Lekkie ciasto drożdżowe, wyrabiane łyżką

Print Friendly
Nie od dziś wiadomo, że z rzadkiego ciasta drożdżowego, powstanie ciasto wyjątkowo lekkie i puszyste. Właśnie ten stary przepis, jest tego przykładem. Ciasto jest bardzo leciutkie, smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina ciasta jogurtowe. Jest wilgotne w smaku, bardzo dobrze się przechowuje i nie wysycha. U mnie, tym razem z mrożonymi borówkami, które latem zbierałam na jakimś górskim szlaku. Bardzo polecam do kawy i herbaty 🙂

IMG_9705

Składniki
  • 5 dkg. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód, prószonych mąką
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję połową cukru. Odstawiam.
Jajka i sól ucieram mikserem, lub rózgą kuchenną na pianę. Dodaję drugą połowę cukru i nadal ubijam, do czasu, kiedy cukier się rozpuści.
Do miseczki z drożdżami, dodaję ciepłe mleko, mieszam. Stopniowo, cały czas mieszając dodaję masę jajeczną, olej, przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszam i przez kilka minut wyrabiam ciasto drewnianą łyżką. Miseczkę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut.
Na małą blaszkę o wym. 25×35 cm, wykładam papier do pieczenia, na papier przelewam ciasto, na ciasto wykładam owoce. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 30 min, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_9723

IMG_9785

komentarze 34

  1. poproszę dokładkę 21 listopada 2014 at 08:34 Reply

    jestem ciekawa tego ciasta, drożdżowe zawsze wyrabiam, a tu taka niespodzianka 🙂 do wypróbowania!

  2. ja i moje urwisy 21 listopada 2014 at 08:42 Reply

    Mniam 🙂

  3. Ladylaura 21 listopada 2014 at 08:47 Reply

    Proszę jakie cudowne ciasto bez męczenia się .Super.

  4. AGATA 21 listopada 2014 at 12:29 Reply

    Pysznie i apetycznie.

    Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.

  5. AGATA 21 listopada 2014 at 12:30 Reply

    Smakowicie i pysznie.Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.

    • napiecyku 21 listopada 2014 at 12:58 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  6. czar-życia 21 listopada 2014 at 12:51 Reply

    Uwielbiam takie ciasta 🙂

  7. www.mojamalakuchnia.wordpress.com 21 listopada 2014 at 12:58 Reply

    wygląda przepysznie. nic tylko szamać takie drożdżowe ciacho : )

  8. Anna 21 listopada 2014 at 13:42 Reply

    Faktycznie, apetycznie wygląda to ciasto.
    Pozdrawiam.

  9. Olka 21 listopada 2014 at 18:27 Reply

    Bardzo apetyczne lekkie ciacho 🙂 porywam kawałek do herbatki :)) Pozdrawiam.

    • napiecyku 21 listopada 2014 at 18:43 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  10. Marzena 21 listopada 2014 at 18:53 Reply

    Ciacho rewelacja 🙂 poczestowałam się jakby co 🙂 pozdrowionka 🙂

  11. Dieta moja pasja. 21 listopada 2014 at 19:55 Reply

    Widać że lekkie, wygląda przepysznie 🙂

  12. Urszula 21 listopada 2014 at 20:59 Reply

    Kiedyś piekłam podobne, też z owocami , świeżymi jagodami 🙂
    ale moje ciepłe miała dość mocny zapach drożdży, najlepsze było dnia następnego.

    • napiecyku 22 listopada 2014 at 15:51 Reply

      Moje było smaczne, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na następny dzień 🙂

  13. Marta gotuje 21 listopada 2014 at 22:07 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂

  14. Marta gotuje 21 listopada 2014 at 22:08 Reply

    Wygląda bardzo smacznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂

  15. Lena B 22 listopada 2014 at 10:02 Reply

    Puszyste, owocowe, cudownie. Nic dodać nic ująć 😀

  16. wenus-lifestyle 22 listopada 2014 at 15:04 Reply

    Mniam, ależ ono wygląda <3

  17. jaca 22 listopada 2014 at 17:49 Reply

    Ciekawy blog i przepis. Pozdrawiam.

    • napiecyku 22 listopada 2014 at 17:51 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  18. Obiad gotowy! 22 listopada 2014 at 18:14 Reply

    ciekawy przepis, zapisuję do wypróbowania. Zawsze drożdżowe wyrabiałam, aż od ręki odstawało.

  19. innam 22 listopada 2014 at 19:35 Reply

    Jak zwykle pysznie! A ponieważ jesteś w pewnym sensie moją kulinarno-piekarniczą mentorką, to się pochwalę, że parę dni temu upiekłam swój pierwszy sernik i wyszedł pyszny 🙂

    • napiecyku 22 listopada 2014 at 21:08 Reply

      Dziękuję, kto wie może rozszerzysz swój blog o przepisy kulinarne. Pozdrawiam 🙂

  20. Ania P 22 listopada 2014 at 20:33 Reply

    Za jagodami nie przepadam, ale drożdżowe ciasto uwielbiam 😉

  21. Ania 22 listopada 2014 at 23:31 Reply

    świetne ciacho do popołudniowej kawy 🙂

  22. domowacukierniaewy.blox.pl 23 listopada 2014 at 00:11 Reply

    Idealne z kubkiem ciepłego mleka 🙂

  23. beata redzimska 23 listopada 2014 at 09:31 Reply

    Ale pychotka to ciasto z mrozonymi borowkami, jak zawsze mialam ochote zlizywac ekran. Pozdrawiam serdecznie Beata

  24. Sosna 23 listopada 2014 at 10:38 Reply

    To wygląda obłędnie 😀

  25. Marcelina 23 listopada 2014 at 14:51 Reply

    Lubię a nawet bardzo drożdżowe wypieki :))

  26. Agnieszka 23 listopada 2014 at 18:53 Reply

    Przepiękne! Tak apetycznie wygląda 🙂

  27. kulinarny blog samanthy 24 listopada 2014 at 21:27 Reply

    Delikatne, puszyste i niesamowicie apetyczne jak widać. Brawo Małgosiu wspaniałe ciasto 🙂

  28. Jolanta Strażyc 25 listopada 2014 at 13:12 Reply

    Wygląda baaardzo apetycznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂

  29. Kaś 25 listopada 2014 at 21:46 Reply

    ooo latem zapachniało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *