Ciasto makowo-jabłkowe

Często przygotowując wpis, z czystej ciekawości szukam informacji o wartościach odżywczych składników, których użyłam do przygotowania potrawy. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pieczarki, a dzisiaj mak. Portal Aktywni.pl nazywa mak prawdziwą skarbnicą zdrowia. Ziarenka maku zawierają komplet witamin A, D, E, C, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Są doskonałym źródłem wapnia, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z gr.omega-6. Warto o tym  wspomnieć przed świętami, kiedy wypieki i potrawy z makiem, goszczą w prawie każdym polskim domu.
Ten makowy przepis, znalazłam u siostry Anastazji, pod nazwą placek japoński, podobny mam od lat, w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne, zawsze się udaje. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z makiem, bardzo polecam. Do ciasta, w wersji świątecznej można dodać prażone i posiekane orzechy lub migdały…pycha 🙂

IMG_9875

Składniki
  • 250 g niebieskiego maku
  • 1/2 l. mleka
  • 400 g  jabłek
  • 140 g cukru pudru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do gorącego mleka daję mak, gotuję na małym ogniu 2 min. Odstawiam do przestudzenia. Mak dokładnie odcedzam i dwukrotnie mielę.
Jabłka obieram i ścieram na dużej tarce, wyciskam nadmiar soku i drobno kroję.
Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję stopniowo żółtka i nadal ucieram. Dodaję zmielony mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubijam na sztywną pianę i na koniec, stopniowo dodaję do ciasta. Całość krótko, ale dokładnie mieszam.
Tortownicę o średnicy 20 cm. smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki, wyrównuję. Daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 55 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_9885

IMG_9853

komentarzy 27

  1. Anka 26 listopada 2014 at 10:45 Reply

    Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂 Kocham mak i wszelkie z nim wypieki.

    • napiecyku 26 listopada 2014 at 10:49 Reply

      Dziękuję Ania, ja również lubię mak 🙂

  2. Marzena 26 listopada 2014 at 12:20 Reply

    Uwielbiam takie ciasta. Są pyszne 🙂

  3. Drink Eat Live 26 listopada 2014 at 12:28 Reply

    Ciasto wspaniałe! Świetnie wygląda i i tak też pewnie smakuje:)) Mak rewelacyjny w takim zestawie! Samo zdrowie!

  4. dżemdżus 26 listopada 2014 at 13:16 Reply

    Przepis idealny dla mnie bo do zawijanych tradycyjnych makowców to ja cierpliwości (i talentu) nie mam 🙂

  5. ja i moje urwisy 26 listopada 2014 at 14:44 Reply

    Oj Kusisz 🙂

  6. Ladylaura 26 listopada 2014 at 17:34 Reply

    Bardzo fajny przepis i ciasto ,nie jadłam nigdy i z tym większą przyjemnością go upiekę.

  7. Dieta moja pasja. 26 listopada 2014 at 19:07 Reply

    Makowiec japoński jest przepyszny, ja robię z większej ilości maku i piekę na okrągłych biszkoptach, polecam. 🙂

    • napiecyku 26 listopada 2014 at 20:41 Reply

      Muszę spróbować 🙂

  8. Urszula 26 listopada 2014 at 19:43 Reply

    Znam smak takiego ciasta, przesmaczne !

  9. Konczi i Szpileczka 26 listopada 2014 at 20:36 Reply

    mniam uwielbiam

  10. Sosna 26 listopada 2014 at 21:52 Reply

    Nanana, musiało być genialne 😀

  11. Lena B 26 listopada 2014 at 23:05 Reply

    Wygląda pysznie. Lubię makowce, taki by mi pod pasował, tym bardziej że robi się go szybciutko 🙂

  12. poproszę dokładkę 26 listopada 2014 at 23:13 Reply

    baaardzo lubię takiego makowca, cudownie wilgotny 🙂

  13. Kraina Miodem Płynąca 27 listopada 2014 at 12:43 Reply

    Ooo, ja również robię makowca z jabłkami na kaszy mannie (zupełnie inaczej od Twojej wersji) 🙂 Jednak w tym roku na Święta zdradzam go z piernikiem na prażonej mące i orzechowcem 🙂

  14. mojamalakuchnia.wordpress.com 27 listopada 2014 at 18:01 Reply

    mak i jabłka, ciasto musiało być przepyszne : )

  15. anelise 27 listopada 2014 at 20:10 Reply

    A pieczarki jakie mają właściwości? 😛

    • napiecyku 27 listopada 2014 at 21:28 Reply

      Prawie nie mają kalorii i są bardzo zdrowe. Dołączyłam link :))

  16. Anna | Studio Kuchnia 27 listopada 2014 at 20:22 Reply

    Jeszcze nie próbowałam makowca z jabłkami, pycha!!

  17. Ania P 27 listopada 2014 at 23:17 Reply

    Zjadłabym taki makowiec 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku 28 listopada 2014 at 00:31 Reply

    Jest przepyszny, w tym roku już trzeci raz będzie u mnie na święta 🙂

  19. Marta 28 listopada 2014 at 08:14 Reply

    Pyszności 😉 ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂

  20. Marta 28 listopada 2014 at 08:16 Reply

    Pyszności 😉 ciasto wygląda na super smaczne 🙂

  21. Jolanta Strażyc 30 listopada 2014 at 15:54 Reply

    Dobrze wiedzieć, że mak jest taki zdrowy. Spróbuję włączyć go do mojej diety. Ciasto wygląda wspaniale 🙂

  22. kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 at 21:09 Reply

    Nigdy nie robiłam tego ciasta, a szkoda, wygląda bardzo kusząco !

  23. domowacukierniaewy.blox.pl 1 grudnia 2014 at 23:39 Reply

    To jedno z lepszych ciast z makiem 🙂

  24. Olka 15 grudnia 2016 at 21:53 Reply

    Kto wie może i zrobię 😉 pysznie wygląda! Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *