Często przygotowując wpis, z czystej ciekawości szukam informacji o wartościach odżywczych składników, których użyłam do przygotowania potrawy. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pieczarki, a dzisiaj mak. Portal Aktywni.pl nazywa mak prawdziwą skarbnicą zdrowia. Ziarenka maku zawierają komplet witamin A, D, E, C, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Są doskonałym źródłem wapnia, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z gr.omega-6. Warto o tym wspomnieć przed świętami, kiedy wypieki i potrawy z makiem, goszczą w prawie każdym polskim domu.
Ten makowy przepis, znalazłam u siostry Anastazji, pod nazwą placek japoński, podobny mam od lat, w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne, zawsze się udaje. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z makiem, bardzo polecam. Do ciasta, w wersji świątecznej można dodać prażone i posiekane orzechy lub migdały…pycha 🙂
Składniki
- 250 g niebieskiego maku
- 1/2 l. mleka
- 400 g jabłek
- 140 g cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- 6 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
28 komentarzy
Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂 Kocham mak i wszelkie z nim wypieki.
Dziękuję Ania, ja również lubię mak 🙂
Uwielbiam takie ciasta. Są pyszne 🙂
Ciasto wspaniałe! Świetnie wygląda i i tak też pewnie smakuje:)) Mak rewelacyjny w takim zestawie! Samo zdrowie!
Przepis idealny dla mnie bo do zawijanych tradycyjnych makowców to ja cierpliwości (i talentu) nie mam 🙂
Oj Kusisz 🙂
Bardzo fajny przepis i ciasto ,nie jadłam nigdy i z tym większą przyjemnością go upiekę.
Makowiec japoński jest przepyszny, ja robię z większej ilości maku i piekę na okrągłych biszkoptach, polecam. 🙂
Muszę spróbować 🙂
Znam smak takiego ciasta, przesmaczne !
mniam uwielbiam
Nanana, musiało być genialne 😀
Wygląda pysznie. Lubię makowce, taki by mi pod pasował, tym bardziej że robi się go szybciutko 🙂
baaardzo lubię takiego makowca, cudownie wilgotny 🙂
Ooo, ja również robię makowca z jabłkami na kaszy mannie (zupełnie inaczej od Twojej wersji) 🙂 Jednak w tym roku na Święta zdradzam go z piernikiem na prażonej mące i orzechowcem 🙂
mak i jabłka, ciasto musiało być przepyszne : )
A pieczarki jakie mają właściwości? 😛
Prawie nie mają kalorii i są bardzo zdrowe. Dołączyłam link :))
Jeszcze nie próbowałam makowca z jabłkami, pycha!!
Zjadłabym taki makowiec 🙂
Jest przepyszny, w tym roku już trzeci raz będzie u mnie na święta 🙂
Pyszności 😉 ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂
Pyszności 😉 ciasto wygląda na super smaczne 🙂
Dobrze wiedzieć, że mak jest taki zdrowy. Spróbuję włączyć go do mojej diety. Ciasto wygląda wspaniale 🙂
Nigdy nie robiłam tego ciasta, a szkoda, wygląda bardzo kusząco !
To jedno z lepszych ciast z makiem 🙂
Kto wie może i zrobię 😉 pysznie wygląda! Pozdrawiam:)
Ooo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakuje.
Wygląda świetnie. Pychota!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂