Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Makaron z indykiem, porem i suszonymi pomidorami

Makaron z indykiem, porem i suszonymi pomidorami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli gulasz, to tylko z udźca indyka, jest miękki, kleisty, a przy tym bardzo szybko się robi. Dzisiaj przygotowałam makaron, z dodatkiem tego, co właśnie miałam w lodówce, czyli z suszonymi pomidorami i porem. Potrawa smaczna na co dzień, sprawdzi się również jako poczęstunek dla gości, zwłaszcza jeżeli użyjemy dekoracyjnego, włoskiego makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Bardzo polecam 🙂

IMG_9951

Składniki
  • 250 g makaronu
  • 400 g mięsa z udźca indyka pokrojonego w kostkę
  • 5 płatków suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 większe pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i majeranku
  • sól i pieprz
Makaron gotuję w posolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaję mięso i całość smażę kilka minut, cały czas mieszając. Dodaję czosnek, zioła, wszystko mieszam i duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Płatki pomidorów drobno kroję. Por kroję wzdłuż i w poprzek na mniejsze kawałki. Warzywa i paprykę w proszku, dodaję do gulaszu, wszystko duszę 10 min. Doprawiam do smaku.
Gorący gulasz podaję z makaronem, można na talerzu posypać posiekaną pietruszką lub ziołami. Smacznego 🙂

IMG_9986

IMG_9968

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Marzena 24 listopada 2014 - 10:26

Pyszności. Poproszę takie danie dzisiaj na obiadek 🙂

Odpowiedź
Marzena 24 listopada 2014 - 10:29

Pyszności. Poproszę takie danie dzisiaj na obiadek 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 24 listopada 2014 - 10:59

A ja dziś nie mam pomysłu na obiad, zgapie co się da 🙂

Odpowiedź
anelise 24 listopada 2014 - 11:19

Jak ja bym chciała umieć tak gotować <3

Odpowiedź
Ladylaura 24 listopada 2014 - 13:00

Bardzo smaczne danie Małgosiu.

Odpowiedź
Olka 24 listopada 2014 - 18:29

Pyszny obiadek Małgosiu 🙂 ten makaron też bardzo urodziwy 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 24 listopada 2014 - 18:43

Wielce urodziwa propozycja i taka kolorowa. Śliczny makaron 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 24 listopada 2014 - 19:38

świetny makaron, ma ciekawy kształt! musze zrobić taką potrawkę :-))

Odpowiedź
Ania 24 listopada 2014 - 19:45

pyszny i konkretny obiad 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 24 listopada 2014 - 21:23

Pyszne danie na obiad 🙂

Odpowiedź
Gaja 24 listopada 2014 - 21:24

Dawno indyka nie miałam w kuchni, chociaż co prawda, mi to mięso słabo się udaje, zawsze za słabo przyprawię i smakuje jałowo :-/ Może w gulaszu wyjdzie mi smaczniejsze… No i to udziec, a ja dotąd używałam piersi.

Odpowiedź
Lena B 25 listopada 2014 - 07:05

Bardzo fajnie wygląda 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 25 listopada 2014 - 13:09

Świetny przepis i jak pięknie podane. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 25 listopada 2014 - 17:26

Wspaniały przepis. Ciekawy dobór składników

Odpowiedź
Rosa 25 listopada 2014 - 17:39

Świetne zdjęcia, bardzo lubię takie proste potrawy. 🙂

Odpowiedź
Łucja 25 listopada 2014 - 21:22

Danie pyszne a makaron świetny 🙂 Nie widziałam jeszcze takiego 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 26 listopada 2014 - 00:37

Jaki kolorowy i pyszny obiad, aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedź
Łukasz 26 listopada 2014 - 07:23

Wygląda pysznie! 🙂 A co to za rodzaj makaronu? Nigdy takiego kształtu nie widziałem a oryginalnie wygląda?

Odpowiedź
napiecyku 26 listopada 2014 - 09:43

Łukasz, to makaron z pszenicy durum z warzywami, kupiłam w Kauflandzie, są trzy rodzaje takiego makaronu, trudno się zdecydować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz