Home Na słodkoBabki i muffiny Proste ciasto jogurtowe

Proste ciasto jogurtowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. Udało mi się zjeść kawałek i przyznaję, za sprawą nowych grzałek lekko się przypiekło, ale smakuje cudnie. Można to ciasto wzbogacić w dowolne bakalie, poszatkowaną czekoladę, czy drobne owoce, u mnie tym razem żurawiną. Ten jogurtowiec, sprawdzi się na drugie śniadanie dla maluchów i dorosłych. Można je upiec również, w foremkach na muffinki. Bardzo polecam 🙂

IMG_8998

 

Składniki
  • 2 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. dobrego oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 40 g poszatkowanej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko wbijam do miseczki i dodaję cukier, składniki przez minutę ubijam rózgą kuchenną. Dodaję jogurt i mieszam, dodaję olej i ponownie mieszam składniki. Na koniec, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, aromat, oraz żurawinę. Wszystkie składniki krótko, ale dokładnie mieszam łyżką.
Małą keksówkę na chleb, o wym. 13 x 23 cm, wykładam papierem do pieczenia, następnie przekładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę w temp. 180 stopni, przez 40 min. Mój piekarnik po wymianie grzałek, bardzo mocno się nagrzewa. Moja mama piekła, to samo ciasto przez 50 min. Proponuję przed wyłączeniem piekarnika, zrobić test patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wsadzony kilkakrotnie w ciasto będzie suchy, możemy śmiało wyciągnąć ciasto z piekarnika. Udanych wypieków 🙂

IMG_8955

Powiązane posty

22 komentarze

ja i moje urwisy 5 listopada 2014 - 13:06

Wygląda apetycznie, w sam raz do kawy 🙂

Odpowiedź
ewa 5 listopada 2014 - 13:34

pycha,a do tego szklanka ciepłego kakao ^^

Odpowiedź
filizanka-smakow 5 listopada 2014 - 13:46

Małgosiu uwielbiam Twoje przepisy !! już nie raz z nich korzystałam i za każdym razem wychodzą rewelacyjnie ! To ciasto jogurtowe podbieram i będę piec w sobotę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 listopada 2014 - 13:47

Dzięki Ewelinka za miłe słowa. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Anka 5 listopada 2014 - 15:20

Wygląda na super wilgotne i leciutkie 🙂 Aż chce się spróbować, najlepiej jeszcze ciepłego 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 5 listopada 2014 - 17:41

uwielbiam ciasto jogurtowe! jest tak cudownie wilgotne i smaczne :-)))

Odpowiedź
Ladylaura 5 listopada 2014 - 18:36

Jogurtowe jest pyszne ,zawsze.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 5 listopada 2014 - 19:16

Jogurtowe! uwielbiane i lubiane przez nas, ale ostatnio zdecydowanie rzadko go piekę:) Twoje ciasto prezentuje się doskonale!

Odpowiedź
Salvador Dali 5 listopada 2014 - 19:29

trochę jak ciasto na muffinki: wystarczy łyżka i już! 🙂
Idealne do powideł.. <3

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 5 listopada 2014 - 19:31

Ciacho wygląda na bardzo lekki jak chmurka. Pewnie i niebiańsko smakuje,

Odpowiedź
Marzena 5 listopada 2014 - 19:59

Pyszniutkie ciacho, super wygląda 🙂 z kubkiem dobrej herbaty rewelacja 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 5 listopada 2014 - 21:21

Piękny ma kolor 🙂 Lubię takie ciasta, są idealne z filiżanką herbaty 🙂

Odpowiedź
E. 5 listopada 2014 - 22:05

muszę przyznać, że wygląda pysznie! w sobotę idę do pracy, ale może w niedzielę się skuszę i upiekę 🙂

Odpowiedź
Kraina Miodem Płynąca 5 listopada 2014 - 23:00

Jogurtowe… Uwielbiam! 🙂 Z resztą chyba nie ma osoby, która nie lubi ciasta jogurtowego, tak samo jak marchewkowego 🙂

Odpowiedź
Lena B 6 listopada 2014 - 07:06

Mniam pyszne proste ciacho i ta żurawinka. Wygląda znakomicie, chętnie zjadłabym kawałeczek 😀

Odpowiedź
Dominika 6 listopada 2014 - 10:23

piękne 🙂 robię podobne 🙂 często dodaję właśnie czekoladę 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 6 listopada 2014 - 12:08

Znakomite, idealne do herbatki !

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 6 listopada 2014 - 20:16

To ciasto broni się samo. Wygląda tak pięknie… puszyste, lekkie i… takie pyszne 🙂

Odpowiedź
Siwa 6 listopada 2014 - 23:45

Jakie piękne, puszyste, złociste… i te czerwone akcenty – mniam!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 7 listopada 2014 - 00:52

Jest super, zawsze się udaje! 🙂

Odpowiedź
Katarzyna O. 11 listopada 2014 - 22:14

Wygląda przepysznie! Do tego jest z żurawiną, mniam.

Odpowiedź
Anna - PiQ story 15 listopada 2014 - 16:27

Fajny przepis, zaraz wypróbuje:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz