Home Na słodkoDesery Musli z płatków owsianych i gorzkiej czekolady

Musli z płatków owsianych i gorzkiej czekolady

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nie ma lepszego śniadania, niż miseczka jogurtu lub mleka z domowym musli. Moje musli tym razem z dodatkiem kokosu, migdałów, dobrej gorzkiej czekolady i oczywiście miodu. Z podanych składników otrzymałam 1/2 kg. musli, czyli dość spory zapas. Dla młodszych dzieci, płatki owsiane i migdałowe można drobniej zmielić. W ciepłym mleku z dodatkiem musli, dominuje smak czekolady i kokosu, ponieważ te składniki najmocniej uwalniają swój aromat. Oczywiście, nie ma potrzeby dosładzać takiego śniadania. Ponieważ nie kupuję sklepowych słodyczy, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego, sięgamy po domowe musli i przyznaję…ciężko się od niego oderwać 😉 Bardzo polecam na śniadanie i deser 🙂

IMG_9648

Składniki
  • 200 g grubo zmielonych płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 150 g płatków migdałowych
  • 70 g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( u mnie 85 % kakao )
Na patelni rozpuszczam miód i olej. W miseczce mieszam suche składniki, dodaję miód z olejem i wszystko dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni. Na dużą blaszkę daję papier do pieczenia, zawartość miseczki równomiernie rozkładam na papier. Piekę 15 min, w czasie pieczenia dwukrotnie mieszam płatki na blaszce. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam płatki przy uchylonym piekarniku na 10 min. Gotowe studzę i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podaję z ciepłym mlekiem lub jogurtem. Smacznego 🙂

IMG_9622

Powiązane posty

28 komentarzy

Ladylaura 17 listopada 2014 - 13:27

Pycha ,jem codziennie na drugie śniadanie ,zawsze bez cukru.

Odpowiedź
Marta gotuje 17 listopada 2014 - 15:36

Pyszności 🙂 Uwielbiam domowe musli 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 17 listopada 2014 - 15:53

Smak i energia! idealne na śniadanie:)

Odpowiedź
Salvador Dali 17 listopada 2014 - 19:08

pieczesz z czekoladą? Ja zawsze dodaję już do zimnej, wtedy mam jej kawałki..
nie przypala się?
Wygląda bosko 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 listopada 2014 - 19:15

Czekolada się rozpuszcza i kiedy mieszam pokrywa płatki. Trzeba mieszać w trakcie pieczenia, żeby się nie przypaliła. Następnym razem spróbuję Twojego sposobu 🙂

Odpowiedź
Marzena 17 listopada 2014 - 20:29

Wygląda pysznie, skusiłabym się na miseczkę 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 17 listopada 2014 - 21:59

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 17 listopada 2014 - 22:05

pyszne, zdrowe, a do tego kokosowe! dla mnie idealne 🙂 tylko chyba ciężko byłoby mi się od niego oderwać, mogłabym jeść na sucho 😀

Odpowiedź
napiecyku 17 listopada 2014 - 22:06

Ja również zajadam na sucho 😉

Odpowiedź
marcelina 17 listopada 2014 - 22:45

Na takie śniadanie zawsze mam ochotę, przepyszną propozycję stworzyłaś 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 17 listopada 2014 - 23:12

Zgadzam się nie ma lepszego sniadania, w wersji domowej wspaniale smakują !

Odpowiedź
tosia.antonina 18 listopada 2014 - 00:16

Jutro a raczej dzisiaj sprawię sobie takie na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Aneta 31 sierpnia 2019 - 21:51

Przepyszne, wszystkie moje dzieci (4 sztuki ) je lubią z naturalnym jogurtem 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2019 - 09:33

Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Lena B 18 listopada 2014 - 02:53

Cudowności. Jestem miłośniczką crunchy i musli z serkiem lub jogurtem. Cyba będę musiała wypróbować 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 18 listopada 2014 - 04:24

Takie musli to świetny poprawiacz humoru i doskonałe źródło energii:)

Odpowiedź
sarenka 18 listopada 2014 - 09:38

właśnie zrobiłam zapas kilka dni temu, i to też w sporych ilościach : ) wyjadanie prosto ze słoiczka wskazane!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 18 listopada 2014 - 13:33

Ja to poproszę tą gorzką czekoladę 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 18 listopada 2014 - 16:27

Bardzo smaczne, domowe musli. To dopiero musi smakować 🙂

Odpowiedź
Jest Cudnie 18 listopada 2014 - 17:09

Pyszności, uwielbiam musli w takim wydaniu 🙂

Odpowiedź
Anka 18 listopada 2014 - 18:55

Pysznie wyglądają i zapewne wspaniale smakują 🙂
P.S. Cieszę się, że żarówka się sprawdziła 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 18 listopada 2014 - 19:26

Fajny wsad a jeszcze fajniejsza filiżanka. Cudna 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 18 listopada 2014 - 20:25

Uwielbiam, sama często robię takie musli, pyszne! 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 19 listopada 2014 - 09:35

Warto mieć zapas takiego musli:)) To co zrobione w domu jest najlepsze:)) Fajny blog dołączam do grona obserwatorów:))

Odpowiedź
napiecyku 19 listopada 2014 - 09:48

Witam na blogu. Zapraszam 🙂

Odpowiedź
Ania 23 listopada 2014 - 17:35

one muszą być po prostu boskie! 🙂

Odpowiedź
Adam 28 kwietnia 2015 - 12:04

Dzięki za świetny pomysł.
Kombinuje od dłuższego czasu idealny skład musli ale o takim zestawie nie pomyślałem 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 kwietnia 2015 - 12:55

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz