Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa grzybowa – krupnik

Zupa grzybowa – krupnik

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Na blogach kulinarnych coraz więcej pożywnych zup i sycących bulionów…widać idzie jesień, a wraz z nią intuicyjnie sięgamy po cięższe potrawy. Zupę grzybowo – pieczarkową robię często w okresie jesienno-zimowym, jako obiad jadnogarkowy. Można ją wzbogacić dowolną kaszą lub ziemniakami. Jeżeli damy mniej bulionu, więcej pieczarek i zrezygnujemy z kaszy, po zmiksowaniu otrzymamy zupę – krem pieczarkową.
Bardzo polecam 🙂

IMG_6461

Składniki
  • około 2 litry bulionu ( bulion gotuję na szyi indyka )
  • 200 g umytych i obranych pieczarek
  • garść suszonych grzybków
  • 150 g kaszy perłowej lub jaglanej
  • 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka gałązek posiekanej pietruszki
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca
  • po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa domowa do zup
  • 100 g śmietanki do zup
  • łyżka masła
Pieczarki kroję na plasterki i przesmażam na maśle razem z cebulką.
Do bulionu daję marchewkę i ziemniaki, wszystko gotuję około 15 min. Dodaję pieczarki z cebulką, grzyby suszone, kaszę i przyprawy.
Gotuję mieszając kolejne 20 min, dodaję śmietankę, doprawiam do smaku przyprawą domową.
Zupę podgrzewam jeszcze 5 min. Na talerzu każdą porcję posypuję pietruszką. Smacznego 🙂

IMG_6469

Powiązane posty

25 komentarzy

Gaja 1 października 2014 - 11:38

Ale mnie właśnie zainspirowałaś! Dostałam zupy rodzinne winiary i w zestawie jest krupnik. Sam krupnik tak średnio lubię, jednak chcę się wywiązać z ambasadorowania i jakoś go przyrządzić. Grzybów w tym roku nie nazbierałam, ale przesmażone pieczarki z cebulką dodam 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 1 października 2014 - 13:03

O tak, teraz o tej porze roku zupy są mile widziane. A krupnik po ogórkowej należy do moich ulubionych:)

Odpowiedź
Anka 1 października 2014 - 13:35

Oj zjadłabym, zjadła jak najszybciej 🙂 Pysznie wygląda!

Odpowiedź
Galantyna 1 października 2014 - 14:47

Aż zatęskniłam za taką zupą, wygląda bardzo smakowicie!

Odpowiedź
Ladylaura 1 października 2014 - 16:08

Pyszna zupa i treściwa w smaku .

Odpowiedź
Marcelina 1 października 2014 - 17:01

Aż ślinka leci, poczęstowałabym się teraz taką zupką 🙂

Odpowiedź
Marzena 1 października 2014 - 17:45

Bardzo ciekawa zupa, wygląda pysznie. Fajna propozycja z grzybami 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 1 października 2014 - 18:30

Szkoda, że moi chłopcy nie lubią takiej zupy :/

Odpowiedź
Dominika 1 października 2014 - 20:41

Oj tak, jesienią nasze dania są cięższe, pożywniejsze, żebyśmy mieli więcej energii 🙂

Odpowiedź
Ania 1 października 2014 - 21:17

zupka grzybowa jak dla mnie rewelacja, bo kocham grzyby 🙂

Odpowiedź
Łukasz 1 października 2014 - 21:26

Taki grzybowy krupnik musi być niesamowity. W sam raz na jesienną porę 😉

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 października 2014 - 22:19

Krupnik i grzybowa w jednym, podoba mi się takie zestawienie 🙂

Odpowiedź
Ania P 1 października 2014 - 22:34

Kocham zupy 🙂 Pieczarkową uwielbiam 🙂

Odpowiedź
Renula 1 października 2014 - 22:49

Och, już czuję jej aromat! 😉

Odpowiedź
Salvador Dali 2 października 2014 - 07:04

o mamusiu.., wygląda bardzo apetycznie.. 🙂
Z wielką chęcią uraczyłabym się miseczką takiej zupy 😉

Odpowiedź
beti 2 października 2014 - 09:29

No już czuję jej zapach 🙂 Oj rozmarzyłam się :)))

Odpowiedź
beti 2 października 2014 - 09:29

No już czuję jej zapach i smak 🙂 Oj rozmarzyłam się :)))

Odpowiedź
Gąska 2 października 2014 - 17:33

Pięknie wygląda jednak ja nie lubię grzybów 😉

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 2 października 2014 - 20:57

pycha, pycha, pycha. tylko tyle!:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 3 października 2014 - 00:50

Moja mama robi krupnik z grzybami 🙂 świetnie pasują! 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 3 października 2014 - 10:43

idealna na te jesienne, pochmurne dni !

Odpowiedź
Magda C. 3 października 2014 - 20:13

Muszę i ja w końcu spróbować tego połączenia 🙂

Odpowiedź
Magda C. 3 października 2014 - 20:27

Muszę w końcu i ja takiej zrobić 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 października 2014 - 20:18

Świetny pomysł na jesienny obiad. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 7 października 2014 - 20:50

Wygląda nie tylko smacznie także zachwycająco 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz