Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka na ciepło z migdałami

Szarlotka na ciepło z migdałami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Szarlotkę na ciepło często piekę dla gości, przed samym podaniem lekko podgrzewam w piekarniku i podaję z lodami, lub z sosem wanilowym. Wierzch dekoruję kratką zrobioną z paseczków ciasta, dzięki temu szarlotka wygląda bardzo dekoracyjnie na talerzu. Bardzo polecam i mam nadzieję, że ciasto wejdzie na stałe do spisu Waszych jesiennych deserów 🙂

IMG_9314

Składniki
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl. maki krupczatki
  • 50 g. zmielonych migdałów
  • 120 g. schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 8  kwaskowatych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek ( opcjonalnie )
Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne, kroję małą kostkę i przekładam do miseczki. Dodaję cynamon, cukier i rodzynki. Jabłka dokładnie mieszam z cukrem i cynamonem, odstawiam.
Mąkę mieszam z cukrem, solą i migdałami. Dodaję posiekane masło oraz jajka. Szybko zagniatam ciasto, zawijam je w folię spożywczą i daję do lodówki na godzinę.
Na dno tortownicy o średnicy 27 cm, wycinam koło z papieru do pieczenia. Dno wylepiam większą połową ciasta. Jeżeli używam mniejszej tortownicy, wylepiam ciastem również boki foremki. Ciasto nakłuwam widelcem i wykładam nadzienie, jabłka ubijam dłonią. Pozostałe ciasto rozciągam wałkiem i wycinam paski o szer. 2 cm. (przy tej czynności blat posypuję mąką, ponieważ ciasto może się kleić do wałka). Paski układam w kratkę. Szarlotkę daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 min. w temp. 180 stopni, wierzch powinien lekko się zrumienić. Jeszcze ciepłą posypuję cukrem pudrem i dzielę na 7-8 części. Podaję z sosem waniliowym, lodami lub bitą śmietaną. Udanych wypieków 🙂

IMG_9224

IMG_9226

Powiązane posty

24 komentarze

Ladylaura 10 listopada 2014 - 10:44

Cudowna ,pachnąca jesienią.

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 10 listopada 2014 - 11:43

Wygląda obłędnie!! Domyslam się że smakuje wysmienicie

Odpowiedź
Pati 10 listopada 2014 - 12:28

Boska ta Twoja szarlotka!

Odpowiedź
filizanka-smakow 10 listopada 2014 - 12:28

wygląda obłędnie !
szarlotki uwielbiam pod każdą postacią ! 🙂

Odpowiedź
Dominika 10 listopada 2014 - 13:01

o mamo, ale kusisz!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 10 listopada 2014 - 13:25

Mniam 🙂

Odpowiedź
Marzena 10 listopada 2014 - 18:09

Ojoj ale śliczna szarlotka, wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
poprosze dokładkę 10 listopada 2014 - 18:27

jedno z moich ulubionych ciast, po prostu pyszne 🙂

Odpowiedź
Z majeczką w kuchni 10 listopada 2014 - 20:10

Ale smakołyki..mniam…

Odpowiedź
Marta gotuje 11 listopada 2014 - 02:26

Lubię szarlotkę 🙂 Twoja bardzo smacznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Lena B 11 listopada 2014 - 07:36

Każda szarlotka, i w każdej postaci w moim domku jest pochłaniana w mig. A taka z migdałami cieplutka i pachnąca, zginęła by bardzo szybko :D. Wygląda smakowicie.

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 11 listopada 2014 - 07:46

Szarlotka na ciepło z lodami to jeden z moich ulubionych deserów. ale dawno jej nie jadłam. Dzięki za ten przepis. Chętnie zrobię, bo już mam na nią ochotę 🙂

Odpowiedź
Megly 11 listopada 2014 - 08:13

Szczerze uwielbiam migdały, że o szarlotce już nie wspomnę. Jestem kupiona tym ciastem i bardzo chciałabym go skosztować, tym bardziej, że wygląda cudownie. Na pewno jest bardzo smaczne i aromatyczne. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
kasiekgotuje 11 listopada 2014 - 09:32

wygląda przepysznie 🙂 i te jabłuszka tak smakowicie widać spod ciasta 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 11 listopada 2014 - 13:15

Kusisz bardzo, nawet mój od niedawna weganin zapragnął takiej szarlotki 🙂

Odpowiedź
Marcelina 11 listopada 2014 - 13:20

Szarlotka z taką kratką już zdobyła moje serce 🙂

Odpowiedź
Sosna 11 listopada 2014 - 13:29

Jesienne jabłka w szarlotce zawsze! 😀

Odpowiedź
Ania 11 listopada 2014 - 22:44

szarlotka – moje ukochane ciacho! 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 listopada 2014 - 00:23

Mmm, pachnie i u mnie 🙂 Jest wspaniała!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 listopada 2014 - 02:06

Nie ma to jak szarlotka, zawsze się sprawdza. A z sosem waniliowym to już niebo 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 - 14:57

Wspaniale wygląda, już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje 🙂

Odpowiedź
Łukasz 12 listopada 2014 - 21:59

Pycha! Już dawno nie jadłem takiej domowej szarlotki, rozmarzyłem się teraz 😛

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 12 listopada 2014 - 22:03

Uwielbiam szarlotkę na ciepło z lodami śmietankowymi!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 13 listopada 2014 - 08:16

Pysznie i pięknie z kratką 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz