Z przyjemnością przedstawiam zupę, która podbiła nasze serca i kubki smakowe. Lekko ostra z dodatkiem papryki wędzonej i chili smakuje wybornie. Na pewno będziemy częściej do niej wracać, zupa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca. Można ją podać z ryżem, lub kaszą jaglaną. Polecam, smakuje o każdej porze 🙂
Składniki
- 2 papryki czerwone bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
- 2 papryki żółte bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
- 1 duża marchewka pokrojona w talarki
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 pełna łyżka papryki wędzonej
- kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku związanych razem
- sól morska
- domowa vegeta
- łyżka oliwy
- 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- ok. 1,5 litra bulionu ( u mnie z szyi indyka )
32 komentarze
Pysznie wygląda.Pozdrawiam.
Również pozdrawiam 🙂
A mi właśnie brak pomysłu na obiad…
Pyszna zupka 🙂 musi być bardzo aromatyczna w smaku. Poproszę porcyjkę 🙂
Moje serce też podbiła, musi pachnieć jak nie wiem co 🙂
wyglada cudownie:) a ten kolor:)
Na pewno bardzo aromatyczna 🙂 Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw 🙂
Paprykowa chodzi mi po głowie ,świetna.
Lubię takie zupy, chętnie zjadłabym Twoją 🙂
Uwielbiam, zwłaszcza o tej porze roku…
Coś dla mnie 🙂 Lubię zupy kremy, ale paprykowego jeszcze nie jadłam. Przepis zapisuję 🙂
Wygląda smakowicie. 🙂
Zupka pierwsza klasa. Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Pięknie wygląda 🙂 pycha!
no takiego połączenia jeszcze w zupie nie próbowałam!
Bardzo mnie ciekawi smak 🙂 kolor ma cudowny 🙂
Wygląda pięknie i zapewne smakuje wyśmienicie !
Pozdrawiam
Również pozdrawiam 🙂
uwielbiam jeść zupy jesienną porą! muszę ją zrobić, wygląda przepysznie!
uwielbiam zupy to coś dla mnie 🙂 i coś nowego , bo nigdy nie jadłam takiej zupy
Wygląda smakowicie 🙂
Rozgrzewająca, pyszna zupa! I kolorem już kusi na spróbowanie 🙂
Mniam, kocham paprykę, to coś dla mnie:)
mm.. ale pychota ! ta zupka zdecydowanie potrafi podbić serce nie jednego z nas 🙂
Zupa bardzo zdrowa, a do tego w pięknych kolorach 🙂
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂
Piękny kolor i przepyszne smaki 🙂
piękne zdjęcia, no i smakowita zupka 🙂
Jaka pychota Małgosiu! 🙂
krem z papryki musi smakować wybornie 🙂
Czuję, że ta zupa to strzał w dziesiątkę 🙂
witam! dopiero trafiłam na Twoją stronę i wiem, że zostanę na dłużej! jestem na diecie cukrzycowej i z wielu przepisów skorzystam na pewno.Mam prośbę jak gotujesz bulion do zupy pisząc “bulion u mnie z szyi indyka-czy dodajesz warzywa i jakie przyprawy?pozdrawiam rysiaa
Raczej nie dodaję warzyw, najczęściej dodaję kilka gałązek pietruszki, selera, czy lubczyku związanych nitką 🙂 Pozdrawiam 🙂