Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym

Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy mają idealny smak. Te chrupiące, wytrawne ciasteczka, na pewno przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Przepis z książki Przekąski, wydawnictwa Olesiejuk. Bardzo polecam 🙂

IMG_9404

Składniki
  • 60 g. nasion lnu ( 40 g. grubo zmielonych i 20 g. całych )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub 1 szk. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno pokrojonej, świeżej cebuli szalotki lub cebulki prażonej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 białko lekko roztrzepane
W misce mieszam nasiona lnu, sól, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i masło. Dodaję cebulkę, pietruszkę, mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wyrabiam kilka minut.
Ciasto dzielę na trzy części i każdą rozciągam wałkiem na cienki placek ( wcześniej blat posypuję mąką ). Radełkiem wycinam małe romby lub kwadraty. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krakersy smaruję rozkłóconym białkiem, można delikatnie posypać solą morską. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 min. w temp. 170 stopni, do czasu, kiedy lekko się przyrumienią. Gotowe studzę. Smacznego 😉

IMG_9383

IMG_9416

Powiązane posty

27 komentarzy

Lena B 15 listopada 2014 - 03:19

Super pomysł na słoną przekąskę. Wygladają super 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 15 listopada 2014 - 09:59

Wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 15 listopada 2014 - 10:07

wyglądają jak ze sklepu! uwielbiam takie domowe krakersy, są przepyszne, musze wypróbować Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 15 listopada 2014 - 11:28

Świetne ,muszę zrobić.

Odpowiedź
Kasia 15 listopada 2014 - 12:43

Bardzo fajny pomysł miałaś z tymi krakersami 🙂

Odpowiedź
Marzena 15 listopada 2014 - 15:36

Zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 15 listopada 2014 - 16:00

Ale fajny pomysł 🙂 Przepis zapisuję do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
marcelina 15 listopada 2014 - 18:58

Takie krakersiki byłyby idealne dla mnie 🙂 Zdrowo i domowo 🙂

Odpowiedź
Aguś kulinarnie 15 listopada 2014 - 20:08

Domowe? no rewelacja!

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 15 listopada 2014 - 23:09

Ciekawy zamiennik dla chipsów, których się przed chwilą najadłam 🙁

Odpowiedź
beti 16 listopada 2014 - 10:23

Ja tez zapisuję 🙂 Świetny przepis :))

Odpowiedź
judik 16 listopada 2014 - 11:32

Mniam! Ale pyszna przekąska! 🙂

Odpowiedź
Ogryzek 16 listopada 2014 - 12:22

Świetny pomysł na zdrową przekąskę! Zapiszę sobie i wykorzystam na imprezach 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 16 listopada 2014 - 12:43

myslę, że takie krakersy bardzo by mi smakowały. i świetnie się prezentują. pozdrawiam ciepło!

Odpowiedź
napiecyku 16 listopada 2014 - 15:57

Dzięki Madzia, również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 listopada 2014 - 16:01

Dziękuję Madzia, również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 16 listopada 2014 - 16:00

Wspaniałe 🙂 Przekąska idealna, a przepis wart wypróbowania 🙂

Odpowiedź
Olka 16 listopada 2014 - 17:15

Wyglądają super, zapisuję do wykonu 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 16 listopada 2014 - 19:02

maaatko.. jestem wieeeelką fanką krakersów.. nigdy nie robiłam domowych!
Czas to zmienić, dla mnie idealnie się prezentują!

Odpowiedź
Łukasz 16 listopada 2014 - 20:58

Schrupałbym! 😀

Odpowiedź
Wypisz-Wymaluj 16 listopada 2014 - 21:24

Powiem Ci, że są po prostu genialne!! Aż nie mogę się napatrzeć.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 16 listopada 2014 - 21:29

To ja bardzo poproszę :)))

Odpowiedź
beata redzimska 17 listopada 2014 - 08:05

Gosiu jaka pychotka. Dzieci na pewno to lubia. POzdrawiam Beata

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 17 listopada 2014 - 21:55

Świetny przepis Gosiu! Zapisuję 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 17 listopada 2014 - 23:15

Doskonała przekąska i taka zdrowa. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Jest Cudnie 18 listopada 2014 - 17:11

Mmmm świetny pomysł na przekąskę! 🙂

Odpowiedź
Ania 23 listopada 2014 - 17:59

świetne chrupacze do podjadania i o ile zdrowsze 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz