Ciasto mleczna kanapka

Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. W ten sposób powstało mocno odchudzone, smaczne ciasto o smaku mlecznej kanapki. To ciasto, najlepiej smakuje na na następny dzień i jeszcze na następny, o ile wcześniej nie zostanie zjedzone. Przygotowując biszkopt z mąki pełnoziarnistej musimy pamiętać, że ciasto będzie mniej wilgotne i nieco cięższe, niż na zwykłej mące pszennej. Na zdjęciach ciasto jeszcze bez polewy, za to udekorowane czekoladowymi gwiazdkami. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga Moje Wypieki. Polecam dla dzieci i na święta 🙂

IMG_0554

Składniki na ciasto
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1/2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 lub mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubijam na na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję olej i na koniec mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko, ale dokładnie mieszam. Masę przekładam do foremki o wym.23 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 30 min w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce i dzielę na dwie równe połowy.
Składniki na masę
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku ( jeżeli mleko jest granulowane, należy je zmielić na proszek )
  • 200 g. masła w temp. pokojowej
Mleko krótko gotuję z cukrem i odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na krem i stopniowo dodaję mleko cukrem, całość nadal ucieram. Na końcu dodaję mleko w proszku, wszystko dokładnie ucieram na puch.
Składniki na polewę
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 g masła
Masło i pokruszoną czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej.
Biszkopt przekładam kremem i dekoruję czekoladą, odstawiam w chłodne miejsce. Udanych wypieków 🙂
Moje uwagi: biszkopt na mące z pełnego przemiału jest nieco cięższy, niż na mące pszennej. Biszkopt dla dzieci można nasączyć mieszanką przegotowanej wody z sokiem z cytryny.

IMG_0606

IMG_0613

komentarze 24

  1. Sosna 8 grudnia 2014 at 10:37 Reply

    Nieźle Ci wyszło 😀

  2. Anka 8 grudnia 2014 at 11:08 Reply

    Wygląda wspaniale i skusiłabym się na kawałek, mimo, że też nie przepadam za ciastami z kremem 🙂

  3. Anna B 8 grudnia 2014 at 13:35 Reply

    mniaam , ależ mi smaka narobilas;)))

  4. Gaja 8 grudnia 2014 at 13:56 Reply

    Wygląda zupełnie jak w-zetka, za którą przepadam 🙂

  5. Ladylaura 8 grudnia 2014 at 14:06 Reply

    Pyszne.

  6. poproszę dokładkę 8 grudnia 2014 at 15:15 Reply

    ojj coś dla mojego Chłopaka łasuchaaa :-))) super!!

  7. Ciążowe Zachcianki 8 grudnia 2014 at 15:32 Reply

    A ja z kolei uwielbiam ciasta z masą:) Taką mleczną kanapką to bym nie pogardziła.

  8. amandaricci-butikzprzepisami 8 grudnia 2014 at 15:55 Reply

    Pięknie wygląda! 🙂

  9. mojamalakuchnia 8 grudnia 2014 at 16:19 Reply

    mmm, świetna. zjadłabym!

  10. Dorota 8 grudnia 2014 at 17:23 Reply

    Bardzo lubię to ciasto, zmodyfikuję trochę Twój przepis do zdrowszej wersji i siądzie jak ulał dla mojego czeko-pochłaniacza 🙂

  11. ja i moje urwisy 8 grudnia 2014 at 17:50 Reply

    Pychotka 🙂

  12. Marta gotuje 8 grudnia 2014 at 22:24 Reply

    Kiedyś robiłam te ciacho i było pyszne 🙂 Twoje wygląda super 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku 9 grudnia 2014 at 01:30 Reply

    Wygląda fantastycznie! Fajnie, że jest zdrowsze 🙂

  14. Lena B 9 grudnia 2014 at 06:50 Reply

    Wygląda znakomicie :). Jak ja uwielbiam grudniowe wpisy na bloga. Kostki z gwiązdką wyglądają ślicznie 🙂

  15. Marzena 9 grudnia 2014 at 09:51 Reply

    Rewelacja. Oj zjadłabym kawałek 🙂

  16. Pati 9 grudnia 2014 at 14:22 Reply

    Pycha! W dodatku w świątecznej oprawie…

  17. http://cynamon.net.pl 9 grudnia 2014 at 16:13 Reply

    Piękna Ci wyszła!

  18. Polowanie na zdrowie 9 grudnia 2014 at 20:40 Reply

    Nie lubię słodyczy, ale to mi się naprawdę podoba :-). Pamiętam mleczną kanapkę kinder, jedyne co mi z tego typu produktów smakowało. A, no i batonik ciniminis też był pyszny, ale jem takie rzeczy z raz na rok :-D.

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 9 grudnia 2014 at 23:08 Reply

    Jadłam je na urodzinach u kuzynostwa, bardzo mi smakowało… 🙂

  20. Agnieszka 10 grudnia 2014 at 04:00 Reply

    Niezwykle piękny placek. Takie idealnie proste kawałki, supersię prezentuje

  21. kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2014 at 21:25 Reply

    Wygląda przepysznie i pięknie świątecznie 🙂

  22. Manufakturamoni 11 grudnia 2014 at 09:44 Reply

    Smakowicie wygląda… zapisuję do przepisów do wypróbowania 🙂

  23. Ania 21 grudnia 2014 at 14:28 Reply

    uwielbiam to ciacho a w wersji chudszej też do mnie przemawia 🙂

  24. Milena M 31 grudnia 2014 at 17:28 Reply

    Mniam, chętnie bym zjadła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *