Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto makowo-jabłkowe

Ciasto makowo-jabłkowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Często przygotowując wpis, z czystej ciekawości szukam informacji o wartościach odżywczych składników, których użyłam do przygotowania potrawy. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pieczarki, a dzisiaj mak. Portal Aktywni.pl nazywa mak prawdziwą skarbnicą zdrowia. Ziarenka maku zawierają komplet witamin A, D, E, C, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Są doskonałym źródłem wapnia, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z gr.omega-6. Warto o tym  wspomnieć przed świętami, kiedy wypieki i potrawy z makiem, goszczą w prawie każdym polskim domu.
Ten makowy przepis, znalazłam u siostry Anastazji, pod nazwą placek japoński, podobny mam od lat, w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne, zawsze się udaje. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z makiem, bardzo polecam. Do ciasta, w wersji świątecznej można dodać prażone i posiekane orzechy lub migdały…pycha 🙂

IMG_9875

Składniki
  • 250 g niebieskiego maku
  • 1/2 l. mleka
  • 400 g  jabłek
  • 140 g cukru pudru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do gorącego mleka daję mak, gotuję na małym ogniu 2 min. Odstawiam do przestudzenia. Mak dokładnie odcedzam i dwukrotnie mielę.
Jabłka obieram i ścieram na dużej tarce, wyciskam nadmiar soku i drobno kroję.
Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję stopniowo żółtka i nadal ucieram. Dodaję zmielony mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubijam na sztywną pianę i na koniec, stopniowo dodaję do ciasta. Całość krótko, ale dokładnie mieszam.
Tortownicę o średnicy 20 cm. smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki, wyrównuję. Daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 55 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_9885

IMG_9853

Powiązane posty

28 komentarzy

Anka 26 listopada 2014 - 10:45

Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂 Kocham mak i wszelkie z nim wypieki.

Odpowiedź
napiecyku 26 listopada 2014 - 10:49

Dziękuję Ania, ja również lubię mak 🙂

Odpowiedź
Marzena 26 listopada 2014 - 12:20

Uwielbiam takie ciasta. Są pyszne 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 26 listopada 2014 - 12:28

Ciasto wspaniałe! Świetnie wygląda i i tak też pewnie smakuje:)) Mak rewelacyjny w takim zestawie! Samo zdrowie!

Odpowiedź
dżemdżus 26 listopada 2014 - 13:16

Przepis idealny dla mnie bo do zawijanych tradycyjnych makowców to ja cierpliwości (i talentu) nie mam 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 26 listopada 2014 - 14:44

Oj Kusisz 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 26 listopada 2014 - 17:34

Bardzo fajny przepis i ciasto ,nie jadłam nigdy i z tym większą przyjemnością go upiekę.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 26 listopada 2014 - 19:07

Makowiec japoński jest przepyszny, ja robię z większej ilości maku i piekę na okrągłych biszkoptach, polecam. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 listopada 2014 - 20:41

Muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Urszula 26 listopada 2014 - 19:43

Znam smak takiego ciasta, przesmaczne !

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 26 listopada 2014 - 20:36

mniam uwielbiam

Odpowiedź
Sosna 26 listopada 2014 - 21:52

Nanana, musiało być genialne 😀

Odpowiedź
Lena B 26 listopada 2014 - 23:05

Wygląda pysznie. Lubię makowce, taki by mi pod pasował, tym bardziej że robi się go szybciutko 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 26 listopada 2014 - 23:13

baaardzo lubię takiego makowca, cudownie wilgotny 🙂

Odpowiedź
Kraina Miodem Płynąca 27 listopada 2014 - 12:43

Ooo, ja również robię makowca z jabłkami na kaszy mannie (zupełnie inaczej od Twojej wersji) 🙂 Jednak w tym roku na Święta zdradzam go z piernikiem na prażonej mące i orzechowcem 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 27 listopada 2014 - 18:01

mak i jabłka, ciasto musiało być przepyszne : )

Odpowiedź
anelise 27 listopada 2014 - 20:10

A pieczarki jakie mają właściwości? 😛

Odpowiedź
napiecyku 27 listopada 2014 - 21:28

Prawie nie mają kalorii i są bardzo zdrowe. Dołączyłam link :))

Odpowiedź
Anna | Studio Kuchnia 27 listopada 2014 - 20:22

Jeszcze nie próbowałam makowca z jabłkami, pycha!!

Odpowiedź
Ania P 27 listopada 2014 - 23:17

Zjadłabym taki makowiec 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 28 listopada 2014 - 00:31

Jest przepyszny, w tym roku już trzeci raz będzie u mnie na święta 🙂

Odpowiedź
Marta 28 listopada 2014 - 08:14

Pyszności 😉 ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Marta 28 listopada 2014 - 08:16

Pyszności 😉 ciasto wygląda na super smaczne 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 30 listopada 2014 - 15:54

Dobrze wiedzieć, że mak jest taki zdrowy. Spróbuję włączyć go do mojej diety. Ciasto wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 - 21:09

Nigdy nie robiłam tego ciasta, a szkoda, wygląda bardzo kusząco !

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 grudnia 2014 - 23:39

To jedno z lepszych ciast z makiem 🙂

Odpowiedź
Olka 15 grudnia 2016 - 21:53

Kto wie może i zrobię 😉 pysznie wygląda! Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Megly 14 grudnia 2017 - 11:58

Ooo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakuje.
Wygląda świetnie. Pychota!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz