Jak zrobić chipsy z jabłek

Print Friendly
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale  można uzyskać podobny efekt, susząc w piekarniku.
Suszone jabłka sprawdzą się również, jako ozdoba na świątecznych stroikach i razem z suszonymi cytrusami w naturalny sposób ożywią świąteczne drzewka. Cytrusy tj. pomarańcze, mandarynki, limonki kroję w 0,5 cm. plasterki i rozkładam na papierze do pieczenia, który z kolei kładę na grzejnik. Cytrusy suszę 2-3 dni, kilkakrotnie obracając w czasie suszenia. Nie tylko świetnie wyglądają na tle zielonych gałązek, ale również wspaniale pachną i można je przechowywać do następnego roku. Na choince z pewnością, sprawdzą się również szyszki i suszone papryczki chili. Wszystko zleży od naszej kreatywności 🙂

IMG_0044

Składniki

  • 2-3 jabłka umyte i pokrojone w plasterki o grubości ok. 4 mm.
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • 3/4 szkl. wody
  • cynamon do posypania
W małej miseczce mieszam wodę z sokiem, partiami dodaję plasterki jabłek i trzymam dwie minuty w roztworze. Po wyjęciu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, ewentualnie posypuję cynamonem. Jabłka piekę na kratce w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu ok. 40 min. z każdej strony. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam chipsy na pół godziny.
Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy jabłka się nie przypiekają, plasterki cieniej pokrojone będą gotowe wcześniej. Suszone jabłka przechowuję w papierowej torebce. Smacznego 🙂

IMG_0005

 

IMG_0013

komentarzy 26

  1. ja i moje urwisy 28 listopada 2014 at 11:28 Reply

    Uwielbiam, tylko nie mam patentu na suszenie śliwek, robią się długo i ledwo co pestke okrywają :/

    • napiecyku 28 listopada 2014 at 11:37 Reply

      Śliwki najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, innego sposobu nie znam 🙂

  2. ELA 28 listopada 2014 at 11:28 Reply

    Moja mama robi takie jabłka, są pyszne. Dzieciaki potrafią w mare minut zjeść to co mama narobi w tydzień. A później zadają pytania dlaczego tak mało babcia zrobiła:)

    • napiecyku 28 listopada 2014 at 11:35 Reply

      Ja niedawno je odkryłam, fajna przekąska 🙂

  3. Marzena 28 listopada 2014 at 13:40 Reply

    Ja też suszę jabłka w suszarce. Ale taki sposób Twój też z chęcią wypróbuję. Ślicznie wyglądają 🙂

  4. Marta gotuje 28 listopada 2014 at 14:17 Reply

    Suszone jabłka to świetna przekąska 🙂 A pomarańczowe krążki wyglądają cudnie, też muszę zrobić w tym roku jako ozdoby na moją choinkę 🙂

  5. Dorota 28 listopada 2014 at 18:45 Reply

    Wow, pięknie się prezentują! Nigdy jeszcze nie robiłam ich samodzielnie, a wygląda na to, że naprawdę warto!

  6. Konczi i Szpileczka 28 listopada 2014 at 20:49 Reply

    Wspaniałe!

  7. Pozytywizja 29 listopada 2014 at 12:52 Reply

    Jejku idealna przekąska dla mnie <3

  8. Rosa 29 listopada 2014 at 15:43 Reply

    Wyglądają świetnie, mistrzowskie zdjęcia. Na pewno smakują równie dobrze.

  9. poproszę dokładkę 29 listopada 2014 at 16:00 Reply

    świetny przepis! na pewno zrobię takie chipsy :-)))

  10. Sosna 29 listopada 2014 at 17:52 Reply

    Przyda się! 🙂

  11. http://cynamon.net.pl 29 listopada 2014 at 19:15 Reply

    Oj tak, to będzie piękna dekoracja choinki! 😉

  12. czar-życia 29 listopada 2014 at 23:35 Reply

    Ja nie przepadam za suszonymi owocami 🙂

  13. lovecoffeeandshoes 30 listopada 2014 at 11:24 Reply

    I tak właśnie dla mnie pachną święta!:)

  14. Agnieszka 30 listopada 2014 at 12:00 Reply

    Ciekawa przekąska!

  15. Jolanta Strażyc 30 listopada 2014 at 15:47 Reply

    Świetna propozycja Gosiu I piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  16. Ladylaura 30 listopada 2014 at 17:23 Reply

    Pyszne ,a prezentują się pięknie.

  17. Ania 30 listopada 2014 at 22:07 Reply

    lubię chipsy z owoców 🙂 choć rzadko je w domu robię 🙁

  18. kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 at 21:07 Reply

    Piękne i kolorowe, nigdy nie robiłam, a przecież to taka zdrowa przekąska 🙂

  19. Pati 2 grudnia 2014 at 08:16 Reply

    To moja ulubiona przekąska!

  20. Łukasz 2 grudnia 2014 at 13:23 Reply

    Fajny poradnik. Bardzo lubię jabłkowe chipsy, chociaż nigdy nie chciało mi się ich robić w domu, w sumie to nawet nie wiedziałem, że wystarczy piekarnik ;D

  21. Beata z Tajemnice Natury 3 grudnia 2014 at 17:05 Reply

    Idealna przekąska, łatwa w wykonaniu i zdrowa, dzięki. Na pewno wykorzystam, i to świątecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    • napiecyku 3 grudnia 2014 at 18:46 Reply

      Witam na blogu. Również pozdrawiam 🙂

  22. Janusz Z 28 kwietnia 2015 at 12:13 Reply

    Spora dawka ciekawych przepisów 🙂
    A o takiej alternatywie dla słodyczy nie wiem dlaczego nie pomyślałem

    strona ląduje w zakładkach 🙂

    • napiecyku 28 kwietnia 2015 at 12:55 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *