Kurczak pieczony w marynacie miodowo-ziołowej

Print Friendly
Bardzo lubię kurczaka w marynacie z miodu, czosnku i ziół. Zwykle piekę go w skórce i chociaż nigdy jej nie jem, wydaje mi się, że pieczony bez skórki jest za suchy….ale to tylko moje zdanie. Często podaję kurczaka z kaszą kuskus i warzywami, dzisiaj zrobiłam z pieczonymi ziemniakami. Obiad dosyć prosty, ponieważ oprócz marynaty, całą pracę wykonuje piekarnik. Do potrawy dodałam sporo suszonych i świeżych ziół, które jeszcze rosną w moim ogrodzie. Do marynaty i pieczenia na sposób włoski, użyłam oleju z pestek winogron, dla mnie to najlepszy olej do smażenia i pieczenia. Oprócz właściwości zdrowotnych, pozwala zachować naturalny smak potrawy, ponieważ sam, nie ma wyrazistego smaku, ani zapachu. Polecam to danie na co dzień i na świąteczny obiad 🙂

IMG_8735

Składniki
  • 6 udek kurczaka, umytych i osuszonych
  • 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soli morskiej mielonej
  • garść posiekanych ziół, świeżych lub suszonych tj. tymianek, majeranek, bazylia
Składniki na marynatę
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • płaska łyżka papryki wędzonej w proszku
  • garść suszonego tymianku, majeranku i bazylii
Miód mieszam z sokiem cytryny. Dodaję czosnek, paprykę i zioła, całość mieszam. Do mieszanki ziół i miodu, wolno wlewam olej i całość energicznie mieszam. Kurczaka doję do marynaty, mieszam i odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nastawiam na 190 stopni. W osobnej miseczce mieszam 1/3 szl. oleju z ziołami i solą. Do miseczki daję ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, mieszam tak, by ziemniaki były pokryte olejem.
Na dużą blaszkę ( u mnie z wyposażenia piekarnika ), daję papier do pieczenia. Na blaszkę równomiernie wykładam ziemniaki i kurczaka. Całość piekę ok 50 min. W trakcie pieczenia można obracać kurczaka i ziemniaki. Gotową potrawę podaję z sałatką lub surówką. Smacznego 🙂

IMG_8658

komentarzy 29

  1. Marta gotuje 3 listopada 2014 at 15:37 Reply

    Ale pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 Super się prezentuje 🙂

  2. Ladylaura 3 listopada 2014 at 15:57 Reply

    Wspaniały ,pychaa.

  3. Olka 3 listopada 2014 at 17:39 Reply

    Mniam jaki aromatyczny i rumiany 🙂

  4. Dieta moja pasja. 3 listopada 2014 at 18:25 Reply

    Jaki aromatyczny mięsny kąsek., Bardzo lubię mięsa z dodatkiem miodu.

  5. Salvador Dali 3 listopada 2014 at 18:41 Reply

    z miodem moja mama robiła skrzydełka za młodu, ale szczerze ich nie lubiłam..
    może gdyby dodawała tych ziół? Wygląda booosko!

  6. poproszę dokładkę 3 listopada 2014 at 18:56 Reply

    bardzo lubię takiego porządnie zamarynowanego kurczaka, pyszności :-))

  7. ja i moje urwisy 3 listopada 2014 at 19:08 Reply

    A on taki słodki wychodzi?

    • napiecyku 3 listopada 2014 at 21:43 Reply

      Marzenka, słodycz jest słabo wyczuwalna, zawsze możesz zamiast dwóch, dać łyżkę miodu :))

  8. Ania P 3 listopada 2014 at 19:12 Reply

    A ja taka głodna! Pysznie wygląda 🙂

  9. Emcia 3 listopada 2014 at 19:25 Reply

    mniam kurczaczek jak marzenie 🙂

  10. Marzena 3 listopada 2014 at 20:01 Reply

    Świetny obiadek, mogę się do Ciebie wprosić na porcyjkę 🙂 pysznie wygląda, zrobię takiego kurczaczka 🙂 pozdrawiam 🙂

  11. Łukasz 3 listopada 2014 at 20:28 Reply

    Pięknie przypieczona skórka 😀

  12. Halski 3 listopada 2014 at 21:43 Reply

    Aż ślinka na sam widok leci….. 😉 Jadłbym!

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 3 listopada 2014 at 22:38 Reply

    Smaczny kurczaczek, marynata pysznie skomponowana, chętnie wykorzystam pomysł 🙂

  14. Ela 3 listopada 2014 at 23:00 Reply

    Niebo w gębie :)))
    Pozdrawiam

  15. Aga w kuchni 4 listopada 2014 at 07:52 Reply

    ale apetyczne :))))

  16. Pati 4 listopada 2014 at 08:01 Reply

    Świetna marynata do kurczaka, chyba się skuszę!

  17. Dominika 4 listopada 2014 at 08:20 Reply

    bardzo ładnie wygląda 🙂

  18. Anka 4 listopada 2014 at 08:57 Reply

    Wygląda po prostu nieziemsko 🙂 Uwielbiam marynaty na bazie miodu 🙂

  19. filizanka-smakow 4 listopada 2014 at 10:24 Reply

    wygląda obłędnie ! i jak sie tu nie skusić ?:)

  20. zjedz_mnie 4 listopada 2014 at 13:12 Reply

    Uf, ulżyło mi, bo myślałam, że ze mnie tylko taki „francuski piesek”, co to skórki nie jada 🙂 Kurczak bardzo apetyczny, a sam obiad z Twojego opisu bardzo smaczny 🙂

  21. Jolanta Strażyc 4 listopada 2014 at 14:42 Reply

    Świetny pomysł na obiad Gosiu 🙂

  22. Kasia 4 listopada 2014 at 16:57 Reply

    Bardzo smakowity kurczaczek, pycha! 🙂

  23. Loreta 4 listopada 2014 at 18:34 Reply

    Wygląda przepysznie!

  24. Kuchnia u Krysi 4 listopada 2014 at 19:10 Reply

    Zdjęcia tak przyciągają wzrok, że trudno się oprzeć. Pyszny kurczak, świetny przepis 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku 5 listopada 2014 at 00:25 Reply

    Uwielbiam taką marynatę z miodem – najczęściej piekę tak skrzydełka. Po pieczeniu w wysokiej temperaturze ta skórka robi się cudownie chrupiąca i lekka – inaczej też jej nie jem 🙂

  26. Agnieszka, Czerwona Fasola 5 listopada 2014 at 02:45 Reply

    Kurczak i miód to zawsze musi być pyszne 🙂

  27. Megly 5 listopada 2014 at 07:59 Reply

    No, no, no, ale bym zjadła. Już sobie wyobrażam jaki musi być dobry. Uwielbiam takie dania. I dobrze przemarynowane mięsko 🙂 pyszności.

  28. kulinarny blog samanthy 6 listopada 2014 at 12:12 Reply

    Pysznie chrupiący i taki miodowej glazurze jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz na „zjedz_mnieAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *