Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. W ten sposób powstało mocno odchudzone, smaczne ciasto o smaku mlecznej kanapki. To ciasto, najlepiej smakuje na na następny dzień i jeszcze na następny, o ile wcześniej nie zostanie zjedzone. Przygotowując biszkopt z mąki pełnoziarnistej musimy pamiętać, że ciasto będzie mniej wilgotne i nieco cięższe, niż na zwykłej mące pszennej. Na zdjęciach ciasto jeszcze bez polewy, za to udekorowane czekoladowymi gwiazdkami. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga Moje Wypieki. Polecam dla dzieci i na święta 🙂

IMG_0554

Składniki na ciasto
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1/2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 lub mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubijam na na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję olej i na koniec mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko, ale dokładnie mieszam. Masę przekładam do foremki o wym.23 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 30 min w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce i dzielę na dwie równe połowy.
Składniki na masę
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku ( jeżeli mleko jest granulowane, należy je zmielić na proszek )
  • 200 g. masła w temp. pokojowej
Mleko krótko gotuję z cukrem i odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na krem i stopniowo dodaję mleko cukrem, całość nadal ucieram. Na końcu dodaję mleko w proszku, wszystko dokładnie ucieram na puch.
Składniki na polewę
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 g masła
Masło i pokruszoną czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej.
Biszkopt przekładam kremem i dekoruję czekoladą, odstawiam w chłodne miejsce. Udanych wypieków 🙂
Moje uwagi: biszkopt na mące z pełnego przemiału jest nieco cięższy, niż na mące pszennej. Biszkopt dla dzieci można nasączyć mieszanką przegotowanej wody z sokiem z cytryny.

IMG_0606

IMG_0613

Powiązane posty

24 komentarze

Sosna 8 grudnia 2014 - 10:37

Nieźle Ci wyszło 😀

Odpowiedź
Anka 8 grudnia 2014 - 11:08

Wygląda wspaniale i skusiłabym się na kawałek, mimo, że też nie przepadam za ciastami z kremem 🙂

Odpowiedź
Anna B 8 grudnia 2014 - 13:35

mniaam , ależ mi smaka narobilas;)))

Odpowiedź
Gaja 8 grudnia 2014 - 13:56

Wygląda zupełnie jak w-zetka, za którą przepadam 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 8 grudnia 2014 - 14:06

Pyszne.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 8 grudnia 2014 - 15:15

ojj coś dla mojego Chłopaka łasuchaaa :-))) super!!

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 8 grudnia 2014 - 15:32

A ja z kolei uwielbiam ciasta z masą:) Taką mleczną kanapką to bym nie pogardziła.

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 8 grudnia 2014 - 15:55

Pięknie wygląda! 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 8 grudnia 2014 - 16:19

mmm, świetna. zjadłabym!

Odpowiedź
Dorota 8 grudnia 2014 - 17:23

Bardzo lubię to ciasto, zmodyfikuję trochę Twój przepis do zdrowszej wersji i siądzie jak ulał dla mojego czeko-pochłaniacza 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 8 grudnia 2014 - 17:50

Pychotka 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 8 grudnia 2014 - 22:24

Kiedyś robiłam te ciacho i było pyszne 🙂 Twoje wygląda super 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 9 grudnia 2014 - 01:30

Wygląda fantastycznie! Fajnie, że jest zdrowsze 🙂

Odpowiedź
Lena B 9 grudnia 2014 - 06:50

Wygląda znakomicie :). Jak ja uwielbiam grudniowe wpisy na bloga. Kostki z gwiązdką wyglądają ślicznie 🙂

Odpowiedź
Marzena 9 grudnia 2014 - 09:51

Rewelacja. Oj zjadłabym kawałek 🙂

Odpowiedź
Pati 9 grudnia 2014 - 14:22

Pycha! W dodatku w świątecznej oprawie…

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 9 grudnia 2014 - 16:13

Piękna Ci wyszła!

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 9 grudnia 2014 - 20:40

Nie lubię słodyczy, ale to mi się naprawdę podoba :-). Pamiętam mleczną kanapkę kinder, jedyne co mi z tego typu produktów smakowało. A, no i batonik ciniminis też był pyszny, ale jem takie rzeczy z raz na rok :-D.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 9 grudnia 2014 - 23:08

Jadłam je na urodzinach u kuzynostwa, bardzo mi smakowało… 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 10 grudnia 2014 - 04:00

Niezwykle piękny placek. Takie idealnie proste kawałki, supersię prezentuje

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2014 - 21:25

Wygląda przepysznie i pięknie świątecznie 🙂

Odpowiedź
Manufakturamoni 11 grudnia 2014 - 09:44

Smakowicie wygląda… zapisuję do przepisów do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
Ania 21 grudnia 2014 - 14:28

uwielbiam to ciacho a w wersji chudszej też do mnie przemawia 🙂

Odpowiedź
Milena M 31 grudnia 2014 - 17:28

Mniam, chętnie bym zjadła.

Odpowiedź

Zostaw komentarz