reply

    Dodatek papryki wyjątkowo mi się podoba 🙂

  23. anielskakuchniaani.blogspot.com 8 grudnia 2014 at 20:11 Reply

    Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu!

    • napiecyku 8 grudnia 2014 at 20:12 Reply

      Tak bywa 🙂

  24. anielskakuchniaani.blogspot.com 8 grudnia 2014 at 20:12 Reply

    Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu! Mniam 🙂

  25. Pati 9 grudnia 2014 at 14:31 Reply

    Czasem do klopsa dodaję paprykę i muszę przyznać, że bardzo zyskuje na smaku. Podoba mi się Twój pomysł!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *