Szarlotka na ciepło z migdałami

Szarlotkę na ciepło często piekę dla gości, przed samym podaniem lekko podgrzewam w piekarniku i podaję z lodami, lub z sosem wanilowym. Wierzch dekoruję kratką zrobioną z paseczków ciasta, dzięki temu szarlotka wygląda bardzo dekoracyjnie na talerzu. Bardzo polecam i mam nadzieję, że ciasto wejdzie na stałe do spisu Waszych jesiennych deserów 🙂

IMG_9314

Składniki
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl. maki krupczatki
  • 50 g. zmielonych migdałów
  • 120 g. schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 8  kwaskowatych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek ( opcjonalnie )
Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne, kroję małą kostkę i przekładam do miseczki. Dodaję cynamon, cukier i rodzynki. Jabłka dokładnie mieszam z cukrem i cynamonem, odstawiam.
Mąkę mieszam z cukrem, solą i migdałami. Dodaję posiekane masło oraz jajka. Szybko zagniatam ciasto, zawijam je w folię spożywczą i daję do lodówki na godzinę.
Na dno tortownicy o średnicy 27 cm, wycinam koło z papieru do pieczenia. Dno wylepiam większą połową ciasta. Jeżeli używam mniejszej tortownicy, wylepiam ciastem również boki foremki. Ciasto nakłuwam widelcem i wykładam nadzienie, jabłka ubijam dłonią. Pozostałe ciasto rozciągam wałkiem i wycinam paski o szer. 2 cm. (przy tej czynności blat posypuję mąką, ponieważ ciasto może się kleić do wałka). Paski układam w kratkę. Szarlotkę daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 min. w temp. 180 stopni, wierzch powinien lekko się zrumienić. Jeszcze ciepłą posypuję cukrem pudrem i dzielę na 7-8 części. Podaję z sosem waniliowym, lodami lub bitą śmietaną. Udanych wypieków 🙂

IMG_9224

IMG_9226

komentarze 24

  1. Ladylaura 10 listopada 2014 at 10:44 Reply

    Cudowna ,pachnąca jesienią.

  2. Konczi i Szpileczka 10 listopada 2014 at 11:43 Reply

    Wygląda obłędnie!! Domyslam się że smakuje wysmienicie

  3. Pati 10 listopada 2014 at 12:28 Reply

    Boska ta Twoja szarlotka!

  4. filizanka-smakow 10 listopada 2014 at 12:28 Reply

    wygląda obłędnie !
    szarlotki uwielbiam pod każdą postacią ! 🙂

  5. Dominika 10 listopada 2014 at 13:01 Reply

    o mamo, ale kusisz!

  6. ja i moje urwisy 10 listopada 2014 at 13:25 Reply

    Mniam 🙂

  7. Marzena 10 listopada 2014 at 18:09 Reply

    Ojoj ale śliczna szarlotka, wygląda smakowicie 🙂

  8. poprosze dokładkę 10 listopada 2014 at 18:27 Reply

    jedno z moich ulubionych ciast, po prostu pyszne 🙂

  9. Z majeczką w kuchni 10 listopada 2014 at 20:10 Reply

    Ale smakołyki..mniam…

  10. Marta gotuje 11 listopada 2014 at 02:26 Reply

    Lubię szarlotkę 🙂 Twoja bardzo smacznie wygląda 🙂

  11. Lena B 11 listopada 2014 at 07:36 Reply

    Każda szarlotka, i w każdej postaci w moim domku jest pochłaniana w mig. A taka z migdałami cieplutka i pachnąca, zginęła by bardzo szybko :D. Wygląda smakowicie.

  12. Kuchnia u Krysi 11 listopada 2014 at 07:46 Reply

    Szarlotka na ciepło z lodami to jeden z moich ulubionych deserów. ale dawno jej nie jadłam. Dzięki za ten przepis. Chętnie zrobię, bo już mam na nią ochotę 🙂

  13. Megly 11 listopada 2014 at 08:13 Reply

    Szczerze uwielbiam migdały, że o szarlotce już nie wspomnę. Jestem kupiona tym ciastem i bardzo chciałabym go skosztować, tym bardziej, że wygląda cudownie. Na pewno jest bardzo smaczne i aromatyczne. Pozdrawiam 🙂

  14. kasiekgotuje 11 listopada 2014 at 09:32 Reply

    wygląda przepysznie 🙂 i te jabłuszka tak smakowicie widać spod ciasta 🙂

  15. dżemdżus 11 listopada 2014 at 13:15 Reply

    Kusisz bardzo, nawet mój od niedawna weganin zapragnął takiej szarlotki 🙂

  16. Marcelina 11 listopada 2014 at 13:20 Reply

    Szarlotka z taką kratką już zdobyła moje serce 🙂

  17. Sosna 11 listopada 2014 at 13:29 Reply

    Jesienne jabłka w szarlotce zawsze! 😀

  18. Ania 11 listopada 2014 at 22:44 Reply

    szarlotka – moje ukochane ciacho! 🙂

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 12 listopada 2014 at 00:23 Reply

    Mmm, pachnie i u mnie 🙂 Jest wspaniała!

  20. Natalia - Poezja Smaku 12 listopada 2014 at 02:06 Reply

    Nie ma to jak szarlotka, zawsze się sprawdza. A z sosem waniliowym to już niebo 🙂

  21. Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 at 14:57 Reply

    Wspaniale wygląda, już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje 🙂

  22. Łukasz 12 listopada 2014 at 21:59 Reply

    Pycha! Już dawno nie jadłem takiej domowej szarlotki, rozmarzyłem się teraz 😛

  23. Magda Meg Fashion 12 listopada 2014 at 22:03 Reply

    Uwielbiam szarlotkę na ciepło z lodami śmietankowymi!

  24. kulinarny blog samanthy 13 listopada 2014 at 08:16 Reply

    Pysznie i pięknie z kratką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *