Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Kurczak pieczony w marynacie miodowo-ziołowej

Kurczak pieczony w marynacie miodowo-ziołowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo lubię kurczaka w marynacie z miodu, czosnku i ziół. Zwykle piekę go w skórce i chociaż nigdy jej nie jem, wydaje mi się, że pieczony bez skórki jest za suchy….ale to tylko moje zdanie. Często podaję kurczaka z kaszą kuskus i warzywami, dzisiaj zrobiłam z pieczonymi ziemniakami. Obiad dosyć prosty, ponieważ oprócz marynaty, całą pracę wykonuje piekarnik. Do potrawy dodałam sporo suszonych i świeżych ziół, które jeszcze rosną w moim ogrodzie. Do marynaty i pieczenia na sposób włoski, użyłam oleju z pestek winogron, dla mnie to najlepszy olej do smażenia i pieczenia. Oprócz właściwości zdrowotnych, pozwala zachować naturalny smak potrawy, ponieważ sam, nie ma wyrazistego smaku, ani zapachu. Polecam to danie na co dzień i na świąteczny obiad 🙂

IMG_8735

Składniki
  • 6 udek kurczaka, umytych i osuszonych
  • 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soli morskiej mielonej
  • garść posiekanych ziół, świeżych lub suszonych tj. tymianek, majeranek, bazylia
Składniki na marynatę
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • płaska łyżka papryki wędzonej w proszku
  • garść suszonego tymianku, majeranku i bazylii
Miód mieszam z sokiem cytryny. Dodaję czosnek, paprykę i zioła, całość mieszam. Do mieszanki ziół i miodu, wolno wlewam olej i całość energicznie mieszam. Kurczaka doję do marynaty, mieszam i odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nastawiam na 190 stopni. W osobnej miseczce mieszam 1/3 szl. oleju z ziołami i solą. Do miseczki daję ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, mieszam tak, by ziemniaki były pokryte olejem.
Na dużą blaszkę ( u mnie z wyposażenia piekarnika ), daję papier do pieczenia. Na blaszkę równomiernie wykładam ziemniaki i kurczaka. Całość piekę ok 50 min. W trakcie pieczenia można obracać kurczaka i ziemniaki. Gotową potrawę podaję z sałatką lub surówką. Smacznego 🙂

IMG_8658

Powiązane posty

30 komentarzy

Marta gotuje 3 listopada 2014 - 15:37

Ale pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 Super się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 3 listopada 2014 - 15:57

Wspaniały ,pychaa.

Odpowiedź
Olka 3 listopada 2014 - 17:39

Mniam jaki aromatyczny i rumiany 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 3 listopada 2014 - 18:25

Jaki aromatyczny mięsny kąsek., Bardzo lubię mięsa z dodatkiem miodu.

Odpowiedź
Salvador Dali 3 listopada 2014 - 18:41

z miodem moja mama robiła skrzydełka za młodu, ale szczerze ich nie lubiłam..
może gdyby dodawała tych ziół? Wygląda booosko!

Odpowiedź
Miodowewzgorze 22 lutego 2021 - 14:54

Miód potrafi zmienić smak wielu potraw. Szczególnie nadaje się do kwaśnych owoców czy gorzkich ziół.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 3 listopada 2014 - 18:56

bardzo lubię takiego porządnie zamarynowanego kurczaka, pyszności :-))

Odpowiedź
ja i moje urwisy 3 listopada 2014 - 19:08

A on taki słodki wychodzi?

Odpowiedź
napiecyku 3 listopada 2014 - 21:43

Marzenka, słodycz jest słabo wyczuwalna, zawsze możesz zamiast dwóch, dać łyżkę miodu :))

Odpowiedź
Ania P 3 listopada 2014 - 19:12

A ja taka głodna! Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Emcia 3 listopada 2014 - 19:25

mniam kurczaczek jak marzenie 🙂

Odpowiedź
Marzena 3 listopada 2014 - 20:01

Świetny obiadek, mogę się do Ciebie wprosić na porcyjkę 🙂 pysznie wygląda, zrobię takiego kurczaczka 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Łukasz 3 listopada 2014 - 20:28

Pięknie przypieczona skórka 😀

Odpowiedź
Halski 3 listopada 2014 - 21:43

Aż ślinka na sam widok leci….. 😉 Jadłbym!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 3 listopada 2014 - 22:38

Smaczny kurczaczek, marynata pysznie skomponowana, chętnie wykorzystam pomysł 🙂

Odpowiedź
Ela 3 listopada 2014 - 23:00

Niebo w gębie :)))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Aga w kuchni 4 listopada 2014 - 07:52

ale apetyczne :))))

Odpowiedź
Pati 4 listopada 2014 - 08:01

Świetna marynata do kurczaka, chyba się skuszę!

Odpowiedź
Dominika 4 listopada 2014 - 08:20

bardzo ładnie wygląda 🙂

Odpowiedź
Anka 4 listopada 2014 - 08:57

Wygląda po prostu nieziemsko 🙂 Uwielbiam marynaty na bazie miodu 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 4 listopada 2014 - 10:24

wygląda obłędnie ! i jak sie tu nie skusić ?:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 4 listopada 2014 - 13:12

Uf, ulżyło mi, bo myślałam, że ze mnie tylko taki “francuski piesek”, co to skórki nie jada 🙂 Kurczak bardzo apetyczny, a sam obiad z Twojego opisu bardzo smaczny 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 listopada 2014 - 14:42

Świetny pomysł na obiad Gosiu 🙂

Odpowiedź
Kasia 4 listopada 2014 - 16:57

Bardzo smakowity kurczaczek, pycha! 🙂

Odpowiedź
Loreta 4 listopada 2014 - 18:34

Wygląda przepysznie!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 4 listopada 2014 - 19:10

Zdjęcia tak przyciągają wzrok, że trudno się oprzeć. Pyszny kurczak, świetny przepis 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 5 listopada 2014 - 00:25

Uwielbiam taką marynatę z miodem – najczęściej piekę tak skrzydełka. Po pieczeniu w wysokiej temperaturze ta skórka robi się cudownie chrupiąca i lekka – inaczej też jej nie jem 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Czerwona Fasola 5 listopada 2014 - 02:45

Kurczak i miód to zawsze musi być pyszne 🙂

Odpowiedź
Megly 5 listopada 2014 - 07:59

No, no, no, ale bym zjadła. Już sobie wyobrażam jaki musi być dobry. Uwielbiam takie dania. I dobrze przemarynowane mięsko 🙂 pyszności.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 6 listopada 2014 - 12:12

Pysznie chrupiący i taki miodowej glazurze jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź

Zostaw komentarz